Metode de a suporta mai uşor canicula
Publicat de Andreea Drilea, 19 august 2024, 06:16 / actualizat: 19 august 2024, 7:58
Pe timp de caniculă, activităţile zilnice pot fi continuate, dar organismul este pus la grea încercare. Site-ul passionsante.be propune opt metode prin care temperaturile ridicate pot fi suportate mai uşor.
Felul în care reacţionează organismul la căldură depinde de datele genetice şi de metabolismul fiecăruia. Câteva recomandări de ordin general se potrivesc totuşi tuturor.
1. Sunt contraindicate eforturile mari în orele cele mai călduroase. Cumpărăturile se pot face dimineaţa sau la sfârşitul zilei. Nu se recomandă nici activităţi sportive, mai ales după o perioadă de inactivitate. Cei care fac regulat sport trebuie să ştie că ritmul cardiac poate creşte de la zece la 15 pulsaţii pe minut, aşa încât este bine ca activitatea sportivă să crească progresiv.
2. Este necesară adaptarea condiţiilor ambientale. Storurile trebuie coborâte, iar draperiile, trase în timpul zilei. Camerele se aerisesc dimineaţa şi seara, când temperaturile sunt mai scăzute. Este recomandabil ca geamurile să fie lăsate noaptea deschise. Fiindcă aragazul produce şi el căldură, vara este vremea mâncărurilor reci. Nu strică nici un aparat de aer condiţionat.
3. Unul dintre mecanismele prin care corpul îşi reglează temperatura internă este transpiraţia, proces important care nu trebuie oprit. Pierderile de lichid trebuie compensate cu aporturi hidrice semnificative şi regulate (cel puţin doi litri pe zi), precum şi printr-o alimentaţie bogată în fructe şi legume. Duşurile cu apă călduţă – şi chiar rece pentru cine suportă – fac să scadă temperatura corporală. O batistă umedă aplicată pe tâmple şi la încheietura mâinii, dar şi o picătură de apă de colonie sporesc şi ele gradul de confort.
4. Nu se recomandă expunerea directă la soare, deşi tentaţia unei băuturi răcoritoare pe o terasă este mare. Nici lucrul în grădină la orele fierbinţi nu este indicat, cine se aventurează să facă acest lucru riscând să îi fie rău, să aibă greaţă şi dureri de cap. În timpul celor mai călduroase ore este bine să se stea în interior sau afară, la umbră, sub un copac, unde circulă mai mult aer proaspăt.
5. Alcoolul şi căldura nu se potrivesc deloc, aşa încât se recomandă evitarea băuturilor alcoolice, deşi efectul imediat este potolirea setei.
6. Pe caniculă este bine să se poarte haine largi, din fibre naturale (bumbac sau in). Materialele sintetice se lipesc de piele, lucru extrem de neplăcut, accentuând transpiraţia. Ele pot provoca şi iritaţii cutanate. Este indicată şi purtarea pălăriilor cu boruri mari, a şepcilor sau a bandanelor.
7. Pe cât posibil, este bine să se evite locurile aglomerate, mai ales dacă este vorba de spaţii închise.
8. Înainte de plecarea cu maşina se recomandă aerisirea ei şi ar fi bine ca drumurile lungi să fie amânate. Transportul în comun este de evitat în orele cele mai călduroase, dar, dacă nu se poate astfel, o sticlă cu apă trebuie să fie mereu la îndemână.
(Agerpres/FOTO imagine ilustrativă)