Murele – fructele sănătăţii
Publicat de Andreea Drilea, 25 august 2015, 13:08
Murele nu sunt numai unele dintre cele mai gustoase fructe de pădure. Ele conţin nutrienţi care oferă numeroase substanţe utile pentru sănătate.
Murele au de două ori mai multă vitamina C decât afinele, fapt mai puţin cunoscut.
Această vitamină este vitală pentru sistemul imunitar şi ajută la scăderea tensiunii arteriale.
Nu în ultimul rând, murele cresc aportul de fier în organism, unul dintre principalii componenţi ai sângelui.
Ele sunt şi o sursă de vitamina A, de potasiu, calciu, fenoli antociani, vitamina P, acid cinamic, salicilat – un analgezic care reduce durerea şi scade riscul de boli cardiovasculare.
Potrivit experţilor, consumul regulat de mure poate ajuta la fortificarea vaselor de sânge din organism.
Acest fruct are o structură unică, datorită căreia consumul său aduce organismului o serie de beneficii.
Cu un conţinut imens de seminţe şi pectine, murele sunt foarte bogate în fibre. De asemenea, aceste fructe conţin antioxidanţi şi minerale.
Consumul de mure asigură o cantitate semnificativa de acizi fenolici, cunoscuţi sub numele de agenţi puternici anti-cancerigeni.
Mai mult decât atât, s-a dovedit că murele protejează împotriva bolilor cronice.
Conţinutul ridicat de taninuri şi proprietăţile antiseptice şi astringente fac din mure fructele potrivite pentru încetinirea îmbătrânirii.
(Rador/FOTO arhivă hypescience.com)