Mai mult de jumătate dintre românii care au achiziţionat locuinţe anul trecut au folosit venituri proprii (studiu)
Publicat de Andreea Drilea, 21 martie 2023, 11:14
Mai mult de jumătate (61%) dintre românii care au cumpărat locuinţe anul trecut au folosit fondurile proprii pentru achiziţie iar 53% dintre tranzacţii au fost încheiate pentru apartamente cu două camere, potrivit unui studiu realizat în rândul specialiştilor imobiliari.
‘Potrivit specialiştilor în imobiliare care au participat la studiul RE/MAX, 61% dintre persoanele care au achiziţionat locuinţe în 2022 au folosit fonduri proprii. Cea mai mare schimbare se înregistrează în rândul celor care au cumpărat proprietăţi cu un credit ipotecar/imobiliar cu avans mai mic de 15%, respectiv 28% dintre persoane, în scădere cu 21% de procente faţă de anul precedent. Doar 5% dintre cumpărători au utilizat un credit ipotecar cu avans mai mare de 15%, 4% un credit co-garant (de tipul Prima Casă), iar 2% au făcut rate direct la constructor’, se precizează într-un comunicat al companiei de real-estate.
În ceea ce ţine de tipul proprietăţilor, 53% dintre tranzacţiile din 2023 au fost apartamente de 2 camere şi 15% apartamente de 3 camere, acestea însumând cele mai căutate tipuri de proprietăţi. Comparativ cu anul 2021, procentele apartamentelor de 2 camere se menţine, însă cele cu 3 camere au scăzut cu 24 procente. Clasamentul este completat de garsoniere (9%), case în oraş şi case în mediul rural, fiecare cu câte 8%. Astfel, se poate observa că românii preferă în continuare locuinţele în oraş, majoritatea tranzacţiilor fiind în mediul urban.
Majoritatea proprietăţilor sunt cumpărate între 1 şi 6 luni de la data punerii la vânzare, lucru ce reflectă faptul că românii preferă să aştepte, să cerceteze piaţa şi să observe eventualele fluctuaţii de preţ. La polurile opuse, proprietăţile extrem de bune se vând în mai puţin de o lună, iar cele care nu au un preţ corect pot aştepta mai mult de 6 luni până sunt cumpărate. Media de tranzacţionare a proprietăţilor rezidenţiale în reţeaua RE/MAX este de 67 de zile.
Specialiştii de la KIWI Finance s-au alăturat demersului RE/MAX România şi au efectuat o analiză proprie asupra evoluţiei cererii şi ofertei imobiliare din 2022. Potrivit concluziilor acestora, în 2022 românii au contractat circa 84.000 de credite ipotecare, în valoare de aproximativ 4 miliarde euro, la un număr de peste 170.000 de tranzacţii efectuate. Totodată, creditul mediu a avut o valoare cu 7% mai mare decât în 2021 şi cu 21% mai mare decât în 2020, iar spre finalul anului 2022 au crescut refinanţările creditelor cu dobânzi fixe.
Numărul tranzacţiilor naţionale a fost mai mic cu 4% în 2022, comparativ cu anul precedent, iar cererea de credite ipotecare şi-a ponderat ritmul de creştere, deşi este în continuare mai mare decât oferta. Conform indicelui Kiwi, Bucureştiul se situează pe locul 2 în clasamentul capitalelor europene la accesibilitatea locuinţelor.
Opinia experţilor este împărţită în cazul preţurilor pentru apartamente şi case în decursul anului curent. Spre exemplu, 28% dintre respondenţi consideră că preţurile apartamentelor vor scădea cu până 10%, 26% sunt de părere că acestea vor stagna, iar 23% spun că vor creşte cu până la 10%. Raportat la evoluţia preţurilor la case, 29% dintre specialişti spun că vor stagna, iar procente egale de 24% consideră că acestea vor creşte ori vor scădea cu 10%.
În ceea ce priveşte evoluţia preţului spaţiilor comerciale, 40% dintre respondenţi sunt de părere că acestea vor scădea. Similar, preţurile clădirilor de birouri vor stagna, spun 44% dintre aceştia. Referitor la preţurile chiriilor rezidenţiale, dacă anul trecut majoritatea respondenţilor (52%) au prevăzut o stagnare a preţurilor din cauza funcţionării în online a marilor centre universitare, pentru anul acesta majoritatea experţilor în imobiliare prevăd creşteri de preţuri. Circa 43% dintre respondenţi preconizează o evoluţie de până la 10% a preţurilor chiriilor.
Studiul RE/MAX România ‘O radiografie a pieţei imobiliare din 2022 şi previziuni pentru 2023’ include şi informaţii despre comportamentul clienţilor, piaţa imobiliară în ultimii cinci ani, evoluţia creditării în România, piaţa imobiliară europeană, respectiv educaţia, traiectoria profesională în imobiliare şi avantajele competitive ale unei francize în domeniu.
‘Imobiliarele vor rămâne în continuare poate cel mai popular vehicul de transport al valorii şi conservare a capitalurilor în timp, fapt ce va continua să atragă investiţii de toate tipurile, de la cele personale şi familiale, până la investitori instituţionali globali. 2023 va fi un an interesant, plin de incertitudine, însă cu multe oportunităţi potenţiale pentru jucătorii informaţi şi cu apetit la risc, motiv pentru care considerăm necesară consultarea unui agent imobiliar profesionist, angajat pentru o reprezentare exclusivă, ce poate contribui decisiv la realizarea unei tranzacţii de succes’, a declarat Răzvan Cuc, preşedinte RE/MAX România.
La studiu au participat 225 de respondenţi – specialişti în zona imobiliară – care îşi desfăşoară activitatea în 32 de oraşe din ţară şi au răspuns la 28 de întrebări, în perioada noiembrie – decembrie 2022. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro