DOVLEACUL: Vedeta toamnei şi beneficiile asupra sănătăţii
Publicat de Andreea Drilea, 30 octombrie 2018, 05:24 / actualizat: 30 octombrie 2018, 6:47
Plăcintă, supă sau copt, alegerile preparatelor cu dovleac sunt nesfârşit de delicioase! Fiind vedeta toamnei, dovleacul are numeroase beneficii pentru sănătate.
Dacă încă nu l-ai luat în considerare, iată câteva motive pentru care ar trebui să începi să îl incluzi în dieta ta.
Îţi ascute vederea – O porţie de piure de dovleac, de exemplu, conţine mai mult de 200% din aportul zilnic necesar de vitamina A recomandat de specialişti, vitamină care ajută la îmbunătăţirea vederii, în special în cazul persoanelor care au probleme cu vederea în întuneric sau lumină slabă.
Te ajută să slăbeşti – Dovleacul este o sursă excelentă de fibre, dar are un conţinut extrem de scăzut de calorii, oferindu-ţi astfel saţietate fără costul kilogramelor în plus.
Are grijă de inima ta – Nucile şi seminţele, inclusiv cele de dovleac, sunt extrem de bogate în produşii chimici pe bază de plante numiţi „fitosteroli”, recunoscuţi de către medicii specialişti ca fiind benefici în reducerea colesterolului „rău”, numit şi LDL.
Poate reduce riscul de cancer – Potrivit Insitutului Naţional al Cancerului, la fel ca şi camarazii săi portocalii – morcovul şi cartoful dulce –, dovleacul conţine beta-caroteni antioxidanţi, benefici în prevenirea cancerului. De asemenea, seminţele de dovleac au fost şi ele legate de rezultate benefice în lupta cu anumite tipuri de cancer.
Are grijă de frumuseţea pielii tale – Aceeaşi putere a antioxidanţilor care te protejează de cancer te ajută şi să-ţi menţii frumuseţea pielii, prevenind apariţia ridurilor şi a petelor care apar odată cu înaintarea în vârstă.
Te ajută să te antrenezi şi să scapi de febra musculară – O porţie de dovleac conţine de două ori mai mult potasiu decât o banană. Pe lângâ energia pe care ţi-o oferă, potasiul ajută la restabilirea organismului după efort fizic, păstrând muşchii funcţionali la nivel maxim chiar şi după finalizarea antrenamentului şi scutindu-te de durerile musculare de a doua zi.
Informatii nutritionale aproximative la 100g de dovleac gătit:
Calorii: aproximativ 40.
Indice glicemic: 75.
Apă: 90.
Proteine: 0,9.
Lipide: 0,35 (colesterol=0).
Glucide: 8,85 (fibre vegetale=2,8)
Minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu.
Vitamine: A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9.
(Andreea Drîlea, colaborator Radio Iaşi/FOTO arhivă littlerocksoiree.com)