Noiembrie, Luna conștientizării epilepsiei. Teatrul „Luceafărul„ Iași, spectacol unicat în România
Publicat de gabrielarotaru, 13 noiembrie 2023, 11:53
65 de milioane de oameni din întreaga lume, adică unul din o sută, au epilepsie. O boală cu forme variate, cauzată de o multitudine de factori, ce apare la diverse vârste și care ne sperie prin felul în care se manifestă.
Noiembrie este luna conștientizării epilepsiei, a înțelegerii că boala nu este un stigmat, că e bine să știm cum să reacționăm în asemenea situații. Teatrul Luceafărul Iași are în repertoriu un spectacol unicat în Romania, de medicină performativă, STAI JOS SAU CAZI, după romanul cu același titlu al lui Bogdan Munteanu.
Dramatizarea îi aparține prozatorului, a realizat-o împreună cu Daniela Șilindean, adaptarea și regia Cristi Avram, cu actorii George Cocoș, Ioana Natalia Corban, Dragoș Maftei, Ionela Arvinte, Liliana Mavriș Vârlan, Cosmin Rotariu. Partenerul proiectului este Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popaˮ Iași. Această cea mai recentă premieră a Teatrului Luceafărul Iași se va juca joi, 16 noiembrie, la Sala Mică, cu începere de la orele 18.30. Producția a avut cea dintâi întâlnire oficială cu spectatorii în deschiderea Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași și a fost selectată în Festivalul Național de Teatru București, secțiunea Educațional.
Ideea care a fundamentat spectacolul este „completarea componentei estetice cu una de deprindere a felului în care reacționăm în fața maladiilor, în cazul de față, epilepsia. Un mix de autobiografic și ficțiune, povestea lui Ciprian devine revelatoare pentru mentalitățile oamenilor în privința unei boli și a formelor ei de manifestare. Neștiind cum să reacționăm adecvat, o criză de epilepsie ne prinde nepregătiți, induce spaimă. Perfect explicabil uman, însă ideal este să fim informați ce să facem în asemenea contexte de viață.”, precizează teatrologul Oltița Cîntec, directorul artistic al Teatrului Luceafărul Iași, cea care a curatoriat proiectul. Spectacolul reunește o echipă tânără de artiști într-o stilistică modernă, atractivă, care potențează dramatismul tematic. „Cipri, protagonistul din Stai jos sau cazi, se încăpățânează să povestească despre vulnerabilitatea lui. Să fie Cipri, cu tot cu Epi, nu invers, mai ales că normalitatea, așa cum o știm toți, poate fi pierdută atât de ușor. Boala e însoțită de un fel de umor – atât Cipri, cât și cei care asistă la crizele lui percep realitatea în mod distorsionat. Unii nu știu nimic despre epilepsie, alții știu prea multe.”, spune Bogdan Munteanu.
Formatul spectacolului include la final o întâlnire a spectatorilor cu publicul. Durata reprezentației este o oră și 20 de minute.