(FOTO/VIDEO) În apele arhipelagului Bahamas se află cea mai mare sculptură subacvatică din lume
Publicat de Andreea Drilea, 13 noiembrie 2014, 14:38 / actualizat: 14 noiembrie 2014, 18:11
În apele calde ale arhipelagului Bahamas se ascunde o impresionantă colecţie de sculpturi subacvatice, printre care se numără şi cea considerată cea mai mare mare statuie subacvatică din lume, având o înălţime de 6 metri, informează joi agenţia EFE.
‘Grădina noastră (Coral Reef Sculpture Garden) atrage scafandri din întreaga lume, iubitori de artă şi de biologie marină, alături de numeroşi cercetători’, a declarat pentru EFE Jazmine McPhee, membră a DWS Partners, firma de consultanţă care se ocupă de această iniţiativă. Guvernul insulelor Bahamas a închiriat aceste adâncuri instituţiei The Bahamas Reef Environment Education Foundation (BREEF) care a început să instaleze aceste sculpturi uriaşe.
[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=T-Gav_5j0tU[/youtube]
Ideea datează din 1995, când artistul Willicey Tynes şi fondatorul instituţiei, Nicholas Nuttall, au luat legătura şi au decis să demareze acest proiect pentru ‘a-şi canaliza pasiunea pentru artă şi a conştientiza totodată asupra temelor medioambientale’, au explicat responsabilii proiectului.
Deocamdată au fost instalate şi ancorate ferm pe fundul mării cinci sculpturi, între care cele realizate de artiştii locali Willicey Tynes şi Andret John, care îi reprezintă pe cei consideraţi primii doi locuitori ai Bahamas, ‘Virtuoso Man’ şi John Lucayan. Au fost plasate totodată 50 de structuri realizate din materiale sensibile pentru a stimula creşterea coralilor.
Cea mai impresionantă sculptură este însă cea realizată de britanicul Jason de Caires Taylor, cunoscut pe plan internaţional pentru statuile sale subacvatice, care are o înălţime de 6 metri şi o greutate de 60 de tone. Statuia aflată în apropiere de ţărm – care se lasă dezvăluită de ape în timpul refluxului – reprezintă o tânără în poziţie şezând, având capul sprijinit pe un picior.
Potrivit autorului este o reinterpretare feminină a lui Atlas, care în mitologia greacă era condamnat să poarte Pământul pe umeri. De data aceasta zeiţa feminină ţine pe umeri întreaga povară a ‘boltei marine’, spune el. (agerpres, youtube.com, breef.org, thecreatorsproject.vice.com/FOTO thecreatorsproject.vice.com, dailymail.co.uk, artdecosuites.com)