Mircea Cărtărescu: Sunt fericit că am rămas în România; mă simt legitim aici
Publicat de Andreea Drilea, 16 februarie 2016, 12:41
Scriitorul Mircea Cărtărescu a mărturisit, luni seara, după proiecţia filmului ‘România: patru patrii’, de Alexandru Solomon, că este fericit că a rămas în ţara sa natală, spaţiul în care se simte ‘legitim’.
Cărtărescu a povestit cu umor plecarea sa cu o bursă în Statele Unite ale Americii în 1990. ‘Pentru mine a fost un şoc cultural aproape zdrobitor’, a recunoscut scriitorul, adăugând că, pentru un tânăr dintr-o ţară care abia ieşise de sub regimul comunist, America era o ţară ireală. Mai mult, înainte de plecarea din SUA, a adăugat autorul cu umor, a dat cu banul, pentru a vedea dacă ar trebui să rămână sau să se întoarcă în România.
‘Sunt foarte fericit că am rămas. (…) Mă simt legitim aici’, a spus Cărtărescu.
Documentarul ‘România: patru patrii’ prezintă viziunea despre ţara natală a scriitorilor Norman Manea, Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameşteanu şi Florin Lăzărescu. Filmul a fost difuzat, anterior, la televiziunea Arte şi a avut o proiecţie specială luni seara, la Cinema ‘Elvira Popescu’ din Capitală.
La proiecţie au fost prezenţi şi Gabriela Adameşteanu şi Florin Lăzărescu. De altfel, autorul documentarului a spus că 15 februarie este data în care s-a născut tatăl său, scriitorul Petre Solomon.
Documentarul prezintă viziunea a patru autori diferiţi asupra ţării în care s-au născut, filtrată prin traumele istorice şi sociale, experienţele şi opera lor.
Gabriela Adameşteanu a spus că, după difuzările la televiziune, a primit mesaje de la români plecaţi în Germania şi Franţa, mulţi dintre cei ‘care nu mai vor să se întoarcă’. ‘Cred că nu poţi să iubeşti o ţară fără să îi vezi şi o grămadă de defecte’, a menţionat ea.
La rândul său, Florin Lăzărescu şi-a exprimat încrederea în calitatea compatrioţilor săi. ‘Eu cred că românii sunt frumoşi. Aşa îmi fac eu iluzii. Nu pot trăi altfel’, a spus Lăzărescu.
‘România: patru patrii’ face parte din colecţia de filme ‘Europa scriitorilor’, produsă de prestigiosul canal Arte. Cele 16 documentare interoghează scriitori din tot atâtea ţări şi vorbesc despre criza europeană, despre literatură şi despre identităţi naţionale. Ţările portretizate sunt Belgia, Portugalia, Islanda, Austria, Marea Britanie, Suedia, Irlanda, Turcia, Germania, Grecia, Italia, Danemarca, Ungaria, Spania, Franţa şi România.
Alexandru Solomon semnează scenariul şi regia, imaginea poartă semnătura lui Marius Beşu şi Rudolf Costin, de sunet s-a ocupat Marian Cazacu, iar montajul a fost realizat de Sophie Reiter, producători fiind Serge Lalou, Ada Solomon, Alexandru Solomon.
(Agerpres/FOTO arhivă ziarulmetropolis.ro)