Premieră la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale: cafea espresso pregătită în condiţii de gravitaţie zero
Publicat de gabrielarotaru, 4 mai 2015, 18:19
Prima cană de cafea espresso preparată vreodată în condiţii de gravitaţie zero a fost băută duminică, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), de italianca Samantha Cristoforetti, relatează astăzi Europa Press, citând NASA.
‘Cafeaua; cea mai bună suspensie organică realizată vreodată’, a exclamat pe contul ei de Twitter (https://twitter.com/AstroSamantha) astronauta, postând şi o imagine a istoricului moment în care a sorbit delicioasa băutură dintr-o cană ‘Zero-G’.
Anterior, astronauţii se puteau bucura doar de cafea instant în variată liofilizată, dar situaţia s-a schimbat după ce ISS a fost dotată, în urmă cu câteva zile, cu o prima maşină de cafea care funcţionează în condiţii de gravitaţie zero.
Numită ISSPresso, această maşină a fost elaborată de compania italiană din domeniul cafelei Lavazza, firma de inginerie Argotec şi Agenţia Spaţială Italiană. La bordul ISS, a fost fixată, cu corzi elastice, pe peretele interior al unuia dintre module.
Maşina, care foloseşte capsule de cafea, produce o temperatură de 75 de grade Celsius şi asigură aceeaşi presiune a apei ca o maşină obişnuită folosită pe Pământ. Nu se cunosc detalii nici despre modul de funcţionare al aparatului, nici legate de costurile acestui proiect, ale cărui drepturi de autor sunt deţinute de firmele implicate în conceperea şi implementarea lui.
Fabricanţii speră că maşina ISSPresso va putea fi folosită de membrii ISS, la parametri optimi, timp de mai mulţi ani.(agerpres/ FOTO descopera.ro)