Alături de serile cu film românesc de la cea de-a 15-a ediție a festivalului SFR, programul include și o serie de evenimente speciale, desfășurate în mai multe locații din Iași.
În prima zi de festival, publicul va avea ocazia să participe la vernisajul expoziției de fotografie care o are în centru pe artista Corina Chiriac. Vizitatorii ieșeni vor putea descoperi documente, fotografii și obiecte ce ilustrează istoria de un secol a familiei Nestorescu-Calaigian-Chiriac.
Pentru prima dată la Serile Filmului Românesc va participa jurnalistul și scriitorul Cristian Tudor Popescu, în cadrul unei conferințe cu tema CIULEI-MUNGIU-PUIU INCEPTION, despre influențele și evoluția cinematografiei românești.
Programul din acest an include și lansarea cărții „A fost ca-n filme. Cea mai mare afacere a Securității” (Ed. Omnium), un eveniment organizat în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
A 15-a ediție a festivalului aduce pe marele ecran și proiecții speciale, aniversare. Filmul „Călătoria lui Gruber” (Regia: Radu Gabrea) va rula în a doua zi de festival, în prezența invitaților Marcel Iureș, Victoria Cociaș, Claudiu Bleonț, Mihai Gruia Sandu. Proiecția va marca 15 ani de la lansarea filmului.
De asemenea, continuă tradiția premiilor de excelență pentru întreaga activitate artistică. Anul acesta, distincțiile vor fi acordate artistuluiHoria MoculescuHoria Moculescu, actriței Coca Bloos și regizorului Nicolae Mărgineanu, în cadrul a trei evenimente speciale dedicate recunoașterii contribuțiilor lor remarcabile.
Programul evenimentelor:
Vernisaj expoziție | Corina Chiriac, istoriile unei mari artiste | Miercuri, 31 iulie 2024, ora 16.00, Palatul Culturii Iași
Vernisajul va avea loc în prezența artistei Corina Chiriac
Perioada expoziției: 31 iulie-30 septembrie 2024
Intrarea liberă, pe bază de rezervare: https://eventbook.ro/other/bilete-sfr-2024-vernisaj-corina-chiriac
Expoziția pune în valoare donația făcută, în septembrie 2021, Muzeului Național de Istorie a României de marea artistă Corina Chiriac. Vor fi expuse documente de familie, fotografii, obiecte păstrate timp de generații, începând cu cele ale străbunicilor artistei, Ioana și Nichita Nestorescu. Pe simeze se regăsesc și documente ale bunicilor materni, pașaportul lui Hovelia Calaigian datat 1916 și diploma de liceu a soției acestuia, tablouri de familie din orașul natal Adabazar (acum Adapazarı, Turcia) și fotografii de epocă.
O serie de portrete de familie completează expoziția găzduită de Complexul Muzeal Național Moldova Iași, alături de portretele de atelier și rochiile purtate de-a lungul unei cariere de peste cinci decenii: de la rochia interbelică modificată de Corina Chiriac și purtată la festivalurile de la Dresda, R.D.G., 1975 și „Bratislavska Lyra”, 1976 și în turneele din R.D.G., Polonia și Cehoslovacia, la rochia de paiete argintii sau rochia „cu harpă” realizată pentru emisiunea „Eu sunt Corina”, regizată de Tudor Vornicu în 1979, emisiune premiată la Festivalul Internațional al filmelor de televiziune de la Montreux, Elveția, 1979, până la rochiile purtate în America în perioada 1988-1994 și cea purtată în 2019, la recitalul susținut la Festivalul „Cerbul de Aur” de la Brașov.
Conferință Cristian Tudor Popescu – CIULEI-MUNGIU-PUIU INCEPTION | Joi, 1 august 2024, ora 12.00, Sala Vivaldi, Palas Mall, Iasi
Intrarea liberă, pe bază de rezervare: https://eventbook.ro/other/bilete-sfr-2024-conferinta-ctp
Proiecția aniversară: 15 ani de la lansare | Călătoria lui Gruber (Regia: Radu Gabrea, 2009), joi, 1 august, ora 21:45, la Casa Muzeelor, Muzeul Național al Literaturii Române Iași.
Invitați: Marcel Iureș, Victoria Cociaș, Claudiu Bleonț, Mihai Gruia Sandu
Sinopsis: Filmul „Călătoria lui Gruber” se bazează pe realitatea vizitei la Iași a lui Curzio Malaparte. Realizat după un scenariu original, rezultat al propriilor cercetări ale scenariștilor Răzvan Rădulescu și Alexandru Baciu, filmul povestește vizita la Iași a celebrului ziarist și scriitor ajuns în acest oraș suferind din pricina unei severe alergii. Filmările s-au desfășurat pe parcursul a 28 de zile atât la Iași, cât și în București. Bugetul estimativ s-a situat în jurul sumei de 750.000 de euro.
Lansare de carte | A fost ca-n filme. Cea mai mare afacere a Securității (Ed. Omnium) | Vineri, 2 august 2024, ora 17.30, Librăria Cărturești Iași
Intrarea liberă, pe bază de rezervare: https://eventbook.ro/other/bilete-sfr-2024-lansare-carte
„A fost ca-n filme putea prea bine să aibă titlul Mai ceva ca-n filme, pentru că îl face pe cititor să urmărească cu sufletul la gură cum uneori realitatea bate ficțiunea. Este o poveste adevărată despre bani, despre îmbogățirea incredibilă a unui om prin satisfacerea nevoii de divertisment a unui popor frustrat” – Aurora Liiceanu, psiholog.
Eveniment – Horia Moculescu și muzica de film: evocări și momente | Vineri, 2 august 2024, ora 18:30, Hotel Unirea (Sala Cuza Centru)
*Premiu de excelență SFR 15 pentru Horia Moculescu
Intrarea liberă, pe bază de rezervare: https://eventbook.ro/film/bilete-sfr-2024-eveniment-horia-moculescu
Ce rol și impact are muzica în cinematografia românească? Cât de semnificativă este coloana sonoră a unui film? Cum colaborează muzicienii și cineaștii? Un eveniment despre modul în care muzica a îmbogățit și a intensificat emoțiile și mesajele transmise prin filme.
Proiecția film | Un bulgăre de humă (regia: Nicolae Mărgineanu, 1989) | Sâmbătă, 3 august, începând cu ora 21:45, la Bojdeuca „Ion Creangă” din Țicău, Iași
Invitați: Nicolae Mărgineanu, Mircea Radu Iacoban, Irina-Margareta Nistor, Emil Coșeru
*Proiecție aniversară – 35 de ani de la lansare
*Premiul de excelență SFR 15 pentru Nicolae Mărgineanu
Intrarea este liberă, în limita locurile disponbile:
Sinopsis: „Un bulgăre de humă” este un film românesc din 1990, regizat de Nicolae Mărgineanu după un scenariu de Mircea Radu Iacoban și Nicolae Mărgineanu. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Dorel Vișan, Adrian Pintea, Mioara Ifrim și Maria Ploae. Este singurul film de lungmetraj care a adus în prim-plan prietenia dintre Ion Creangă și Mihai Eminescu.
Proiecția filmului Patul conjugal (1993) | Duminică, 4 august 2024, ora 18.30, Cinema Ateneu Iași
Regia: Mircea Daneliuc
*Proiecție specială în prezența actriței Coca Bloos
Invitați: Coca Bloos, Laurențiu Damian
*premiul de excelență SFR 15 pentru Coca Bloos
Intrarea liberă, pe bază de rezervare: https://eventbook.ro/film/bilete-sfr-2024-patul-conjugal
Sinopsis: Vasile Potop este administrator de cinematograf, după Revoluție. Economia nu merge, filmele nu mai au spectatori, menajul cu Carolina a eșuat în plictiseală și dezgust. Singurele momente de bucurie sunt date de Stela, casiera, cu care se închide din când în când în birou. În jur, toată lumea încearcă să facă un ban, apelând la idei de afaceri grotești…
Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii
Organizatori: Asociația Artis și Ateneul Național din Iași
Susținut de: Primăria Municipiului Iași și Consiliul Județean Iași
Partener media oficial: Europa FM
Cu sprijinul: UCIN, Dacin Sara
Partener de ospitalitate: Unirea Hotel & Spa
Transportator oficial: Tarom
Mașina oficială: Ford ATI Motors Holding
Asigurător oficial: Groupama
Cafeaua oficială: Noir Coffee Roasters
Parteneri oficiali: Iulius, Cinema Ateneu
Parteneri media: Agerpres, TVR Iași, All About Romanian Cinema, Radio Iași, Radio
România Cultural, MovieNews, Ziarul de Iași, Viva FM, Evenimentul Regional,
Cinemaraton, Radio Hit, InOras, Apollonia TV, Zile și nopți, Iași TV Life, Gândul, Cancan,