‘Jurnalul unui savant român în America’, lansat la UPA din Iaşi
Publicat de Lucian Bălănuţă, 12 decembrie 2014, 18:14
Reprezentanţii Asociaţiei Revistei Timpul împreună cu cei ai Universităţii ‘Petre Andrei’ (UPA) din Iaşi au lansat, vineri, ‘Grigore T.Popa – Jurnalul unui savant român în America’, o ediţie coordonată de dr. Richard Constantinescu.
Alcătuit dintr-un corpus de texte variat, însemnări ale tânărului anatomist, bursierului Rockefeller în SUA, articole, note, comentarii din diverse perioade, ‘Jurnalul unui savant român în America’, oferă cititorului prilejul de a-l cunoaşte pe omul, profesorul, cercetătorul, scriitorul Grigore T.Popa.
Savantul Grigore T.Popa, cel care alături de australianca Una Fielding descoperea la Londra sistemul vascular port hipotalamo-hipofizar, reprezintă unul dintre cele mai mari spirite din medicina românească din secolul XX şi este un model pentru actualii studenţi şi tinerii medici.
‘A fost unul dintre intelectualii publici remarcabili din perioada interbelică, o perioadă în care mirajul puterii a sucit minţile multor personalităţi ale vremii. În spaţiul românesc cultural de la acea vreme era o modă ca intelectualii să fie înregimentaţi politic. Au fost şi excepţii, două dintre ele fiind şi ieşenii Grigore T. Popa şi Petre Andrei. Ca şi savantul, sociologul, filosoful, profesorul şi omul politic, Petre Andrei, Grigore T.Popa nu a cedat vicisitudinilor acelor vremuri şi a dat dovadă de coloană vertebrală’, a declarat prof.univ.dr. Daniel Şandru, directorul revistei culturale Timpul.
Prezent la eveniment, prof.univ.dr. Doru Tompea, rectorul Universităţii Petre Andrei din Iaşi, a subliniat personalitatea marcantă a profesorului Grigore T.Popa, afirmând în acest sens că ‘a fost un intelectual public, prozator, orator, victimă a urgiilor vremurilor aşa cum s-a întâmplat şi cu Petre Andrei. Comunismul i-a distrus viaţa, i-a suprimat activitatea la Academie, de profesor. Rămâne o personalitate marcantă a vieţii noastre publice interbelice’.
La rândul său, medicul Richard Constantinescu, coordonatorul ediţiei ‘Jurnalul unui savant român în America’, a declarat celor prezenţi la eveniment că în timpul documentării sale a descoperit multe însemnări aparţinând lui Grigore T Popa care fac referire la prietenul său Petre Andrei.
După ce în urmă cu 11 ani a fost fascinat de ‘Reforma spiritului’ lui Gr.T.Popa, dr Richard Constantinescu şi-a propus să publice 10 volume cu opera integrală a savantului român, urmând ca la final să fie editată şi o monografie.
Medicul ieşean a declarat, totodată, că universitatea care poartă numele savantului nu îl onorează complet ‘pentru că nu se poate ca pe site-ul unor universităţi din America să se regăsească lista completă a lucrărilor lui Grigore T Popa, iar cea pe a cărei frontispiciu se află cea mai verticală persoană a medicinei româneşti să nu se regăsească niciuna’.
‘Grigore T. Popa provine dintr-o localitate vasluiană, Şorăneşti, care astăzi poartă numele de Emil Racoviţă, un spaţiu care a oferit României foarte mulţi academicieni. În ceea ce îl priveşte, putem afirma că l-a însoţit o coerenţă pe toată durata vieţii sale. Parcurgerea documentelor şi a scrierilor literare şi publicistice ale lui Gr.T.Popa ne-a întârit convingerea că opera sa spune infinit mai multe decât diferite surse biografice. Adesea, criticii consideră scrierile autorilor ca fiind materie primă pentru cercetarea lor’, a mai spus coordonatorul ‘Jurnalului unui savant român în America’.
Evenimentul organizat de Asociaţia Revistei Timpul şi Universitatea Petre Andrei din Iaşi face parte din manifestările organizate în cadrul Galei Oamenii Timpului, care se va desfăşura sâmbătă seara cu începere de la ora 18,00, la Teatrul Vasile Alecsandri Iaşi.
(Agerpres/ FOTO jurnalul.ro)