Istoria de peste 100 de ani a păpuşii simbol a Rusiei, Matrioşka
Publicat de Andreea Drilea, 3 august 2015, 14:23
O expoziţie de păpuşi Matrioşka, devenite simbol al Rusiei, este deschisă la Muzeul de artă decorativă din Moscova. Aproximativ o sută de astfel de păpuşi din lemn, de diverse forme şi culori, provenite din colecţiile câtorva muzee din Rusia, refac istoria de peste un secol a acestei jucării modeste, dar care a devenit cunoscută în întreaga lume, informează ITAR-TASS.
Această jucărie din lemn viu colorată, goală în interior, în care sunt introduse alte păpuşi mai mici, identice ca formă, a apărut la sfârşitul anilor 1890 într-un atelier dedicat educaţiei copiilor, din Moscova. Creatorii săi sunt un tâmplar şi un artist – Vasili Zvezdocikin şi pictorul Serghei Maliutin.
Prima Matrioşkă a fost expusă la Expoziţia Mondială de la Paris în 1900, unde a fost bine primită de public şi a fost premiată cu o medalie de bronz, aminteşte muzeul care găzduieşte expoziţia.
Producerea în masă a acestor păpuşi din lemn în atelierele meşteşugarului Serghiev Posad, iar mai târziu în alte centre de artă, a făcut din Matrioşka un simbol naţional recunoscut.
Păpuşile create până în 1930 au impresionat prin eleganţa picturii, varietate şi forme, surprinzând în mod realist viaţa din acea epocă, înfăţişând reprezentanţi din diferite clase sociale, profesii şi naţionalităţi. Mai târziu, până la sfârşitul anilor 1980, a urmat producţia în fabrică a acestor păpuşi, căpătând un stil aparte. De la începutul anilor 1990, au apărut ‘păpuşile de autor’, pe care sunt aplicate teme de actualitate şi atemporale.
Vizitatorii expoziţiei, care va fi deschisă până pe 13 septembrie, pot vedea un fenomen uimitor în această păpuşă, care nu este doar un simbol al artei tradiţionale naţionale ruse, ci şi un exemplu de conexiuni şi influenţe inter-culturale’, a subliniat serviciul de presă al muzeului.
Potrivit ITAR-TASS, organizatorii sunt încrezători că ‘potenţialul acestui meşteşug poate crea noi opere originale, faţă de care există inters şi în ziua de astăzi.’Matrioşka a îmbinat în mod surprinzător noile tendinţe artistice ale secolului al XX şi imaginile tradiţionale folclorice ale culturii şi artei ruse, spun criticii de artă.
(Agerpres/FOTO topwalls.net)