Fundația Star of Hope România – 365 De Zile de Solidaritate
Publicat de gabrielarotaru, 23 februarie 2023, 12:32
365 De Zile de Solidaritate
24 februarie 2023, ora 13.00, Institutul Francez din România la Iași
”Fiecare om este un jurnal în care se scrie o poveste în timp ce intenționează să scrie alta” Hugh B. Brown.
Fundația Star of Hope România, în parteneriat cu Institutul Francez din România la Iași, organizează evenimentul 365 De Zile De Solidaritate, vineri, 24 februarie 2023, ora 13.000, la Institutul Francez din Romania la Iași.
Evenimentul reconstituie – în fotografii și cuvinte – jurnalul ultimelor 12 luni de solidaritate cu persoanele din Ucraina refugiate la Iași și în Romania.
La eveniment sunt așteptați să participe reprezentanți ai autorităților și instituțiilor locale, reprezentanți ai ONGurilor care s-au implicat în ajutorarea refugiaților din Ucraina chiar din prima zi de la izbucnirea războiului, mame şi copii ucraineni.
Organizatorii ne invită să reflectăm la acele momente de început ale războiului când, împreună, am decis să dăm o mână de ajutor miilor de refugiați care soseau noaptea târziu în vămi. Reprezentanți ai ong-urilor, autorități, oameni simpli, dedicau 24 din 24 h din timpul lor pentru a veni în întâmpinarea refugiaților și pentru a le oferi o masa caldă, un acoperiș deasupra capului și un strop de speranță.
La eveniment, cei prezenţi vor asculta mărturiile familiilor, mamelor și copiilor din Ucraina care s-au oprit la Iași, în sânul unei comunități solidare, dovedind încă o dată umanitatea și empatia poporului român.
Surpriza evenimentului va fi oferită de copiii ucrainieni din Trupa de Teatru Star of Hope, care, prin efortul și creativitatea lor demonstrează lumii că prietenia și iubirea nu au frontiere.
Organizatorii țin să devoaleze un mic detaliu din culisele evenimentului, copii ucraineni vor străjui 12 coli albe, mari, pe care cei prezenți la eveniment vor putea scrie un cuvânt anume sau vor putea lipi o fotografie reprezentativă pentru una sau mai multe dintre cele 12 file ale jurnalului celor 365 De Zile de Solidaritate.
Despre context si câteva cifre
Invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 feb 2022 a forțat milioane de ucraineni să își părăsească locuințele și să caute refugiu în Uniunea Europeană și în țările învecinate, 4,8 milioane de refugiați din Ucraina fiind înregistrați în vederea protecției temporare sau a unui regim similar în UE (potrivit UNHCR, decembrie 2022).
Pe parcursul acestor 12 luni, peste 2,5 milioane de persoane au trecut frontiera din Ucraina și Republica Moldova, astfel că, în luna decembrie 2022, în România erau peste 100.000 de copii şi adulţi înregistrați pentru ședere temporară, femeile și copiii reprezentând 80% din totalul celor care au fugit îngroziţi din calea războiului (conform datelor Guvernului României).
365 de Zile şi peste 45.000 de copii şi adulţi refugiaţi din Ucraina susţinuţi de Fundaţia Star of Hope Romania.
Chiar din primele zile ale războiului izbucnit în Ucraina, în vămile Sculeni, Albiţa, Siret sau Tabăra pentru Refugiaţi Huși, în spațiile Star of Hope special amenajate, echipele Star of Hope Romania au oferit apă, kit-uri de igienă, hrană, medicamente, haine, consiliere psihologică de urgență, juridică, emoțională, dar şi suport pentru facilitarea accesului la cazare, la servicii medicale şi transport. Datorită numărul din ce în ce mai mare de refugiaţi care treceau graniţa spre România, Fundaţia Star of Hope Romania a deschis trei Centre Star of Hope pentru Refugiaţi în Iaşi, Dorohoi şi Moara (Suceava), centre în care organizația a oferit servicii esenţiale precum adăpost (chiar şi pe termen lung), hrană, asistență medicală, consiliere, activități educative, recreative sau creative, acces la educaţie (cursuri clasa 0 şi afterschool cu profesori ucraineni), cursuri de limbă română, de limbă engleză, Grup Suport pentru Mame, dar și ateliere de creație handmade pentru mame şi copii. De asemenea, echipele Fundaţiei Star of Hope Romania au oferit copiilor ucraineni cu diferite dizabilităţi servicii de terapie recuperatorie (terapie cognitiv-comportamentală, kinetoterapie, logopedie, terapie de grup). Pentru unele dintre mamele refugiate care au decis să se stabilească temporar în România, susţinerea din partea Fundaţiei Star of Hope Romania a însemnat și regăsirea unui anumit sentiment de stabilitate și siguranță financiară, în fiecare din cele cinci puncte de lucru existând cel puțin un angajat refugiat încadrat cu carte de muncă. Eforturile echipei Star of Hope Romania sunt rezultatul a proiectelor derulate de către organizaţie în parteneriat cu Star of Hope International (Suedia), UNICEF România, Care International prin Care Franţa, Fundaţia Sera România, FONPC, Street Child, FDSC, Sisters International, Asociaţia O Şansă Pentru Fiecare, BERD, Liceul Filadelfia Suceava, Fundatia Emanuel, instituții și autorități local, dar şi cu sprijinul unor persoane fizice şi companii locale și internaționale.
Din nefericire, contextul politic actual face ca echipa Fundaţiei Star of Hope Romania să continue eforturile de sprijin şi susţinere a copiilor şi adulţilor din Ucraina care se refugiază din calea războiului în România, oferind copiilor refugiați și familiilor lor un spațiu sigur și servicii vitale (protecție, consiliere, cazare, educaţie, acces la servicii medicale, hrană).
Despre Fundaţia Star of Hope Romania
Fundația Star of Hope Romania este o organizaţie non guvernamentală prezentă în România de peste 30
de ani, întreaga sa activitate fiind în slujba copilului cu dizabilități, al copilului aflat în situații vulnerabile generate de sărăcie sau abandon familial. A deschis 6 CENTRE DE TERAPIE pentru pentru copii și tineri cu
dizabilități (în Iași, Bârlad, Botoșani, Dorohoi, Suceava, Chișinău) și 6 CENTRE pentru copii aflați în situații de risc de abandon familial și școlar în localitățile Murgeni (jud. Vaslui), Babadag (jud. Tulcea), Valea Seacă (jud Bacău), Huși (jud. Vaslui), Dimăcheni (jud. Botoșani), Botoșani. Fundația Star of Hope Romania înseamnă și intervenție și sprijin material, moral și financiar pentru părinții și familiile copiilor din proiecte, dar și sesiuni de informare/instruire a cadrelor didactice din comunitate privind modalitățile de lucru cu copilul cu dizabilități/copilul aflat în risc de abandon școlar sau familial. Pentru mai multe detalii despre Fundația Star of Hope Romania și activitatea sa, vizitați www.starofhope.ro, https://www.facebook.com/star.of.hope.ro, starofhope_ro.