Efectele miraculoase ale grapfruit-ului
Publicat de gabrielarotaru, 1 februarie 2015, 09:27
O jumătate de grapfruit corespunde unei porții de fruct. Mai multe studii au arătat că un consum ridicat de fructe și legume ar putea scădea riscul de boli cardiovasculare datorită vitaminelor, mineralelor, antioxidanților și fibrelor conținute, care ar juca un rol protector semnificativ.
Alte studii au demonstrat că cine consumă citrice — prin urmare și grapfruit — ar fi mai protejat împotriva anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul bucal, faringian, esofagian, stomacal sau de colon, scrie Agerpres.
La persoanele afectate de hipercolesterolemie, consumul a două grapfruit-uri pe zi scade nivelul de colesterol și trigliceride, iar la cele obeze, contribuie la scăderea în greutate, în cadrul unei alimentații echilibrate și a unei activități fizice regulate. Un studiu realizat pe persoane obeze afectate de sindromul metabolic a arătat că cine consumă o jumătate de grapfruit pe zi, înaintea de fiecărei mese principale, timp de 12 săptămâni, slăbește cu 1,6 kg mai mult decât grupul de referință.
În plus, flavonoidele din grapefruit scad riscul de dezvoltare a bolii Parkinson, încheie lefigaro.fr.
Consumul zilnic al unui pahar de suc de grepfrut poate creşte eficacitatea tratamentelor împotriva cancerului, susţine un nou studiu.
Pacienţii care combină acest fruct cu medicamentele împotriva cancerului au avut beneficii mari, echivalente cu cele obţinute dintr-o doză triplă de astfel de medicamente. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Medicină din Chicago susţin că această combinaţe are potenţialul de a-i ajuta pe pacienţi să evite efectele secundare asociate cu supradoza de medicamente. De asemenea, se pare că încorporarea sucului de grepfrut în tratamentul anti-cancer ar reduce considerabil costul medicamentelor.
Sucul de grepfrut este cunoscut pentru capacitatea sa de a împiedica enzemile din intestin să descompună anumite medicamente, ceea ce înseamnă că o doză mai mare de medicament intră în fluxul sangvin. Uneori, acest efect duce la riscul de supradoză, de aceea medicii recomandă pacienţilor ca, în cazul anumitor medicamente, să evite ingerarea concomitentă de suc de grepfrut. Acum însă, oamenii de ştiinţă au vrut să vadă dacă pot utiliza această capacitatea a fructului în beneficiul pacienţilor.
Cercetarea s-a bazat pe creşterea efectului produs de rapamicină, substanţă utilizată pentru a slăbi sistemul imunitar, astfel să se evite respingerea organelor transplantate. În prezent, ea este testată şi ca tratament împotriva anumitor tumori.
Într-un studiu publicat de curând, echipa de la Chicago a demonstrat că la pacienţii care au consumat 230 de grame de suc de grepfrut, nivelul de rapamicină în sânge creştea cu 350%. De asemenea, un alt medicament, numit ketoconazol, care are capacitatea de a încetini metaboliazrea medicamentelor, a ajutat la creşterea nivelului de rapamicină cu 500%.
Efectul produs de sucul de grepfrut asupra enzimelor din intestin începe la câteva ore după consum şi se termină treptat în câteva zile.
În studiu, oamenii de ştiinţă au urmărit, pe rând, efectele tratamentului cu rapamicină, apoi al celui cu rapamicină şi ketoconazol şi, în cele din urmă, al celui cu rapamicină şi suc de grepfrut. La studiu au luat parte 138 de pacienţi care sufereau de cancer incurabil, pentru care nu fuseseră găsite terapii eficace.
Primii pacienţi au începu un tratament cu o doză mică de rapamicină, dar aceasta a continuat să crească pe parcursul cercetării. Astfel s-a observat că în tratamentul bazat doar pe rapamicină, doza optimă a fost de cca. 90 mg pe săptămână. Însă cei care au urmat un tratament cu o doză mai mare de 45 mg au suferit de probleme gastrointestinale serioase.
În schimb, doza optimă pentru celelalte două grupuri a fost mult mai mică. Pentru a menţine un nivel constat al medicamentului în corp, cei din grupul cărora li s-a administrat rapamicină şi ketoconazol au avut nevoie de o doză de 16 mg pe săptămână, în timp ce pacienţii care au fost trataţi cu suc de grepfrut şi rapamicină au primit maximum 35 de mg de rapamicină pe săptămână.
Deşi la niciunul dintre pacienţi nu s-a observat un răspuns complet, la 30% dintre cei care au participat la studiu boala a stagnat. Cu toate acestea, la un singur pacient care a făcut parte din grupul celor care au primit suc de grapefruit s-a constat o micşorare semnificativă a tumorii, care a durat mai bine de trei ani. (descopera.ro/ FOTO ziuaconstanta.ro)