Ascultă Radio România Iași Live

IAŞI: Preotul Dan Damaschin ne ajută să devenim îngeri păzitori pe Facebook

Publicat de Andreea Drilea, 10 iulie 2016, 09:15

Preotul Dan Damaschin de la biserica Maternității „Cuza Vodă” din Iași este cunoscut pentru activitățile sale de ajutorare a celor sărmani.

El a postat vineri, 8 iulie 2016, pe pagina sa de Facebook un anunț care îndeamnă ieșenii și nu numai să devină ”Îngerul păzitor” al unui copil nevoiaș dintr-o listă pe care o atașează postării.

Mesajul părintelui scris cu umor: ”Doamne ajută! S-a terminat aşteptarea!
8 Iulie 2016! Reţineţi această dată. Va intra în istorie, adică vom intra în istorie! Nu vorbesc de istoria la care se gândesc unii, sigur nu vom fi daţi la Bac, cel mult nişte bătrânele pe banca din faţa scării blocului sau la şedinţa de pe uliţă ne vor transforma în subiect de şedinţă.

Ceea ce vă pot asigura însă, este faptul că, sufleţelul pe care îl veţi ajuta de astăzi înainte, vă va purta în inimă pentru totdeauna. Iar dacă, de bunăvoie şi nesiliţi de nimeni, doriţi să schimbaţi istoria, în calitate de supereroi, sau, vorbind pe înţelesul tuturor creştinilor, Îngeri Păzitori, atunci trebuie să fim conştienţi de altceva că, în afară de Legea Iubirii, ar mai fi câteva condiţii.

Regulile jocului în care intraţi (în curând vă ve-ţi da seama că nu e deloc o joacă, dar va fi prea târziu), vi le prezentăm prin amabilitatea domnului Marck Zuckerberg, mai jos.”

7 pași de urmat pentru a deveni ,,ÎNGERUL PĂZITOR” al unui copil sărman

1. Alegeți din lista afișată unul sau mai mulți copii pe care doriți să-i sprijiniți pe o perioadă îndelungată ( 1-5 ani).
2. Notați în tabel numele dumneavoastă în dreptul copilului la secțiunea Înger Păzitor. În cazul în care posibilitățile financiare ale dumneavoastră pot asigura doar jumătate sau un sfert din cheltuielile de întreținere a unui copil, după numele dumneavoastră precizați procentul contribuției oferite (25% sau 50%).
3. Dacă întâmpinați dificultăți în completarea tabelului, lăsați un mesaj și noi vă contactăm imediat.
4. Pe Messenger în privat, ne lăsați numărul de telefon pentru a vă putea contacta și a vă oferi mai multe detalii.
5. Odată ales copilul, veți primi în privat informații despre copil, și Contractul de ,,Adopție la Distanță”.
6. Expediați contractul semnat în format electronic sau poștal. În cazul în care acest lucru nu este cu putință discutăm la telefon.
7. Felicitări! Ați devenit Îngerul Păzitor al unui copil din programul ,,Dăruim Speranță” De acum înainte, în funcție de categoria de donator în care vă încadrați (A,B,C,D), vă vom oferi toate informațiile necesare.
Vă mulțumim!
DĂRUIM SPERANȚĂ!

Dragi prieteni, prin proiectele noastre dorim să aducem bucurie copiilor și, implicit, famiilor lor, adunând din bunătatea oamenilor și dăruind din suflet, mai departe, speranță.

Pe baza misiunii noastre din ultimii doisprezece ani desfășurate în cadrul Maternității „Cuza Vodă” din Iași am inființat Asociația “Glasul Vietii”, în dorința de a împlini porunca Domnului nostru Iisus Hristos de „a ne iubi aproapele așa cum El ne iubește pe noi”.

Maternitatea „Cuza Vodă” este nu doar cea mai mare din țară, după numărul de nașteri, ci și cea mai săracă, ca centru medical al celei mai defavorizate regiuni europene.
Această organizație vine în sprijinul mamelor cu mulți copii ce ajung în Maternitatea Cuza Vodă, precum și al femeilor însărcinate aflate în dificultate, prin dăruirea zecilor de voluntari, având drept sprijin material donațiile oamenilor dragi care la fel ca noi, cred într-o lume mai bună, în care, pentru fiecare mamă, nașterea ar trebui să fie cel mai fericit moment al vieții, iar pentru fiecare copil casa, masa, școala și profesia dorită să nu rămână doar un vis.

Pentru a-și îndeplini obiectivele, Asociatia Glasul Vietii Romania desfășoară următoarele proiecte:


1. ,,Dăruim speranță”, program social de sprijin pentru copiii din familii defavorizate de tip ,,adopție la distanță”. Ne propunem, pentru perioada 2016-2020, să unim în aceeași familie 400 de copii și donatorii lor având același scop: ,,Împreuna facem oameni mari”. Concret, unul sau mai mulți donatori vor avea șansa să ofere copilului ales sprijinul material care să-i permită în condiții de viață corespunzătoare o educație de calitate.
2. „Grăuntele de muștar”- oferim sprijn copiilor din familii numeroase, cu situatie financiara precară, la început de an școlar. An de an, numărul solicitanților a crescut proporțional cu implicarea voluntarilor.
Pentru anul școlar și universitar 2016-2017 vom pregati:
– îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite la 700 de elevi și studenți;
– 12 burse pentru tineri din familiile defavorizate, cu rezultate foarte bune la învățătură.
3. Centrul de ocrotire al mamelor și al pruncilor „Casa Vieții – Sfânta Elena” (în construcție), în colaborare cu Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Beldiman. Centrul va dispune de 24 de locuințe protejate pentru 48 de mame singure și copiii lor, aflați la grea încercare . În toamna anului 2016 primele mame (studente și eleve aflate la studii în orașul Iași) vor avea o casa a lor.
4. Centrul medical „FemClinic”, cabinet de consultații gratuite pentru femeile defavorizate, în parteneriat cu asociația Primul Pas Iasi. Este inițiativa noastră pentru prevenirea bolilor grave la femeile care nu-si permit „luxul” unor investigatii medicale de specialitate si mai ales, pentru a ajuta mamele insarcinate marginalizate de familie si societate.
5. „Nasterea pruncilor, cale de mantuire” . Intensificarea misiunii noastre in plan social din cadrul Maternitatii Cuza Voda a determinat dezvoltarea unui program permanent de sprijin pentru mamele din cele doua maternitati din Iasi aflate in dificultate:
– zilnic, la externare, in medie, 3 mame, solicita sprijin constand in bani pentru transportul la domiciliu, scutece de unica folosinta, haine pentru adulti si nou nascuti, alimente si medicamente;
– pe perioada spitalizarii, sute de mame, anual, solicita ajutor pentru a avea minimul necesar (pijamale, articole de igiena, medicamente, supliment alimentar);
-deoarece, in Centrul Regional de Neunatologie din Iasi sunt tratati mii de copii din toate judetele Moldovei, exista mult prea multe mame nevoite sa doarma in locuri necorespunzatoare pentru a fi alaturi de pruncii bolnavi. Pentru a ajuta aceste mame, am inchiriat un spatiu corespunzator in apropierea spitalului;
-la marile sarbatori crestine, si ori de cate ori avem ocazia, toate pacientele din spital primesc din partea bisericii o masa calda corespunzatoare pregatita la bucataria spitalului sau in regim catering, precum si daruri constand in articole de imbracaminte, igiena si jucarii.
6. „Familia, binecuvantarea lui Dumnezeu” – Casele Sperantei. Prin acest proiect asiguram materiale de constructie si bani pentru construirea si refacerea locuintelor pentru tinerii proveniti din centrele de plasament, deveniti parinti. Pentru a-i ajuta sa-si creasca copiii, achizitionam animale (vaci, capre, cai) pentru intretinerea acestora. Din 2014 am inițiat construirea a doua „cartiere” de casute pentru astfel de familii aruncate efectiv în canale, pe terenul unei parohii din zona dealurilor Barnovei (fosta ferma Ciurea), respectiv in zona Galata-Bejan. Prin intermediul acestui proiect s-au construit si s-au reparat mai mult de douazeci de case si am achizitionat zeci de vaci, porci si cai.
5. „Sarbatorile crestine, bucuria tuturor”. Saracia se simte cel mai tare atunci cand toti sarbatoresc, de aceea, aproximativ 70 de familii cu peste 400 de copii, cazuri „onsecrate”, sau cu urgențe majore (boli, accidente) primesc alimente imbracaminte si articole de igiena, de sarbatorile cele mai mari din an Nasterea Domnului, Invierea Domnului, Buna Vestire si Sfintii Cosma si Damian (Hramul de vara al Bisericii Nasterea Domnului). Tot in aceste zile de mare sarbatoare pregatim mancare pentru o masa cu bucate alese, mamelor din Maternitate (ne dorim ca cel puțin in aceste zile sfinte, aproximativ 200 de mame și bolnave sa aibă o masa corespunzatoare).


,,Împreună facem oameni mari!”


Completand activitatile din proiectele in derulare, in noiembrie am lansat un nou proiect de suflet – “Daruim speranta”, prin care, cu ajutorul dragilor nostri prieteni si iubitori de bine, dorim sa aducem speranta in sufletul a 400 de copii din 70 de familii, din cele mai sarace zone ale judetului Iasi.
Proiectul a debutat din dorinta de a face cei 400 de copii sa creada cu adevarat ca una dintre cele mai mari bucurii ale crestinilor este nasterea Domnului si ca aceasta minunae se repeta pentru fiecare dintre ei.
Cum fericirea unui copil n-ar trebui sa astepte o singura zi in an, ne-am dorit sa aducem o masa calda, haine, jucarii si multa bucurie acestor copii, si la Marea Sarbatoare a Invierii Domnului, lista initiala a celor 400 de copii largindu-se la 550, pentru ca saracia copleseste multe familii.
Vazand ca oamenii sunt buni si isi doresc sa dea din ce au si celor mai incercati de nevoi, ne-am propus sa extindem acest proiect pe durata intregului an, pe o perioada de 5 ani. Experienta noastra bogata in aceasta zona, ne-a invatat ca numai investind pe termen lung in educatia si bunastarea copiilor, putem cu adevarat sa-i ajutam sa aiba un viitor mai bun.
O lume educata, este o lume mai buna, iar pentu copiii nostri educatia este singura sansa de a trece barierele create de mediul in care se dezvolta acum. Mai mult decat atat, nivelul de educatie este un indicator al nivelului de dezvoltare al unei societati, ceea ce ne demonstreaza ca nivelul scazut de dezvoltare al Romaniei si in mod deosebit al regiunei noastre, este strans legat de nivelul extem de scazut al educatiei populatiei zonei. Desi invatamantul in Romania este gratuit si obligatoriu, rata analfabetismului, abandonului si al mediocritatii este inca foarte ridicata, exemplul parintilor care nu au urmat nicio forma de invatamant fiind copiat mai departe de catre copii acestora, saracia fiind principala cauza.

Pentru a-i sustine pe copii sa duca o viata cat mai normala, sa ajunga adulti responsabili si baza a societatii noastre, sa-i facem OAMENI MARI – la propriu si la figurat, ne dorim sa-i sprijinim pe parcusul anului, prin a le oferi:
• imbracaminte si incaltaminte, adaptate fiecarui sezonului;
• rechizite, care sa-i ajute sa-si duca de la inceput, pana la sfarsit, anul scolar;
• material pentru activități vocaționale, (de exemplu, materiale de pictura, pentru cei cu pasiune si aptitudini in artele plastice, sau instrumente muzicale, pentru cei cu aptitudini in aceasta directie, articole sportive de calitate, etc.);
• burse pentru continuarea studiilor, celor care termina ciclul gimnazial si liceal;
• programe de tip „Scoala dupa scoala”, cu o gustare si ajutor in efecturea temelor, dupa terminarea orelor de curs;
• mediatatii suplimentare cu profesori de specialitate;
• rezidenta de tip internat pentru copiii cu rezultate bune la invatatura, care doresc sa-si continue studiile;
• pachete cu jucarii, alimente si dulciuri, la marile sarbatori de peste an, zi aniversara, 1 Iunie;
• excursii, tabere, drumeții;
• evaluare medicala si investigatii de specialitate (consult oftalmologic, cardiologic, pediatric, etc.);
• interventii in caz de urgenta si nevoi speciale (reparatii locuinte, achizitii de animale domestice, ajutor in caz de calamitati).
Toate acestea nu sunt posibile, fara ajutorul dumneavoastra!
Daca doriti sa “Daruim speranta” impreuna, ne puteti sprijini astfel:
• “adoptand” un copil, din lista noastra, pe care sa-l ajutati in perioadele de campanie, din timpul anului. In perioada campaniilor de Craciun si Paste, se fac pachete cu haine, dulciuri, jucarii/rechizite (in functie de varsta) si bani, pentru a le achizitiona alimente pentru mesele de sarbatoare;
• prin burse oferite lunar copiilor ce vor sa-si continue studiile;
• prin sume mai mici, sau mai mari, in functie de posibilitati, donate in contul asociatiei, pe care le vom aloca, in functie de nevoile identificate

Ce inseamna sa fii donator in Proiectul „Daruim speranta”?


Pentru a-i proteja pe copii de eventualele derapaje ale familiei precum si din partea unor persoane rau intentionate, pe baza experientei noastre, ne simtim obligati sa prezentam un statut clar al donatorului, in functie de recomandarile si serviciile pe care le ofera. De asemeni, cunoscand dorinta deosebita de a ajuta raportata la posibilitatile materiale propunem urmatoarele categorii de donatori cu drepturi si obligatii specifice.

DONATOR A – este sustinatorul a cel putin 2 copii cu donatii lunare de cel putin 200 lei (50 euro, dolari sau lire pentru cei din strainatate) iar in cazul copiilor de liceu si facultate, suma va creste corespunzator cheltuielilor de cazare si transport. Donatorul va avea acces la contul rezervat pe platforma electronica cu informatii actualizate si imagini despre evolutia copilului. Comunicarea directa cu copilul se poate face doar prin intermediul asociatiei, iar pentru vizita la domiciliu este de dorit o recomandare din partea parohiei sau comunitatii de care apartin. De asemeni, in semn de recunostinta fata de bunatatea dumneavoastra, va putem oferi dovada bucuriei copilului ajutat, prin felicitari realizate de acesta, cu ocazia celor doua mari sarbatori, de peste an, dar si dovada progresului si a rezultatelor scolare, pentru copiii beneficiari de burse si locuinte sociale, pentru continuarea studiilor. Donatorul poate trimite colete si bunuri materiale fara a specifica date personale pentru a evita deranjul din partea familiei copilului.

DONATOR B – este persoana care va sustine un singur copil si va avea acces la platforma electronica,precum si materialale realizate de copil. Comunicarea directa si vizitele la copilul familiei vor fi posibile dupa primii 2 ani de sustinere, de asemeni cu recomandare


DONATOR C – poate fi orice doritor care intentioneaza sa sustina alaturi de alti donatori unul sau mai multi copii, cu o suma de bani pe durata intregului program. Accesul la informatii va fi limitat doar la cele despre evolutia scolara si va primi din partea copilului felicitarile ocazionale

DONATOR D – este orice persoana care doreste sa contribuie discret sau sporadic financiar sau material (alimente, medicamente, haine, rechizite, jucarii, etc.) copii din programul nostru

Pentru a ne putea fi alaturi in a darui speranta, ne puteti contacta la Telefon 0744798610, sau Mail: pr.dandamaschin@yahoo.com

Lista de suflete care așteaptă ajutorul nostru cu click aici.

(Radio Iaşi/FOTO arhivă ziare.com)

Etichete:
A 2-a ediție FILMIKON, festivalul internațional al filmelor premiate de juriile ecumenice, la București, Iași, Oradea, Cluj și Vatican
Fapt divers miercuri, 15 ianuarie 2025, 10:01

A 2-a ediție FILMIKON, festivalul internațional al filmelor premiate de juriile ecumenice, la București, Iași, Oradea, Cluj și Vatican

Asociația SIGNIS România anunță a doua ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul...

A 2-a ediție FILMIKON, festivalul internațional al filmelor premiate de juriile ecumenice, la București, Iași, Oradea, Cluj și Vatican
În acest weekend la Teatrul Dramatic ‘Fani Tardini’ Galați: UN LOC BUN DE MUNCĂ
Fapt divers marți, 14 ianuarie 2025, 11:50

În acest weekend la Teatrul Dramatic ‘Fani Tardini’ Galați: UN LOC BUN DE MUNCĂ

Teatrul Dramatic ‘Fani Tardini’ invită publicul la spectacolul programat la sfârşitul acestei săptămâni. Vineri, 17 ianuarie, ora...

În acest weekend la Teatrul Dramatic ‘Fani Tardini’ Galați: UN LOC BUN DE MUNCĂ
Luna lui gerar cu spectacole și evenimente speciale la Ateneul Național din Iași
Fapt divers luni, 13 ianuarie 2025, 12:58

Luna lui gerar cu spectacole și evenimente speciale la Ateneul Național din Iași

Ateneul Național din Iași invită publicul iubitor de cultură și spectacole de calitate să participe la o serie de evenimente remarcabile în...

Luna lui gerar cu spectacole și evenimente speciale la Ateneul Național din Iași
Primarul Mihai Chirica a semnat un contract pentru realizarea lucrărilor de modernizare a 13 străzi din toate zonele orașului
Fapt divers vineri, 10 ianuarie 2025, 12:37

Primarul Mihai Chirica a semnat un contract pentru realizarea lucrărilor de modernizare a 13 străzi din toate zonele orașului

Primarul Mihai Chirica a semnat un contract pentru realizarea lucrărilor de modernizare a 13 străzi din toate zonele orașului:  strada Fermei...

Primarul Mihai Chirica a semnat un contract pentru realizarea lucrărilor de modernizare a 13 străzi din toate zonele orașului
Fapt divers vineri, 10 ianuarie 2025, 08:12

2024 a fost primul an în care încălzirea globală a depăşit 1,5 grade Celsius, spun oamenii de ştiinţă

Omenirea tocmai a încheiat primul an în care temperaturile globale au depăşit pragul de 1,5 grade Celsius în comparaţie cu epoca...

2024 a fost primul an în care încălzirea globală a depăşit 1,5 grade Celsius, spun oamenii de ştiinţă
Fapt divers luni, 6 ianuarie 2025, 09:58

Teatrul Luceafărul Iași – Primul spectator din 2025

2025 este un an cu o semnificație specială pentru Teatrul Luceafărul Iași, care aniversează 75 de ani de existență. ”Înființat la 1 Martie...

Teatrul Luceafărul Iași – Primul spectator din 2025
Fapt divers luni, 6 ianuarie 2025, 08:13

Actorul american de origine română Sebastian Stan a câştigat, la Los Angeles, primul său Glob de Aur

Actorul american de origine română Sebastian Stan a câştigat azi-noapte, la Los Angeles, primul său Glob de Aur. A fost recompensat cu Premiul...

Actorul american de origine română Sebastian Stan a câştigat, la Los Angeles, primul său Glob de Aur
Fapt divers luni, 6 ianuarie 2025, 06:37

Globurile de Aur 2025: Lista premiilor

Prezentăm mai jos lista completă a premiilor atribuite la cea de-a 82-a ediţie a galei de decernare a Globurilor de Aur, organizată de Asociaţia...

Globurile de Aur 2025: Lista premiilor