Oamenii de ştiinţă au descoperit modul în care somnul odihnitor stimulează sistemul imunitar
Publicat de Andreea Drilea, 13 februarie 2019, 07:45
O echipă de oameni de ştiinţă din Germania susţine că a descoperit modul în care somnul îmbunătăţeşte capacitatea celulelor sistemului imunitar de a ataca şi distruge ţintele şi de a lupta astfel cu infecţiile, relatează marţi Press Association.
În timp ce somnul contribuie la stimularea mecanismului de apărare al organismului, stresul cronic îl vulnerabilizează în faţa afecţiunilor, potrivit studiului publicat în Journal of Experimental Medicine.
Echipa de cercetători din Germania a analizat un grup de proteine de aderenţă numite integrine, eliberate de celulele T, un element cheie al sistemului imunitar.
Integrinele permit celulelor T să adere la o ţintă, cum ar fi o celulă infectată de un virus dăunător, şi să o elimine.
Celulele T prelevate de la voluntari odihniţi au prezentat un nivel semnificativ mai ridicat de activare a integrinei în comparaţie cu participanţii la studiu care nu dormiseră noaptea precedentă, au explicat oamenii de ştiinţă.
Această diferenţă ar putea fi explicată prin reducerea nivelurilor adrenalinei şi prostaglandinei în timpul somnului. În cadrul testelor, ambii hormoni au suprimat activarea integrinei.
”Constatările noastre demonstrează că somnul are potenţialul de a spori eficienţa răspunsurilor celulelor T, deosebit de relevante în contextul creşterii prevalenţei tulburărilor de somn şi a afecţiunilor caracterizate de somnul deficitar, precum depresia, stresul cronic, îmbătrânirea şi munca în ture”, a declarat dr. Luciana Besedovsky, membră a echipei de cercetători de la Universitatea Tubingen.
Mai mulţi hormoni, printre care se numără cei care suprimă activarea integrinei, sunt cunoscuţi pentru asocierea cu cancerul, malaria, hipoxia şi stresul, potrivit cercetătorilor.
”Prin urmare, această cale ar putea contribui la suprimarea imunitară asociată cu aceste patologii”, a adăugat la rândul său dr. Stoyan Dimitrov, din cadrul aceleiaşi universităţi, coautor al cercetării.
Studiul ar putea contribui la dezvoltarea unor noi terapii pentru îmbunătăţirea activităţii celulelor T, fundamentale în răspunsul imunitar.
Descoperirea ar putea fi utilă în special în imunoterapia contra cancerului, ce implică stimularea celulelor T să atace şi să distrugă celulele canceroase, au precizat cercetătorii.
(Agerpres/FOTO arhivă amotherfarfromhome.com)