Iași: Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România lansează proiectul „Adulţii cu autism, persoane vizibile în comunitate”
Publicat de gabrielarotaru, 15 noiembrie 2024, 12:16
Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România, filiala Iaşi, în parteneriat cu Fundaţia Ancora Salvării, lansează proiectul „Adulţii cu autism, persoane vizibile în comunitate”.
Prin acţiunile sale, acesta facilitează crearea unei comunităţi mai deschise şi mai primitoare, prin cunoaşterea şi acceptarea diversităţii și este o iniţiativă a celor două organizaţii din județul Iaşi ce îşi propun să vină în sprijinul comunităţilor din oraşele Iaşi şi Târgu Frumos.
Proiectul „Adulţii cu autism, persoane vizibile în comunitate” este derulat de Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România, filiala Iaşi, în parteneriat cu Fundaţia Ancora Salvării şi finanţat prin programul În Stare de Bine, susţinut de Kaufland România şi implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. Acesta se desfășoară în perioada 1 noiembrie 2024 – 30 aprilie 2025. Bugetul proiectului este de 189.110 de lei.
Proiectul are la bază două decenii de eforturi dedicate de cele două organizaţii dezvoltării unei strategii într-un mod nediscriminatoriu, participativ şi responsabil, privind implicarea tinerilor şi adulţilor cu tulburări din spectru autist (TSA) în viața comunităţii, în susținerea nevoilor şi în combaterea excluziunii sociale ale acestora. Pentru Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România, filiala Iaşi şi Fundaţia Ancora Salvării, continuitatea şi angajamentul reflectă dorinţa profundă a acestora de a crea o schimbare durabilă în comunitate.
Elementele cheie ale Proiectului „Adulţii cu autism – persoane vizibile în comunitate”, vizează:
- Responsabilitatea comunitară, prin încurajarea asumării atitudinii pozitive a comunităţilor din oraşele Iaşi şi Târgu Frumos, faţă de nevoile tinerilor şi adulţilor cu tulburări din spectru autist (TSA)
- Combaterea excluziunii sociale a tinerilor şi adulţilor cu TSA prin organizarea a două Campanii de informare şi conştientizare
- Susţinerea nevoilor tinerilor şi adulţilor cu autism prin organizarea de workshop-uri de formare, susţinute de specialişti din Olanda cu peste 15 ani de experienţă în lucrul cu persoanele cu autism, pentru 60 de cadre didactice şi personal auxiliar
- Cresterea gradului de autonomie si imbunatatirea calităţii vieţii pentru 24 de tineri si adulţi cu TSA beneficiari a celor două organizaţii, prin furnizarea de servicii terapeutice pentru formarea deprinderilor de viaţă independentă, comunicare, socializare şi relaţionare
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să contactați Responsabilul comunicare, Carmen Ghercă, tel.0729 914091
*****
Despre ANCAAR, filiala Iaşi
Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR), filiala Iaşi, actionează în domeniul protecţiei copilului şi a persoanelor cu autism, de la momentul înfiinţări, respectiv anul 2003. Serviciile oferite, iniţiativele de lobby şi advocacy, precum şi colaborările strategice sunt esenţiale pentru promovarea incluziunii şi îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu tulburări din spectru autist.
ANCAAR Iaşi, deţine vicepresedinţia Federaţiei pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectru Autist (FEDRA), principalul organism din România care militează pentru respectarea drepturilor persoanelor cu TSA şi pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ.
Despre Fundaţia Ancora Salvării
Fundaţia Ancora Salvării, înfiinţată în anul 2002, a dezvoltat proiecte de susţinere a nevoilor grupurilor vulnerabile, neacoperite în comunitate. In cei peste 20 de ani de activitate, fundaţia a oferit servicii de terapie de reabilitare pentru persoanele cu TSA, consultanţă specializată în domeniul TSA şi evenimente de sensibilizare la nivelul comunitătii. Demersurile esenţiale pentru a asigura accesul la informaţii şi resurse de calitate l-au constituit traducerea materialelor de specialitate din olandeză/engleză în limba română şi colaborarea cu specialişti internaţionali pentru a aduce noi metode şi tehnici de intervenţie în România.
Despre programul În Stare de Bine
În Stare de Bine este un program anual de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro pe an organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu susținerea financiară a Kaufland România.
Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în trei domenii esențiale – cultura, sportul și viața sănătoasă – și care se adresează grupurilor vulnerabile și comunităților din care acestea fac parte.
Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.
Despre Kaufland România
Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 de magazine în 8 țări, 132.000 de angajați și o rețea de 149 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari.
Pentru mai multe detalii vizitați www.kaufland.ro.
Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.
Mai multe detalii sunt disponibile la www.fdsc.ro.