O nouă iniţiativă pentru susţinerea bolnavilor de Parkinson
Publicat de , 6 decembrie 2018, 14:09
O nouă iniţiativă pentru susţinerea bolnavilor de Parkinson urmăreşte crearea unui registru naţional care să-i includă pe toţi cei afectaţi de această maladie degenerativă.
În România există doar date aproximative referitoare la incidenţa bolii Parkinson. Estimările arată că există între 70.000 şi 73.000 de cetăţeni români care suferă de această boală. Maladia poate fi tratată, însă este o boală cronică, iar una dintre marile provocări ridicate de gestionare consecinţelor bolii este modul în care societatea îi integrează pe aceşti oameni.
Una dintre soluţii ar fi crearea de comunităţi în care să fie aplicate strategii de terapie, aşa cum o dovedeşte un proiect pornit din mediul nevguvernamental intitulat „Puterea speranţei”, care este derulat la Cluj, spune medicul Camelia Căpuşan.
Camelia Căpuşan: Pe de o parte, profilul bolii Parkinson include apatia, izolarea, comunicarea deficitară. Pe de altă parte, nevoia de comunicare rămâne acolo. Oamenii au nevoie de suport, pe care o vizită la medic, o dată pe lună sau o dată la trei luni, nu îl poate satisface şi atunci am gândit să-i facem o resursă unii pentru alţii, dintr-o grămadă de persoane împrăştiate să-i facem o comunitate.
Statisticile disponibile arată că, în România, Parkinson este cea de-a doua boală degenerativă din punctul de vedere al incidenţei, după boala Alzheimer. Studiile medicale mai arată că această boală nu afectează durata vieţii, ci calitatea ei
(Rador/FOTO caminuldumitru.ro)