Fructul săptămânii: De ce să mâncăm pepene galben?
Publicat de Andreea Drilea, 19 iulie 2015, 13:58
Dulce, zemos, plin de vitamine, pepenele este vedeta lunii iulie.
Chiar dacă alegem pepenele galben, verde sau o altă variantă înrudită, acesta este un fruct ideal pentru hidratarea organismului şi reînlocuirea mineralelor pierdute prin transpiraţie.
Pepenele galben cu miezul galben-portocaliu conţine mai puţină apă comparativ cu cel roşu şi puţin mai mult zahăr decât pepenele galben cu miezul galben-verde, dar acest lucru nu înseamnă că cei suferinzi de diabet nu au voie să se bucure de el; consumul unei felii de pepene galben nu le va face rău.
Pepenele are un aport caloric scăzut 34 calorii/100 g şi constituie o sursă excelentă de vitamine antioxidante (vitamina A, cu rol important în acuitatea vizuală şi vitamina C, cu rol în întărirea sistemului imunitar), fiind ajutorul ideal al organismului când vine vorba de neutralizarea radicalilor liberi.
Pe lângă acestea, pepenele galben mai are în compoziţie şi alţi nutrienţi esenţiali printre care se regăsesc complexul vitaminic B, fibrele alimentare, potasiul şi beta carotenul cu rol esenţial în menţinerea sănătăţii pielii şi a părului.
Este recomandat şi celor care urmăresc un plan de scădere în greutate dar, ca orice aliment consumat în exces, poate să devină duşmanul siluetei noastre. Astfel, dacă dorim să consumăm pepene galben, putem consuma 2 felii, fără să ne facem griji că s-a produs un surplus de calorii.
Chiar dacă în cura de slăbire pepenele poate să fie aliatul nostru, pentru cei care suferă de insuficienţă renală nu este recomandat!
Când vine vorba de sarcină, pepenele galben este recomandat viitoarelor mămici, deoarece conţine acid folic, un nutrient important pentru dezvoltarea corectă a sarcinii şi prevenirea apariţiei defectelor congenitale ale bebeluşului.
Există două tipuri mari de pepene galben : Honeydew şi Cantaloupe. Ambele sunt delicioase şi aproximativ la fel de sănătoase şi pot fi consumate separat sau împreună pentru dietă şi pentru prevenirea anumitor afecţiuni!
Pepenele galben – Cantaloupe
Are o culoare mai închisă decât Honeydew şi aproximativ acelaşi număr de calorii, dar o cantitate puţin mai mică de zahăr, oferind organismului peste 100% din necesarul zilnic de Vitamina A şi Vitamina C.
Pe lângă faptul că te va ţine sătulă mult timp, acest tip de pepene galben îi oferă organismului majoritatea nutrienţilor de care are nevoie pentru a funcţiona corect, inclusiv acizii graşi Omega3, ceea ce este uimitor, având în vedere că nu îi găsim deobicei în fructe.
Pepenele galben – Honeydew
Are o culoare mai gălbui spre verde şi conţine mai multă Vitamina C decât Cantaloupe dar, în acelaşi timp, oferă organismului şi o cantitate mai mare de zahăr, un fruct de mărime medie având aproximativ 14 grame de zahăr şi 64 de calorii.
Honeydew este o sursă excelentă de Vitamina B, Vitamina C, cupru, acid pantotenic şi niacină, elemente care ajută la menţinerea unui organism sănătos şi la regenerarea pielii prin repararea ţesuturilor şi încurajarea producţiei de colagen.
Studiile în nutriţie arată că atunci când este consumat în mod regulat, pepenele Honeydew poate să reducă riscul de a dezvolta diabet zaharat, anumite boli de inimă, cancer şi accident vascular cerebral.
Beneficii pentru frumuseţe
Ai nevoie doar de câteva felii de pepene galben (Honeydew sau Cantaloupe) şi un ou crud. Amestecă-le în blender până se formează o pastă. Aplică amestecul obţinut pe faţă şi lasă-l să acţioneze timp de 10 minute, iar apoi clăteşte cu apă din abundenţă. Tenul tău va fi mai curat şi mai hidratat ca oricând!
(Radio Iaşi/FOTO wikipedia.com)