Meniu sănătos pentru masa de Paște
Publicat de Andreea Drilea, 16 aprilie 2023, 05:47 / actualizat: 16 aprilie 2023, 6:47
Sărbătorile înseamnă reuniuni de familie în jurul meselor îmbelșugate.
La mesele de sărbătoare, așa cum este și cea de Paște, se consumă de trei ori mai multe calorii decât la o masă obișnuită.
Acest exces alimentar poate crea disconfort, dar și indigestie.
Problemele cauzate de o alimentație variată se pot evita prin limitarea alimentelor bogate în grăsimi de origine animală, sosuri, precum și prăjiturile preparate cu cantități mari de ciocolată, cacao și ouă.
Pe lângă fiecare preparat tradițional, fie drob sau friptură de miel, trebuie să existe și garnituri de legume, salate și fructe, care să ajute digestia. Toate preparatele trebuie să fie proaspete.
• Friptura de miel trebuie consumată cu spanac, salată, nicidecum combinată cu cartofi.
• Carnea de miel trebuie să fie preparată la grătar sau înăbușită și nu prăjită.
• Drobul este indicat să fie alcătuit din maximum două treimi organe și o treime legume verzi, dar și din orez integral.
• Aportul de alimente hipercalorice trebuie limitat.
• Alcoolul se bea după masă și nu înainte, iar acesta trebuie să fie în cantități mici sau moderate.
• Dulciurile trebuie și ele consumate în cantități moderate și pe cât posibil trebuie înlocuite cu fructe proaspete. Prăjiturile, cozonacul și plăcintele sunt mult mai periculoase decât carnea de miel, de aceea trebuie să fie consumate la o distanță mare după masă.
• Ouale fierte și pictate pentru Paște, care au stat la temperatura camerei timp de mai multe ore sau zile și care au avut rolul de decor nu se vor mânca.
• Băuturile acidulate nu se beau în timpul meselor, fiindcă vor dilua sucul gastric, iar mâncarea nu se va mai digera corespunzător.
• Pentru o hidratare corespunzatoare trebuie să se consume aproximativ 2-3 litri de apă.
• Mișcarea este foarte importantă după masa de Paște, fiind recomandate plimbările în aer liber.
• Cina este bine să fie cât mai ușoara și să nu conțină aceleași alimente consistente caloric.
• Persoanele care au anumite afecțiuni nu trebuie să renunțe la tratament în perioada Sărbătorilor Pascale.
• Pentru a evita balonarea, o altă problemă care apare destul de des de sărbători din cauza acumularii excesive de gaze, alimentele trebuie mestecate suficient, nu consumate pe fugă.
(Radio Iaşi/FOTO radioiasi.ro)