Iași: Noaptea Albă a Galeriilor se întoarce în galeriile de artă și spațiile expoziționale ieșene cu un program special
Publicat de gabrielarotaru, 5 octombrie 2024, 06:30 / actualizat: 5 octombrie 2024, 8:04
Noaptea Albă a Galeriilor, organizată local de Asociația Culturală AltIași, se întoarce în galeriile de artă și spațiile expoziționale ieșene cu un program special.
Astfel, în acest week-end (4-6 octombrie 2024), în intervalul orar 18:00-23:59, iubitorii de artă sunt așteptați de peste o sută de voluntari NAG pentru a explora propunerile celor 9 galerii locale, cu tururi ghidate în mai multe limbi (inclusiv ucraineană).
Ca alt element de noutate, publicul amator de artă are acces gratuit la 4 conferințe din cadrul proiectului „Lumi ale artei”, care au loc de joi până duminică, începând cu ora 18.
Galerii participante / artiști/ expoziții:
Borderline Art Space (Carol I nr. 4, curtea interioară Habitat Proiect)
„Astea nu sunt desene” – Dumitru Gorzo.
Galeria Aparte (str. Codrescu Teodor nr. 6)
„Gala Absolvenților FAVD 2024” – expoziție de grup.
Galeria Artep (Șoseaua Sărărie 15)
„Utopian Body” -Claudiu Ciobanu.
Galeria Dana (str. Profesor Petru Cujbă 17)
„pictură & scumptură” – Dumitru Macovei & Giulian Dumitriu
Galeria „Beciul lui Drossu” (str. A. Lăpușneanu, nr.7 – 9)
„In between : A/B” – Larissa Natalia Danilov (LOV) și Andrei Alecsandru
Galeria „Th. Pallady” (str. A. Lăpușneanu, nr.7 – 9 Iași)
„etaju’ 1” – Apartamentul 6 (Ruxandra Mărgineanu, Ioana Mihai, Marian Stavarache, Alexandra Tîrpescu, Radu Mihai-Tănasă și Cristiana Ursache) –
Galeria „Octav Băncilă” (str. A. Lăpușneanu, nr.7 – 9)
„Confluențe naturale” – Oana Florea-Drăgoi, Paula Frunză, Vilen Maftei, Laura Mazăre, Bianca Murariu, Alexandra Stancu
Greenhouse (Str. Atanasie 25)
„Museum of Real Estate Development” – Expoziție de grup
Baia Turcească (str.Arhitect George Matei Cantacuzino, nr. 16)
„Shifted Perspective” – Maia Mocanu
Programul conferințelor:
3 octombrie, ora 18: la Sala Hașdeu a BCU
Cristian Nae – „Ce este contemporan în arta contemporană”
https://www.facebook.com/events/1244603876732609
4 octombrie, ora 18: la Studio J, Muzeul Pogor
Diana Marincu – „Rolul curatorului în ecosistemul artistic actual”
https://www.facebook.com/events/891715009496015/
5 octombrie, ora 18: la Sala Hașdeu a BCU
Daria Ghiu – „Arta pentru văz și auz”
https://www.facebook.com/events/2069686820094989/
6 octombrie, ora 18: – la Casa Muzeelor
Matei Bejenaru – „Bienala Periferic – un proiect de artă contemporană la Iași”.
https://www.facebook.com/events/3794019534144895
Despre NAG
Noaptea Albă a Galeriilor este cel mai important eveniment cultural nocturn din România care a atras atenția marelui public asupra artelor contemporane și a tinerilor artiști. Noaptea Albă a Galeriilor a pus bazele unei platforme de promovare a artei contemporane și a tinerilor artiști români, atât prin încurajarea contactului dintre artiști și galerii sau spații dedicate artei contemporane, cât și prin prezentarea artiștilor unui public extins, căruia îi oferă în fiecare an oportunitatea de a descoperi arta generației din care face parte.
Despre Asociația Culturală AltIași
Asociația Culturală AltIași a apărut în anul 2011 ca o modalitate formală de recunoaștere și validare a unui proiect cultural susținut exclusiv prin voluntariat din Iași: site-ul AltIasi.ro, lansat pe 20 octombrie 2008. În decembrie 2015, Asociația Culturală AltIași a susținut deschiderea spațiului de artă contemporană Borderline Art Space, iar în 2016 a organizat prima ediție a Nopții Albe a Galeriilor în Iași. În 2018 a implementat un Ghid al Iașului multicultural, un proiect care urmărește să facă cunoscută identitatea multiculturală a orașului. Cel mai recent proiect național a constat în trimiterea către toate cele 6200 de școli din România a unui kit expozițional sub formă de ziar cu desenele lui Dan Perjovschi.
Conferințele sunt organizate de Asociația Culturală AltIași și fac parte din proiectul „Lumi ale artei. Program de mediere culturală”, co-finanțat de AFCN și Primăria Municipiului Iași, care include și un curs intensiv, gratuit, însoțit de ateliere de formare în mediere artistică și patrimoniu pentru 20 de tineri profesioniști din instituții culturale ieșene (10) și din restul țării (10), oferit sub forma unor burse care acoperă inclusiv transportul și cazarea acestora.
Parteneri: Centrul Cultural German din Iași, Institutul Francez din Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Universitatea „Al. I. Cuza”. Parteneri media: TVR Iași, Radio România Cultural, Ziarul de Iași, modernism.ro
Disclaimer: Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării. (Comunicat Asociația AltIași)