Numărul maşinilor furate din străinătate şi ajunse în România a crescut cu 70%, în 2018 (analiză)
Publicat de Andreea Drilea, 21 ianuarie 2019, 16:20
Numărul autovehiculelor care figurau ca fiind căutate de către autorităţi sau declarate furate în străinătate şi care au intrat în România a crescut în 2018 cu 70%, până la 250 de unităţi, comparativ cu anul anterior, conform datelor publicate, luni, de portalul InspectorAuto.ro, care citează informaţiile Poliţiei de Frontieră.
‘Cererea mare pentru maşini second-hand îi determină pe samsari să găsească metode noi de a face bani sau să apeleze la metode vechi, deja confirmate. După valul de maşini rulate cu sute de mii de kilometri sau maşini cu daune majore, dar cu kilometri puţini, în 2018 au fost aduse în ţară şi sute de maşini furate din Europa de Vest. Poliţiştii de frontieră au descoperit, anul trecut, în jur de 250 autovehicule, care figurau ca fiind căutate de autorităţi sau declarate furate în străinătate. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2017, când au fost depistate sub 150 de autovehicule, în 2018 s-a constatat o creştere de peste 70%. Nu au fost doar autoturisme, ci şi microbuze, motociclete, camioane şi remorci. Pe lângă aceste maşini furate din străinătate şi descoperite la frontieră, mai sunt şi autovehicule furate pe care hoţii reuşesc să le aducă în ţară înainte de a fi declarate către autorităţile din afară, deci numărul acestora este chiar mai mare. Astfel de cazuri apar destul de des în România, iar în cele mai frecvente situaţii maşinile aduse sunt din Italia’, se arată într-un comunicat de presă al site-ului specializat, care pune la dispoziţie o bază de date cu autovehicule declarate furate către autorităţi.
Datele Poliţiei de Frontieră relevă faptul că, printre cele mai scumpe maşini furate anul trecut, se află trei SUV-uri: un Land Rover în valoare de peste 58.000 euro, un BMW X6 de 50.000 euro şi un Audi Q7 de peste 60.000 de euro.
‘Hoţii au încercat să introducă în România autovehicule furate pe la toate graniţele ţării: P.T.F. Petea (judeţul Satu Mare), P.T.F. Nădlac (judeţul Arad), P.T.F. Borş (judeţul Bihor), frontiera cu Republica Moldova, P.T.F. Albiţa şi P.T.F. Sculeni, precum şi la graniţa cu Bulgaria’, precizează sursa citată.
InspectorAuto.ro oferă istoricul de kilometri şi daune al unei maşini second-hand în funcţie de seria de şasiu şi are o bază de date de peste 6 milioane de înregistrări. În acest fel, cumpărătorul poate şti concret dacă este pe cale să cumpere o maşină cu kilometri daţi înapoi, una care a avut doar avarii minore sau una care a fost cu daună totală.
(Agerpres/FOTO arhivă fanatik.ro)