Goji – efecte benefice şi contraindicaţii
Publicat de gabrielarotaru, 13 ianuarie 2015, 08:00
Aceste fructe de pădure de culoare roşiatică sunt originare din China şi sunt folosite de mult timp în medicina tradiţională pentru îmbunătăţirea vederii, prevenirea diabetului, a hipertensiunii arteriale, întărirea sistemului imunitar şi pentru a ameliora simptomele de oboseală.
Deşi există prea puţine studii clinice pe subiecţi umani care să le dovedească eficienţa, fructele de goji au dovedit calităţi incontestabile pe experimentele realizate pe animale.
Fructele goji sunt o sursă bogată de fibre (3 grame la o porţie de 28 grame de fruct), care ajută în procesele de detoxifiere şi nu au decât 100 de calorii pentru o porţie, ceea ce le transformă în aliaţi de nădejde în curele de slăbire.
Tot medicina tradiţională ne învaţă că aceleaşi fructe mici şi roşii au o mulţime de efecte de binefacere pentru corp:
– Optimizează procesele de refacere şi înlesnesc vindecarea;
– Fiind o sursă bogată de vitaminele B1, B2, B6, C, E, aminoacizi şi minerale, o singură mână de fructe apetisante restabileşte armonia organismului şi dă o stare de bine şi împlinire;
Este contraindicat consumul de goji atunci când urmaţi un tratament pentru subţierea sângelui, deoarece aceste fructe pot anula efectul medicamentelor. De asemenea, nu sunt recomandate în caz de alergii la polen. Au existat unele situaţii în care fructele de goji au cauzat fotosensibilitate şi eczeme la suprafaţa pielii după expunerea la soare.
Persoanele cu afecţiuni renale sunt sfătuite să nu consume cantităţi mari de goji, deoarece aceste fructe conţin cantităţi destul de mari de oxalaţi, care împiedică absorbţia calciului în oase şi favorizează formarea pietrelor la rinichi. (ro.wikipedia.org/ FOTO slabescu.ro)