Pomelo – beneficii pentru sănătate
Publicat de gabrielarotaru, 12 ianuarie 2015, 17:27
Pomelo, fructul care te satură şi te ajută să slăbeşti
Pomelo, acest frate mai mare al grepfrutului, dar cu o dulceaţă aparte, este un fruct cu multiple proprietăţi miraculoase pentru organism, datorate în special conţinutului crescut de vitamina C, fibre şi potasiu.
Din păcate, însă, nu este îndeajuns de cunoscut pe la noi, iar raftul pe care este expus este de multe ori ocolit din lipsă de informaţii şi, poate, din cauza faptului că este văzut ca un hibrid nu tocmai sănătos.
Pomelo este fructul citric cel mai mare (Citrus maxima (Merr., Burm. f.), sau Citrus grandis (L.)), de forma unei pere uriașe de până la 20 cm lungime, de culoare galbenă-verzuie, cu coaja groasă de 1,5 cm, cu pulpa gălbuie, acidulată și ușor amară. Este adesea considerat o varietate de grapefruit, de fapt diversele varietăți de grepfrut fiind hibrizi dintre pomelo și diferite soiuri de portocal.
Pomelo este originar din țările Asiei de Sud-Est. Pentru întâia data a fost cultivat pe teritoriul actual al Malaeziei. În China, fructul a fost cultivat pentru prima data în jurul anului 100 î.Hr., fiind un adevarat simbol în cultura chineză. Chinezii cred că acest fruct îi apără de rele. În prezent este cultivat pe zone întinse în China (provinciile Jiangsu, Jiangxi și Fujian) și în centrul Tailandei pe malurile râului Tha Chin; de asemenea este cultivat în Taiwan, sudul Japoniei, Myanmar, India, Bangladesh, Vietnam, Indonezia, Noua Guinee, Filipine și Tahiti. Mai există plantații și în California, Florida și Israel.
Pomelo mai poartă în engleză și denumirea de „shaddock”, după numele căpitanului englez de marină Shaddock. Acesta este cel care a adus pentru prima dată semințele de pomelo în Indiile de Vest, în secolul al XVII-lea.
Beneficii pentru sanatate:
– previne infecţiile urinare – vitamina conţinută de fruct combate inflamaţiile din corp şi ajută la creşterea acidităţii din urină, care are capacitatea de a reduce dezvoltarea bacteriilor din tractul urinar.
– sucul de pomelo are o capacitate extraordinară de a vindeca ţesuturile deoarece activează enzimele implicate în producerea de colagen, o proteină care tonifică pielea şi îi menţine elasticitatea.
– previne sângerarea gingiilor şi slăbirea rădăcinii dinţilor, ajutându-vă să aveţi o dantură puternică şi sănătoasă.
– vitamina C din fruct ajută la o mai bună absorbţie a fierului în sânge, ceea ce ajută la prevenirea anemiei.
– întăreşte sistemul imunitar prin activarea celulelor imune care protejează organismul de bacterii şi virusuri care pot cauza viroze respiratorii şi răceli, frecvente mai ales în sezonul rece.
– conţinutul crescut de potasiu şi pectina din pomelo ajută la reglarea tensiunii arteriale ajutându-vă astfel să vă menţineţi inima sănătoasă.
– previne osteoporoza şi vă ajută să aveţi articulaţii sănătoase, pomelo fiind o sursă importantă de calciu, cu rol esenţial în menţinerea densităţii osoase.
– împiedică apariţia crampelor musculare şi a cârceilor. (http://ro.wikipedia.org/ FOTO wisegeek.org)