Modificări la Codul Muncii începând cu 25 ianuarie 2015 – Concediile
Publicat de Lucian Bălănuţă, 25 ianuarie 2015, 09:10
Începând de astăzi, concediul medical, de maternitate, de risc maternal şi cel pentru îngrijriea copilului bolnav constituie vechime în muncă.
CODUL MUNCII 2015 – Legea nr. 12/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 (Codul Muncii) introduce noi reglementări, cea mai importantă dintre acestea precizând că, la stabilirea duratei concediului de odihnă anual, se consideră perioade de activitate prestată (vechime în muncă) cele de:
– concediu medical (incapacitate temporară de muncă);
– concediu de maternitate;
– concediu de risc maternal;
– concediu pentru îngrijirea copilului bolnav.
În cazul în care concediul medical, de maternitate, de risc maternal sau pentru îngrijirea copilului bolnav a survenit în timpul efectuării concediului de odihnă anual, acesta din urmă se întrerupe.
Salariatul va efectua restul zilelor de concediu de odihnă după ce au încetat situaţiile de mai sus, iar când nu este posibil, zilele neefectuate vor fi reprogramate.
De asemenea, salariatul are dreptul la concediu de odihnă anual şi în situaţia în care incapacitatea temporară de muncă se menţine pe întreaga perioadă a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat să acorde concediul de odihnă anual într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor celui în care acesta s-a aflat în concediu medical.
CODUL MUNCII 2015 – O altă nouatate ţine de absenţele nemotivate şi concediile fără plată se scad din vechimea în muncă, cu excepţia concediilor pentru formare profesională fără plată, acordate în condiţiile art. 155 şi 156 din Codul Muncii.
Modificări survin şi referitor la munca temporară, noul act normativ stabilind că salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune nu poate fi inferior celui pe care îl primeşte salariatul utilizatorului, care prestează aceeaşi muncă sau una similară cu cea a salariatului temporar.
În plus, zilele de concediu de odihnă neefectuate vor fi compensate cu bani, atunci când angajatul părăseşte locul de muncă.
(Radio Iaşi/ FOTO ejuridic.ro)