Ascultă Radio România Iași Live

Manifestări organizate cu prilejul Zilei Culturii Naţionale

Manifestări organizate cu prilejul Zilei Culturii Naţionale

Publicat de Andreea Drilea, 15 ianuarie 2020, 05:30


15 ianuarie 2020 – Manifestări organizate cu prilejul Zilei Culturii Naţionale în judeţele Moldovei.

Ziua de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naționale, reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889)


IAŞI

Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” organizează seria de evenimente Eminescu – 170, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, miercuri, 15 ianuarie 2020, la Muzeul „Mihai Eminescu”.

Evenimentul va debuta la ora 11.30 cu „Mihai Eminescu și Academia copiilor”, o nouă sesiune a programului de pedagogie muzeală, în colaborare cu Școala Gimnazială „Elena Cuza” din Iași, ce își propune o incursiune în opera poetului național.

De la ora 13.30, va avea loc vernisajul expoziției „Junimea culturală – modernism național și european”, curatoriată de Indira Spataru și Liviu Apetroaie. Expoziția, prezentată publicului de prof.univ.dr. Doru Scărlătescu, critic literar, punctează rolul Junimii în efortul de modernizare a României, mișcare al cărei exponent a fost însuși Mihai Eminescu. Pentru a marca această zi, va fi scos din depozitul Muzeului Național al Literaturii Române Iași și expus publicului ceasul din aur cu trei capace al lui Mihai Eminescu, dăruit în anul 1881 de către tatăl său, căminarul Gheorghe Eminovici. Vizitatorii pot admira ceasul poetului doar în ziua de 15 ianuarie.

La ora 14.00, se va desfășura Colocviul „Eminescu – perenitatea modelului”, în cadrul căruia publicul va asista la o întâlnire cu personalități culturale, care vor aborda dimensiunea perenității modelului cultural eminescian. Participă conf.univ.dr. Livia Iacob, critic literar și prof.univ.dr. Liviu Antonesei, scriitor. În încheierea programului, va urma un recital poetic susținut de actorul George Marici.

În continuarea Zilei Culturii Naționale, joi, 16 ianuarie 2020, de la ora 16:00, va avea loc o sesiune specială a Clubului de lectură pentru copii și adolescenți, la Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul” (Casa cu arcade). Prima întâlnire din acest an este dedicată lui Mihai Eminescu, iar membrii clubului vor asista la lectura unuia dintre cele mai iubite basme ale poetului: „Făt-Frumos din lacrimă”, urmată de un concurs cu premii. Participarea la evenimentele dedicate Zilei Culturii Naționale din zilele 15-16 ianuarie 2020 este gratuită.

Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Asociația „Noua Acropolă” din România – Filiala Iași, organizează o nouă prelegere din seria evenimentelor desfășurate sub genericul „Filosofi și idei care au schimbat lumea”: „Mihai Eminescu – Om universal”. Evenimentul va avea loc astăzi, de la ora 19.00, în Sala „Ștefan Procopiu” a Palatului Culturii din Iași. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. mail

Complexul Muzeul Național „Moldova” Iași, sub patronajul Ministerului Culturii, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Iași și Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, organizează miercuri, 15 ianuarie 2020, ora 18.00, la Palatul Culturii – Sala „Henri Coandă”, evenimentul „Porni Luceafărul dedicat Zilei Culturii Naţionale.

Programul artistic al serii va cuprinde spectacolul de poezie și muzică susținut de elevi ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, de la clasa de teatru – îndrumător prof. Erica Moldovan, clasa de canto – îndrumători prof. Daniela Ciocoiu, prof. Diana Neacșu, și de Cvartetul de coarde „Andantino” – îndrumător prof. drd. Cătălin Sasu. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. 

La ora 18.00, publicul ieșean va asista la un spectacol vizual pe Turnul Central al Palatului Culturii, moment care va fi organizat simultan cu alte evenimente similare în marile orașe ale țării.

Începând cu ora 18.15, manifestările vor continua în Sala „Henri Coandă”, cu un spectacol cultural-artistic intitulat „Interferente culturale – Drumul spre Eminescu”, prezentat de Academia Europeană pentru Cultură și Artă din Chișinău, care va cuprinde creații de M. Eminescu, Gr. Vieru, Dm. Matcovschi, G. Enescu, B. Bartok, F. Chopin, folclor muzical românesc. Interpretează Marcel Lazăr – pian; Daniel Lazăr – vioară; Victor Botnaru – vioară, cobză, caval; Mariana Melinte – voce, folclor muzical; Sandu Aristid Cupcea – recital poezie.

Împlinirea celor 170 de ani de la nașterea poetului național va fi marcată și prin prelegerea „Mihai Eminescu – Om universal”, ce va susținută de Marius Andro în Sala „Ștefan Procopiu”, cu începere de la ora 19.00. Evenimentul face parte din seria „Filosofi și idei care au schimbat lumea” și este organizat de Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, în parteneriat cu Asociația „Noua Acropolă” din România – Filiala Iași. Tema acestei prelegeri abordează un aspect mai puțin cunoscut al personalității poetului – cel de „om universal”. La fel ca marii oameni de geniu ai Antichității și ai Renașterii, Mihai Eminescu a fost preocupat de toate aspectele cunoașterii. Spiritul său creator l-a îndrumat către descoperirea Adevărului și Frumosului în matematică, filosofie, literatură, teatru și alte științe. Astfel, vom înțelege mai bine laboratorul alchimic al creației eminesciene, care se alimentează din numeroase izvoare, pentru a se sintetiza în poezie.

Intrarea la aceste evenimente este liberă.


SUCEAVA

Muzeul Bucovinei marchează, pe 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, cu un amplu program de manifestări culturale. Acesta cuprinde, printre altele, proiecții de film, festivalul literar ”MIHAI EMINESCU” și o piesă de teatru.

La ora 12:00, la Muzeul de Istorie, Sala de Evenimente, va avea loc lansarea filmului documentar „Bukovina – Ţara Oamenilor Fagi, ţara iubirii adevărate”, în regia lui Florin Kivorkian, o producție Arka Film în co-producție cu TV.

La 18:00, la Palatul Administrativ va fi o proiecție de imagine cu Mihai Eminescu, iar la la 19:00, la Muzeul de Istorie, Sala de Evenimente– piesa de teatru: Să nu ne răzbunați, regia și scenografia: Silvia Răileanu și Mirela Nistor (piesă dublu premiată), co-producție Teatrul pentru copii și tineret „Vasilache” și teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani.

Tot astăzi, 15 ianuarie, de la ora 12:00, la Muzeul de Istorie, va fi deschisă, în foaier, expoziția de caricatură „50”. Caricaturistul Ovidiu Ambrozie Bortă BOA va vernisa aceasta expoziție, în preajma împlinirii vârstei de 50 de ani și cu prilejul împlinirii a 23 de ani de activitate artistică de la debut. Expoziția va putea fi văzută până pe data de 27 februarie 2020. 

Colectivul Bibliotecii Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava (USV), alături de profesori și studenți de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării (FLSC), invită sucevenii miercuri, 15 ianuarie 2020, începând cu ora 9.00, la manifestările incluse în cadrul „Zilelor Eminescu la USV – 2020”, sub semnul Zilei Culturii Naționale.

De la 9.00, programul începe cu depunere de jerbe la bustul Poetului din Parcul „Mihai Eminescu”, lângă Biserica Sf. Nicolae; ora 10:00 – Dezbatere studențească „170 de ani cu Eminescu”, coordonator conf. univ. dr. Daniela Petroșel, Sala de Lectură „Mihail Iordache”, Corp A; ora 11:00 – Vernisajul expozițiilor de carte „Omagiu Poetului” (corp A și corp E) și filmul documentar „Eminescu, Veronica, Creangă” (1914), prezintă: Bibliotecar Despina Rotaru,Atrium, Corp E.

De la ora 12.00 este programat un moment de muzică și poezie: „Dor de Eminescu”. Participă elevi, studenți și profesori de la: Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, Grupul de Inițiativă al Românilor din Basarabia (GIRB), Casa de Cultură a Studenților Suceava (Trupa StArt), Atrium, Corp E.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Grupul de Inițiativă al Românilor din Basarabia (GIRB) și Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, în colaborare cu Casa de Cultură a Studenților Suceava.


BOTOŞANI

Primăria Municipiului Botoșani, Consiliul Local Botoșani și Fundația Culturală ”Hyperion – Caiete botoșănene”, cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din România, în colaborare cu Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii ”Mihai Eminescu”, Societatea Culturală ”Raluca Iuraşcu” Vorona, Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoşani, Biblioteca Judeţeană ”Mihai Eminescu” Botoşani şi Reprezentanţa Botoşani a Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România, organizează Zilele Eminescu, manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale.

La Botoșani, în zilele de 14 și 15 ianuarie este sărbătorit Mihai Eminescu, eveniment care culminează cu decernarea Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” pe anul 2019.

Marţi, 14 ianuarie 2020

11.30 – Biblioteca Judeţeană ”Mihai Eminescu” Botoşani– Amiaza cărţilor junimiste.

15.30 – Căminul cultural Vorona – Editura Cartea Românească – 100. Prezintă Daniel Cristea-Enache. Editura Junimea – 50. Prezintă Lucian Vasiliu. Standuri de carte.

Întâlnirea scriitorilor invitaţi cu membrii Societăţii Culturale ”Raluca Iuraşcu” Vorona.

Miercuri, 15 ianuarie 2020 – Ziua Culturii Naționale

9.30 – Primăria Municipiului Botoşani – Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Botoşani, cu participarea membrilor juriului naţional de acordare a Premiului Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu“ – Opera Omnia, a poeţilor nominalizaţi şi a scriitorilor invitaţi.

10.00 – Depuneri de coroane la statuia poetului Mihai Eminescu din faţa Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoşani. Te Deum – la Biserica Uspenia Botoşani.

10.30 – Te Deum – Biserica din Ipoteşti. Depuneri de coroane la statuia poetului de la Memorial.

11.30– Pelerinaj la Ipoteşti.

17.00 – Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoşani – Sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor Botoşani: Gala de decernare a Premiului Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia.

18.45 – Recital extraordinar susţinut de Harry Tavitian

Invitaţi: Nicolae Manolescu, Varujan Vosganian, Gabriel Chifu, Ioan Holban, Vasile Spiridon, Daniel Cristea-Enache, Răzvan Voncu, Mircea Mihăieş, Gabriela Gheorghişor, Liviu Ioan Stoiciu, Sorin Lavric, Ioan Moldovan, Ovidiu Genaru, Nichita Danilov, Marian Drăghici, Matei Vişniec, Ioan Es. Pop, Vasile Dan, Cassian Maria Spiridon, Lucian Vasiliu, Leo Butnaru, Arcadie Suceveanu, Ioan Radu Văcărescu, George Vulturescu, Adrian Popescu, Ioana Diaconescu, Hanna Bota, Doina Popa, Mircea A. Diaconu, Adi Cristi, Radu Florescu, Nicolae Sava, Vasile Tudor, Valentin Talpalaru, Marius Chelaru, Călin Vlasie, Bianca Vişan, Harry Tavitian şi scriitorii botoşăneni Gellu Dorian, Nicolae Corlat, Dumitru Necşanu, George Luca, Vlad Scutelnicu, Mircea Oprea, Petruţ Pârvescu, Gabriel Alexe, Vasile Iftime, Ciprian Manolache, Emanoil Marcu, Dumitru Ignat, Lucia Olaru Nenati, Maria Baciu, Dorin Baciu, Lucreţia Andronic, Elena Cardaş, Constantin Bojescu, Victor Teişanu, Stelorian Moroşanu, Cristina Prisăcaru-Şoptelea, Gică Manole, Nina Viciriuc, Corneliu Filip, Cezar Ciobâcă, Ovidiu Petcu.

Juriul pentru Opera Omnia: Nicolae Manolescu – preşedinte, Mircea Mihăieş, Daniel Cristea-Enache, Răzvan Voncu, Ioan Holban, Vasile Spiridon, Gabriela Gheorghișor.


NEAMŢ

Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Biblioteca Județeană Neamț

Biblioteca Județeană „G. T. Kirileanu“ Neamț sărbătorește Ziua Culturii Naționale – 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. Cu acest prilej, miercuri, 15 ianuarie 2020, vor fi organizate o serie de manifestări (conferințe, lansări de carte, momente muzicale) dedicate acestui important eveniment.

Va fi depusă o jerbă de flori la bustul poetului din fața bibliotecii, iar bibliotecarii vor împărți trecătorilor mape cu cartoline având imagini și text despre G.T. Kirileanu, Mihai Eminescu și Ion Creangă.

,,La ora 13.00, scriitorul Petruș Andrei, membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR), Filiala Bacău, va susține, în sala Cupola, conferința cu tema „Mihai Eminescu – tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte“. Întâlnirea va fi presărată cu momente muzicale susținute de elevi ai clasei de canto de la Liceul de Arte „Victor Brauner“ Piatra-Neamț coordonați de profesoarele Elena Botez, Narcisa Pavel și Olguța Toma. Bibliotecarul Dan Iacob va recita din versurile eminesciene.

La ora 17.00, preotul poet Dorin Ploscaru va vernisa expoziția de pictură Constantin Filimon, cu tablouri din colecția Elena și Vasile Pleșca. Expoziția poate fi vizionată în perioada 13-26 ianuarie 2020.

La ora 17.30 va fi lansată cartea „Bibliotecarul infernului“ de Constantin Severin, „una dintre cele mai tulburătoare cărți scrisă în ultimii ani în România“. Prezentarea autorului și a cărții va fi făcută de poetul Dumitru Brăneanu, președintele Filialei Bacău a USR.

De asemenea, secțiile bibliotecii vor organiza colocvii, recitaluri de poezie și expoziții tematice dedicate Zilei Culturii Naționale și nașterii poetului Mihai Eminescu.

Secția de carte pentru copii și Ludoteca „Ion Creangă“ a ales genericul „Mihai Eminescu – mare poet român, jurnalist, prozator și traducător“, Secția de carte pentru adulți „Mihail Sadoveanu“ – „Mihai Eminescu, eterna fascinație…“, iar Centrul de Informare Comunitară – „Sunetul Eminescu – Ziua Culturii Naționale, 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu“. Precizăm că miercuri, 15 ianuarie, Secția de carte pentru adulți „Mihail Sadoveanu“ va organiza la Centrul Social „Pietricica“, între orele 11:00 și 14:30, un recital de poezie, audiții, vizionări și micro-expoziție de publicații cu tema „Eminescu, eterna fascinație… (I) 170 de ani de la nașterea scriitorului. Moderatoare vor fi Adriana Ciocoiu și Daniela Anechitei.“, transmit reprezentanții Bibliotecii Județene Neamț.

Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici; n. 15 ianuarie 1850, Botoșani, Moldova – d. 15 iunie 1889, București, Regatul României) a fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

În “Viaţa lui Mihai Eminescu” ( 1932), G. Călinescu a scris aceste emoţionate cuvinte despre moartea poetului: “Astfel se stinse în al optulea lustru de viaţa cel mai mare poet, pe care l-a ivit şi-l va ivi vreodată, poate, pămîntul românesc. Ape vor seca în albie şi peste locul îngropării sale va răsării pădure sau cetate, şi cîte o stea va vesteji pe cer în depărtări, pînă cînd acest pămînt sa-şi strîngă toate sevele şi să le ridice în ţeava subţire a altui crin de tăria parfumurilor sale”.


BACĂU

Ziua de 15 ianuarie, desemnată ZI A CULTURII NAŢIONALE, marchează data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889) – poet care a influenţat în mod covârşitor cultura românescă.

Pentru a vă afla mai aproape de natura terestră şi de elementele cosmice, atât de îndrăgite de poetul naţional, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea”, invită băcăuanii să viziteze expoziţiile de la: Muzeul de Ştiinţele Naturii, Vivariul, Observatorul Astronomic „Victor Anestin” şi Casa Memorială „Ion Borcea”.

La Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, situat în str. Ion Ghelu Destelnica nr. 8, etalează expoziţia permanentă „Universul – de la Pământ la stele” şi expoziţia temporară „Astronomia în antichitate”, iar această incursiune printre stele este completată de un spectacol de planetariu.

În data de 15 ianuarie 2020, vizitarea expoziţiilor este gratuită.

„Poezia adolescenţei noastre”, ediţia a II-a

Primul eveniment al Teatrului Municipal „Bacovia”, odată cu reluarea programului de spectacole din 12 ianuarie, va avea loc miercuri, 15 ianuarie 2020, de la ora 17.00 Este vorba despre a doua ediţie a evenimentului „Poezia adolescenţei noastre”, în cadrul căruia iubitorii de poezie sunt invitaţi să se alăture actorilor pentru a recita, pe scena din Sala mare, poeziile preferate. Este o întâlnire dedicată poeziei şi cu precădere, în acest an în care se împlinesc 170 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu, operei sale. Indiferent de vârstă, toţi doritorii sunt aşteptați la teatru, având cu ei opera preferată, care poate fi chiar şi o creaţie proprie.
Activitatea va fi coordonată de actorii teatrului Ştefan Huluba şi Eduard Burghelea, cu larga participare a trupei.
Intrarea este liberă.

• Tot cu aceeaşi ocazie, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” derulează proiectul „Cărţi în dar”, oferind astfel fiecărui vizitator, la sediul central din str. ) 9 Mai, nr.7, volume din colecţia proprie. Pe tot parcursul zilei, accesul publicului va fi gratuit la toate obiectivele muzeale ale Complexului.


VASLUI

ZIUA CULTURII NAȚIONALE – 15 ianuarie 2020

Muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române București organizează miercuri, 15 ianuarie 2020, două activități dedicate Zilei Culturii Naționale. Este vorba despre o conferință-dezbatere de promovare a lecturii în rândul tinerilor, intitulată „De ce (să) citesc?”, ce se va desfășura la Liceul Pedagogic „Ioan Popescu”, Bârlad, începând cu ora 10:00 și o conferință cu tematică literară, sub genericul „Ochii lui Hyperion. Privirea genială”, care va avea loc la sediul central al Muzeului „Vasile Pârvan”, Bârlad, de la ora 13:00.


GALAŢI

Miercuri, 15 ianuarie 2020, ora 10:00, la statuia marelui poet național Mihai Eminescu din Parcul municipal din Galați, va avea loc un moment festiv dedicat „poetului nepereche al poeziei românești“ – la 170 de ani de la nașterea sa.

Anul acesta, la prima statuie ridicată lui Eminescu în România, după alocuţiunile prezentate de autorităţile şi personalităţile culturale gălățene, cei prezenți vor putea asculta un program al fanfarei Centrului Cultural „Dunărea de Jos” și versuri eminesciene recitate de actorii Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, Mihaela Gorea Lecca și Vlad Vasiliu.

În program va urma un recital liric susținut de scriitori, membri ai: Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Sud-Est; Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iași – Reprezentanța Galați-Tecuci și Societății Scriitorilor „C. Negri” Galați.

Pe tot parcursul evenimentului, membri ai Ansamblului „Doina Covurluiului” al Centrului Cultural „Dunărea de Jos” vor oferi participanților cărți poștale ilustrate cu Mihai Eminescu și alte personalități ale orașului, editate de CCDJ.


VRANCEA

Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale şi a împlinirii a 170 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea vă invită să luaţi parte la manifestările culturale închinate identităţii româneşti.

Miercuri, 15 ianuarie, alături de doamnele Valentina Năstase, prof. înv. primar şi Loredana Iordache, bibliotecar școlar, din cadrul Liceului de Arte “Gheorghe Tattarescu” din Focșani, vom lua parte, începând cu ora 10, la manifestarea culturală “Eminescu, poetul nostru al tuturor”, care va prilejui elevilor Liceului de Arte organizarea unui atelier în cadrul căruia vor fi confecţionate vederi culturale în culorile naționale, desfăşurarea unei dezbateri pe tema “Sunt ceea ce citesc” şi realizarea unei prezentări cu titlul “Eminescu pe înțelesul copiilor”.

În aceeaşi zi, la Secţia pentru copii şi tineret “Oana-Diana Renea”, alături de doamna Pompilia Bărbosu, profesor catedra de limba și literatură română şi consilier educativ la Şcoala Gimnazială “Duiliu Zamfirescu” din Focşani, alături de elevi ai clasei a VI-a, vom organiza, începând cu ora 11.30, evenimentul cultural intitulat “Universul copilăriei în cultura românească”, în cadrul căruia vor fi organizate dezbaterea “Sunt mândru de cultura mea” şi atelierul de confecţionare de vederi culturale în culorile naționale. De asemenea, invitaţii vor pregăti expunerea “Copilăria ieri și azi, același univers”.

Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, miercuri, 15 ianuarie 2020, la Muzeul Unirii din Focşani, în cadrul manifestării culturale “Universul lui Eminescu”, colega noastră, bibliotecar doctor Teodora Fîntînaru, vă invită la vernisarea expoziţiei de carte reprezentativă închinată lui Mihai Eminescu, în cadrul unui parteneriat cultural derulat alături de Muzeul Vrancei şi Centrul Cultural Vrancea.


Academia Română organizează miercuri, 15 ianuarie 2020, sesiunea festivă „Sincroniile europene ale culturii române“, dedicată Zilei Culturii Naționale, aflată la a zecea ediție. Evenimentul se va desfășura în Sala Mare a Ateneului Român, începând cu ora 11, și va fi moderat de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.

ES Klaus Iohannis, Președintele României, va transmite un cuvânt de salut. În debutul evenimentului vor rosti mesaje PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Monica Cristina Anisie, Ministrul Educației și Cercetării, și Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

În cadrul sesiunii, acad. Eugen Simion, președintele Secției de filologie și literatură, va susține prelegerea intitulată „Naționali cu fața spre universalitate“, acad. Nicolae Breban va vorbi despre „Existența prin cultură“, iar acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, „Despre o sincronie europeană a vechii culturi românești“.

Manifestarea se va încheia cu un moment eminescian susținut de actorul Dorel Vișan.

În foaierul Ateneului Român va fi organizată expoziția foto-documentară „Eminescu 170“, realizată de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române, și vor fi prezentate trei colecții de carte ale Academiei Române: „Civilizația românească“, „Basarabica“ și „Izvoare privind istoria românilor“– Seria „Hurmuzaki“.

Stabilirea Zilei Culturii Naționale în data de 15 ianuarie, de ziua aniversară a poetului Mihai Eminescu, este o sărbătoare propusă de Academia Română în anul 2009, consfințită legislativ de Parlamentul României prin Legea nr. 238/2010.

Sesiunea festivă din data de 15 ianuarie 2020 este organizată de Academia Română în parteneriat cu Fundația Națională pentru Știință și Artă, Filarmonica „George Enescu“ și Muzeul Național al Literaturii Române, sub egida Primăriei Municipiului București.

Biroul de comunicare al Academiei Române


CHIŞINĂU

Ziua Culturii Naţionale în Republica Moldova – suită de evenimente dedicată marcării a 170 ani de la naşterea Poetului Naţional Mihai Eminescu Institutul Cultural Român ‘Mihai Eminescu’ la Chişinău în parteneriat cu Ambasada României în Republica Moldovei şi în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Moldova, cu Teatrul Naţional Mihai Eminescu, cu Muzeul Naţional al Literaturii Române Mihail Kogălniceanu şi cu Vinăria Purcari, organizează în data de 15 ianuarie 2020 o suită de evenimente culturale dedicate Zilei Culturii Naţionale şi împlinirii a 170 de ani de la naşterea Poetului Naţional Mihai Eminescu.
Programul cuprinde:

– tradiţionalul recital muzical-poetic la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Chişinău (ora 10.00, depuneri de flori, recital al poeţilor, actorilor şi interpreţilor invitaţi, prezentări de carte);
– expoziţia aniversară În nemărginirea vremii şi a lumii…, conţinând grafică de carte eminesciană şi ediţii rare din opera Poetului Naţional (ora 15,00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române Mihail Kogălniceanu);
– spectacolul de poezie şi muzică Al meu nume o să-l poarte…, în incinta Teatrului Naţional Mihai Eminescu, ora 18,30.

(Radio Iaşi/Andreea Drîlea/FOTO colaj radioiasi.ro)

Etichete:
Luna lui gerar cu spectacole și evenimente speciale la Ateneul Național din Iași
Fapt divers luni, 13 ianuarie 2025, 12:58

Luna lui gerar cu spectacole și evenimente speciale la Ateneul Național din Iași

Ateneul Național din Iași invită publicul iubitor de cultură și spectacole de calitate să participe la o serie de evenimente remarcabile în...

Luna lui gerar cu spectacole și evenimente speciale la Ateneul Național din Iași
Primarul Mihai Chirica a semnat un contract pentru realizarea lucrărilor de modernizare a 13 străzi din toate zonele orașului
Fapt divers vineri, 10 ianuarie 2025, 12:37

Primarul Mihai Chirica a semnat un contract pentru realizarea lucrărilor de modernizare a 13 străzi din toate zonele orașului

Primarul Mihai Chirica a semnat un contract pentru realizarea lucrărilor de modernizare a 13 străzi din toate zonele orașului:  strada Fermei...

Primarul Mihai Chirica a semnat un contract pentru realizarea lucrărilor de modernizare a 13 străzi din toate zonele orașului
2024 a fost primul an în care încălzirea globală a depăşit 1,5 grade Celsius, spun oamenii de ştiinţă
Fapt divers vineri, 10 ianuarie 2025, 08:12

2024 a fost primul an în care încălzirea globală a depăşit 1,5 grade Celsius, spun oamenii de ştiinţă

Omenirea tocmai a încheiat primul an în care temperaturile globale au depăşit pragul de 1,5 grade Celsius în comparaţie cu epoca...

2024 a fost primul an în care încălzirea globală a depăşit 1,5 grade Celsius, spun oamenii de ştiinţă
Teatrul Luceafărul Iași – Primul spectator din 2025
Fapt divers luni, 6 ianuarie 2025, 09:58

Teatrul Luceafărul Iași – Primul spectator din 2025

2025 este un an cu o semnificație specială pentru Teatrul Luceafărul Iași, care aniversează 75 de ani de existență. ”Înființat la 1 Martie...

Teatrul Luceafărul Iași – Primul spectator din 2025
Fapt divers luni, 6 ianuarie 2025, 08:13

Actorul american de origine română Sebastian Stan a câştigat, la Los Angeles, primul său Glob de Aur

Actorul american de origine română Sebastian Stan a câştigat azi-noapte, la Los Angeles, primul său Glob de Aur. A fost recompensat cu Premiul...

Actorul american de origine română Sebastian Stan a câştigat, la Los Angeles, primul său Glob de Aur
Fapt divers luni, 6 ianuarie 2025, 06:37

Globurile de Aur 2025: Lista premiilor

Prezentăm mai jos lista completă a premiilor atribuite la cea de-a 82-a ediţie a galei de decernare a Globurilor de Aur, organizată de Asociaţia...

Globurile de Aur 2025: Lista premiilor
Fapt divers vineri, 3 ianuarie 2025, 12:37

Hanoi, declarat cel mai poluat oraş din lume; autorităţile încearcă să ia măsuri

Capitala Vietnamului, Hanoi, învăluită într-un strat dens de smog în ultimele săptămâni, se află în fruntea celor mai poluate oraşe din...

Hanoi, declarat cel mai poluat oraş din lume; autorităţile încearcă să ia măsuri
Fapt divers joi, 2 ianuarie 2025, 17:59

Studiu – 2024 a fost anul cu cea mai mică ofertă de locuri de muncă în străinătate din ultimii 5 ani

2024 a fost anul cu cea mai mică ofertă de locuri de muncă în străinătate din ultimii 5 ani, arată un studiu făcut de platforma de recrutare...

Studiu – 2024 a fost anul cu cea mai mică ofertă de locuri de muncă în străinătate din ultimii 5 ani