Ascultă Radio România Iași Live

Gustul amar al conflictelor (editorial: Nicolae Tomescu)

Gustul amar al conflictelor (editorial: Nicolae Tomescu)

Publicat de Nicolae Tomescu, 9 ianuarie 2020, 15:35 / actualizat: 9 ianuarie 2020, 18:03

Paradoxal, viaţa are nevoie şi de dezechilibru; acesta o obligă la acţiune pentru căutarea unui nou echilibru, un moment de respiro, dar care trebuie depăşit – odată instalat, devenit perpetuu, el nu înseamnă altceva decât moarte… Viaţa are drept condiţie esenţială acţiunea; prin urmare, dezechilibrul se insinuează pe multiple căi; una este căutarea, cu orice preţ, a hegemoniei, care presupune şi o reacţie de apărare sau de anihilare a ei; se cere aneantizarea dezechilibrului creat, înainte de a se instala un altul…

Modelul ideal este reprezentat de o balanţă. O „putere” (indiferent de „caracter”, chiar de absența omogenității) îşi caută, obligatoriu, un echilibru care să-i permită „viaţa” în raport cu restul lumii. Dar cum se poate echilibra un taler greu cu unul uşor? Mecanica posedă răspunsul izbăvitor: lungind „braţul forţei”, jumătatea cumpenei de care atârnă talerul cel uşor. Iar aceasta înseamnă, în societatea umană, radicalism. Dacă restul lumii îşi permite, în faţa unei chestiuni date, o atitudine moderată, „puterea”/Iran, spre exemplu/ este „obligată” la o atitudine cu atât mai radicală cu cât devine mai nesemnificativă; radicalismului îi urmează, firesc, atunci când nu dobândeşte echilibrarea (problema persistând), fanatismul; parcurgerea drumului, care, până mai ieri, nu însemna decât atitudine, atinge concreteţea maximă: pacea, materializarea echilibrului, degenerează în „război” (de natură diferită); intervenţia radicalismului devine gherilă, iar pasul următor, aproape imperceptibil, materializează fanatismul în terorism; liniştea, echilibrul (aparent), conţin în sine radicalismul latent care nu aşteaptă decât o problemă pentru a deveni terorism[1]

Erupţiile unui fanatism extrem pot să pară (chiar sunt) arhaice[2]. Nu trebuie uitat faptul că terorismul de astăzi procură avantaje pentru un grup mai mare decât cei implicaţi direct în acţiune. Din clipa apariţiei bogăţiei, polarizarea unor resurse, a apărut şi tendinţa entropică de erodare a acestei polarizări. Tot o polarizare stă la originea terorismului. Pentru ca terorismul să devină inoperant, trebuie eliminate dezechilibrele, dar care bogat sau stăpân acceptă o diminuare, condiţia echilibrării, câtă vreme nu există energie ex nihilo? A captura sau a ucide un lider/câțiva dezaxați/ nu schimbă, câtuşi de puţin, situaţia. Terorismul pare la îndemâna şi iniţiativa oricui. Nu este nevoie deci de „un cap” şi nici de o „ţară teroristă”. Totul este să existe o problemă şi să lipsească mijloacele convenţionale de a o rezolva…

Mai este ceva… „Un insurgent trebuie considerat terorist dacă Occidentul nu-l agreează; dacă este agreat, atunci este considerat insurgent, îl numesc revoluţionar dacă ne răstoarnă de la putere, dar dacă nu-l agreează îl numesc terorist”[3]… Din ignoranţă sau din cauza ideologiei, destui europeni și mai mulți americani sunt tentaţi să vadă în Islam singurul şi acelaşi fenomen proteiform, asupra căruia s-ar suprapune temenul „internaţional”[4]. Cert este faptul că politicile islamiste gravitează în jurul unei concepţii comune: mai mult decât o „credinţă”, un mod de viaţă şi de gândire care satisface toate necesităţile sociale, politice şi culturale ale individului. Considerabil minoritară în Umma (naţiunea musulmană), lumea arabă rămâne matricea tuturor ideologiilor politice islamice. În epoca modernă, politica Islamului a reapărut, mai întâi de toate, în Iran – ţară cu o largă majoritate şiită[5]. Dar marile mişcări islamiste sunt de esenţă suunită (mai mult de 80% din toată populaţia musulmană). Care este natura terorismului islamic? Care sunt legăturile cu Islamul sau cu …„islamele”[6]? Când formulările dispun de un repertoriu atât de variat, devine util să ne întrebăm: care sunt elementele fundamentale? Despre ce se vorbeşte? Despre originea atentatelor, reacţia militară americană, necesitatea reacției de tip european, Islam, Islam politic, islamism terorist[7]. Este reală ameninţarea pe care „noul sectarism” (având caracter milenar) o aduce tocmai prin extraordinara capacitate de a mobiliza mulţimile? Reprezintă doar o manifestare extremă a terorismului clasic, capabil de acţiuni nebuneşti, deoarece a grupat o minoritate incapabilă să pericliteze ordinea mondială? Care sunt legăturile, contradicţiile între Islam – ca sentiment, Islamul contemporan ca religie, Islamul politic şi cel… apocaliptic? Violenţa este consubstanţială Islamului? A pune astfel întrebarea pare şocant; ca şi cum violenţa ar fi început odată cu Islamismul…

[1] Diplomaţie, război… De ce atunci şi terorism? Pentru că dezechilibrul se află la nivelul tehnologic şi economic, tot în favoarea hegemonului. Dintr-o asemenea perspectivă, combaterea terorismului înseamnă şi pretext: ultimul se materializează într-un soi de vânătoare. Dar poate vânătorul” să extermine vânatul”? Unii nu sunt atât de infantili încât să combată doar efectele, nicidecum cauzele. Dimpotrivă, par dispuși să poarte astfel de războaie în consonanţă cu alte raţiuni-afaceri”…

[2] Mondializarea schimburilor comerciale şi mediatice, îngustarea lumii, nu au distrus agresivitatea ancestrală a societăţilor umane. Spunem, mai curând (după cum susţinea Regis Debry) că fiecare deschidere a lumii suscită, în reacţie, o dorinţă de înrădăcinare inversă. Fiecare omogenizare – o dorinţă contrară, de diferenţiere. Revoluţia raţională şi mondială a tehnicii, invazia mecanicii şi electronicii urmăresc o extindere, dar pot genera, deopotrivă, ocultism, secte, idolatrii. Conversia generală şi rapidă a democraţiei de piaţă, domnia unui economism truimfător răneşte dorinţa unei solidarităţi afective. Integrarea economică produce dezintegrare politică, solidarităţi locale şi asociative ce protestează faţă de abstractizarea dezumanizantă a unei pieţi planetare. Dezvoltarea înseamnă şi rupturi, despărţiri, se soldează, adesea, cu efecte devastatoare pentru individ. Globalizarea i se prezintă atunci subiectului ca o persoană fizică, rece şi distantă. Individalitatea pare ameninţată, soluţia subiectului privește atacul-fugă, retragerea ofensată, căutarea unor soluţii care să-i ofere solidaritate. Crizele împing oamenii spre tot felul de particularisme: secte, integrisme, rasism, naţionalism fanatic, terorism… – Ismele, crede individul respins, îi oferă identitate, încredere, ideal de sine. Iată de ce atrag, de ce găsesc atât de mulţi adepţi…

[3] Iată ce declarase, cândva, emirul Abdur Turabi, pe atunci lider al populaţiei musulmane din Kashmir: „După războiul din Golf, mă aflam în America. Eram la o întâlnire cu mai mulţi oameni politici, între care şi domnul X. L-am întrebat: «De ce nu se preocupă de lămurirea acestei probleme?» El a zâmbit şi mi-a spus: «Aveţi petrol în Kashmir? Dacă nu există petrol de ce ne-am duce noi acolo?» Diferenţă uriaşă între vocabularul folosit de Occident şi modul în care acesta înţelegea să-şi protejeze interesele materiale…

[4] Viziunea obturează înţelegerea mizei şi a conflictelor interne din politica Islamului. Dacă aceasta din urmă este „adevărată”, cum putem explica conflictele civile între facţiunile afghane? Cum explicăm faptul că Arabia Saudită – cel mai fidel aliat al S.U.A. în lumea arabă –, a susținut numeroase grupări care proslăvesc Sharia (legea islamică)?

[5] Lupta pentru eliberarea islamică l-a alungat de la putere pe Mohammad Reza Shah,  distrugând cel mai putemic regim din Orientul Mijlociu. Căderea autocratorului, expulzarea americanilor, ocuparea ambasadei S.U.A. (1979), sechestrarea a peste 50 diplomați americani au fost considerate de occidentali evenimente catastrofale, semnalul de alarmă în privința ,,invaziei” musulmanilor. Clerul avea, prin tradiție, un rol fundamental în evoluția societății iraniene, în cadrul căreia șiiții reprezintă 99% din populație. Puternic politizat, clerul iranian este (spre deosebire de religioșii sunniți) puternic structurat, constituind o adevărată piramidă socio-religioasă ierarhizată; în frunte se află ayatollahii, reprezentați, în rândurile populației, de mollahi. Credincioșii șiiti erau nevoiți să le ,,verse” acestora o modestă contribuție, banii fiind livrați prin intermediul mollahilor. Influența ayatollahilor se măsoară, de altfel, după mărimea sumei colectate și după numărul mollahilor pe care îi controlează. Chiar înainte de 1979, cei mai importanți ayatollahi dispuneau de bugete impresionante, din care finanțau opere de binefacere, spitale, orfelinate, deopotrivă instituții de propagandă și centre de studii religioase care au servit, în întreaga perioadă ce precedase anul 1979, la formarea tinerilor revoluționari. Dincolo de fundațiile omnipotente, există rmoscheile și wagf-ul/respectiv bunurile religioase lăsate clerului prin dispoziție testamentară, ca donații sau cadouri, de marile familii de latifundiari; moscheile, cadrul natural de activitate al mollahi-lor, au fost, în același timp, centre de colectare a contribuțiilor financiare, de mobilizare a populației și de supraveghere; misiuni îndeplinite printr-o rețea complexă de instituții religioase. Pe de altă parte, putem scrie despre diverse organizații, comitete, asociații, fundații, consilii islamice în uzine, birouri, administrație, la orașe, la sate; create de peste un veac, ele au contribuit  la triumful  revoluției  islamice, la funcționarea noii puteri – care nu s-a dovedit lipsită de conflicte interne, în divergență aflându-se două principale școli de gândire: integriștii antietatiști (se opun intervenției statului în viața politică, economică, dar, mai ales, religioasă) și islamiștii etatiști – întruchipează confruntarea permanentă dintre stat și revoluție. ,,Clerul tradițional” a sprijinit ideea neintervenției statului și insista asupra necesității de a fi promovat liberalismul economic; liderul religios Khamenei, împreună cu președintele Parlamentului, făceau parte din rândurile clerului, ideile lor având un ecou favorabil în lumea cercurilor de afaceri (sub presiunea elementelor radicale, au fost înlăturați de pe scena politică, recuperați fiind de curentul clerical tradițional, constituind un ansamblu esențial de rețele financiare utile islamiștilor)…

[6] Există „ortodoxism” în această religie sau întâlnim o multitudine de curente? „Coaliţie antiteroristă mondială”, „război al civilizaţiilor”, „nou fascism”, „oglindă inversată a mondializării”, „eveniment fondator” al secolului XXI…

[7] Oameni politici, servicii de informaţii, mass-media au încercat să înţeleagă natura şi amploarea reţelei AlQaida. Când a apărut ISIS, lucrurile s-au complicat… Ce mai înseamnă Frontul Internaţional Islamic, orientat împotriva evreilor şi creştinilor? Cercetătorii din apropierea cabinetelor diplomatice pun întrebări despre dimensiunea apocaliptică a islamismului terorist care „determină musulmanii să se schimbe odată cu prăbuşirea coloanelor templului”…

 

Nicolae Tomescu

autorul cărților

Războiul din Golf, Editura „CERMI”, Iaşi, 1997 – premiul „Ethos românesc“ la Salonul Naţional de Carte, Iaşi, 1997

Războiul din Golf. Radiografie posibilă (ediţie revăzută şi adăugită), Editura „Majadahonda”, Bucureşti, 1998

Principalele conflicte internaţionale şi lumea islamică, Editura „CERMI”, Iaşi, 2003

Etichete:
Lansare de carte, ”O Moldoveancă”, semnată de Carolina Daraban
Fapt divers miercuri, 9 aprilie 2025, 09:31

Lansare de carte, ”O Moldoveancă”, semnată de Carolina Daraban

Pe 12 aprilie 2025, la ora 18:00, colega noastră de la ”Incubator Radio”, reporter Carolina Daraban lansează cartea ”O Moldoveancă”. O...

Lansare de carte, ”O Moldoveancă”, semnată de Carolina Daraban
Povești contemporane la cafenea
Fapt divers luni, 7 aprilie 2025, 11:26

Povești contemporane la cafenea

Cea mai recentă inițiativă a echipei Teatrului Luceafărul Iași vizează scrieri contemporane. Sub titlul POVEȘTI LA FIKA, începând cu 10...

Povești contemporane la cafenea
Atelier de miniastronomi la Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad
Fapt divers luni, 7 aprilie 2025, 11:24

Atelier de miniastronomi la Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad

Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad va organiza sâmbătă, 3 mai 2025, ateliere dedicate copiilor cu...

Atelier de miniastronomi la Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad
„Eșarfa pe bicicletă” – ediția a IV-a: Un semnal pentru siguranța copiilor pe bicicletă
Fapt divers luni, 7 aprilie 2025, 10:28

„Eșarfa pe bicicletă” – ediția a IV-a: Un semnal pentru siguranța copiilor pe bicicletă

Sâmbătă, 5 aprilie, a avut loc, la Iași a patra ediție a evenimentului „Eșarfa pe bicicletă”, organizat simultan în Iași, Brașov și...

„Eșarfa pe bicicletă” – ediția a IV-a: Un semnal pentru siguranța copiilor pe bicicletă
Fapt divers vineri, 4 aprilie 2025, 12:14

4 aprilie este ziua animalelor fără stăpân

4 aprilie este ziua animalelor fără stăpân şi este sărbătorită cu veşti bune de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, care...

4 aprilie este ziua animalelor fără stăpân
Fapt divers luni, 31 martie 2025, 12:01

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă recomandă câteva evenimente care vor debuta în perioada 1 – 6 aprilie 2025

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă recomandă câteva evenimente care vor debuta în perioada 1 – 6 aprilie 2025: Marți, 1 aprilie, vor...

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă recomandă câteva evenimente care vor debuta în perioada 1 – 6 aprilie 2025
Fapt divers sâmbătă, 29 martie 2025, 06:13

Temperaturile ridicate şi umezeala favorizează înmulţirea şi răspândirea bacteriilor şi a virusurilor

Temperaturile ridicate şi umezeala favorizează înmulţirea şi răspândirea bacteriilor şi a virusurilor, cu grave consecinţe asupra...

Temperaturile ridicate şi umezeala favorizează înmulţirea şi răspândirea bacteriilor şi a virusurilor
Fapt divers miercuri, 26 martie 2025, 10:48

Posibile întreruperi temporare ale emiterii rovinietei și peajului prin SIEGMCR!

CNAIR informează utilizatorii rețelei de drumuri naționale că joi, 27.03.2025, în intervalul orar 00:00 – 04:00, sunt programate unele...

Posibile întreruperi temporare ale emiterii rovinietei și peajului prin SIEGMCR!