Galaţi: Un macro-fluture animatronic floral, la Expo Flora
Publicat de gabrielarotaru, 21 mai 2015, 16:51
Un macro-fluture animatronic floral, creat de patru studenţi de la Facultatea de Inginerie din Galaţi, reprezintă punctul de atracţie al Expo Flora, eveniment găzduit de Grădina Botanică a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi şi ajuns la cea de-a XX-a ediţie.
Potrivit lui Luigi Istodi, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie, macro-fluturele animatronic floral face parte dintr-un proiect mai amplu care cuprinde şi drone ce zboară după principiul zborului insectelor şi păsărilor. La acest macro-fluture s-a lucrat pe bază de voluntariat aproximativ trei luni.
‘Vorbim de un macrofluture motorizat acţionat electric care este comandat printr-o telecomandă. Dacă ar fi să-i dau un nume, i-aş spune Speranţa. Are senzori de volum, de infraroşu, de temperatură şi de umiditate care acţionează numai la exterior şi au rolul de a uda fluturele pentru a păstra florile de pe aripi proaspete. Fluturele a fost creat prin voluntariat de patru studenţi de la Mecatronică. Toate elementele sunt realizate de studenţi şi costă doar în jur de 1.200 de lei pentru că a fost creat prin voluntariat. O variantă făcută la modul profesionist ar fi mult mai scumpă’, a declarat pentru AGERPRES, Luigi Istodi.
Şi şeful secţiei Grădina Botanică, Paul Lupoae, a afirmat că macro-fluturele motorizat va reprezenta punctul de atracţie al expoziţiei.
‘Ediţia jubiliară din acest an aduce şi acest element de noutate: un fluture care la modul propriu dă din aripi şi sperăm să fie un punct de atracţie pentru vizitatori. Pe aripile fluturelui, care au o deschidere de peste un metru, sunt sute de margarete albe şi galbene, anturium roşu şi gerbera’, a spus Lupoae.
La Expo Flora participă peste 20 de florari, meşteri populari şi artizani, care expun varietăţi vegetale, aranjamente florale, dar şi ultimele noutăţi horticole, menite să încânte publicul vizitator. Printre curiozităţile florale ale expoziţiei se află tillandsia, plante aerofite epifite care trăiesc în etajul inferior al pădurilor tropicale sau în mlaştini.
‘Sunt plante fără rădăcină, fără ghiveci, care nu necesită udare şi care preiau umiditatea din atmosferă. Trebuie să le pulverizezi apă pentru a trăi’, a precizat Lupoae. Preţurile acestor plante variază între 25 şi 300 lei. (agerpres/ FOTO presagalatibraila.com)