Preţul mediu de tranzacţionare a apartamentelor vechi, la nivel naţional, a fost în semestrul II 2014, de 678 euro/mp (studiu)
Publicat de Lucian Bălănuţă, 4 februarie 2015, 18:36
Preţul mediu de tranzacţionare a apartamentelor vechi, la nivel naţional, a fost, în semestrul II din 2014, de 678 euro/metrul pătrat, în scădere cu 0,3% faţă de ultimele şase luni şi cu 0,9% raportat la ultimele 12 luni, conform unei analize imobiliare.
La nivelul polilor de dezvoltare (Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Craiova, Galaţi, Braşov, Ploieşti, Oradea, Piteşti, Arad, Sibiu, Bacău şi Târgu Mureş) s-a înregistrat o stagnare a preţurilor în ultimele şase luni şi o scădere de 1,1% faţă de ultimele 12 luni, ajungându-se la un preţ mediu de 763 euro/mp.
La nivelul oraşelor mici, scăderea a fost mai mică, potrivit studiului realizat de compania de consultanţă şi evaluare Darian, de la 575 euro/metrul pătrat înregistrat în primul semestru 2014, până la un preţ mediu de 573 euro/metrul pătrat. În general, scăderea preţurilor în semestrul II din 2014 a fost redusă (sub 1%).
În anumite oraşe, preţul s-a menţinut în jurul valorii înregistrate în semestrul anterior, iar în câteva situaţii s-au înregistrat creşteri uşoare de preţuri (maximum 1,6%). Această scădere a preţurilor s-a simţit extrem de puţin pe piaţa liberă, opinia generala a agenţilor care acţionează pe piaţa rezidenţială fiind de stabilitate a preţurilor.
Celălalt segment al pieţei imobiliare, apartamentele nou construite, a avut o evoluţie diferită în primul semestru din 2014, în sensul că preţul mediu la nivel naţional a înregistrat o stagnare în ultimele 6 luni. Comparativ cu S1 2014, se observă o uşoară creştere de la 757 euro/mp la 776 euro/mp.
Preţurile medii de tranzacţionare aferente caselor şi terenurilor au cunoscut o scădere uşoară la nivel naţional (0,17% în cazul caselor şi 1,4% în cazul terenurilor). Nota de optimism observată pe segmentul rezidenţial în S1 2014 a continuat şi în semestrul II.
În Bucureşti, preţurile apartamentelor au înregistrat mici creşteri pe anumite segmente şi anumite zone (apartamentele vechi cu 1 şi 2 camere din zona mediană şi apartamentele noi cu 2 camere în zona semicentrală şi mediană). Tendinţa de creştere a chiriilor aferente locuinţelor a fost puţin mai accentuată (ex. pentru toate tipurile de apartamente noi din zona ultracentrală).
La nivel naţional, piaţa comercială tinde spre stabilitate şi a cunoscut doar mici variaţii comparativ cu semestrul I 2014 (spaţiile comerciale au crescut uşor, spaţiile industriale şi birourile au înregistrat evoluţii uşor negative).
Piaţa industrială a înregistrat cea mai mare scădere, de aproape 2% faţă de S1 2014, urmată de segmentul birourilor (0,3% scădere pentru clasa B şi aproximativ 0,1% pentru clasa A). Segmentul comercial a crescut cu 0,2% în cazul arterelor principale şi cu 0,08% în cazul arterelor secundare). Comparativ cu primul semestru al anului, Capitala şi-a menţinut aceleaşi niveluri de chirii, yield-duri şi grad de ocupare pe toate segmentele pieţei comerciale.
Studiu a fost realizat plecând de la preţurile de tranzacţionare din toate reşedinţele de judeţ şi Capitala.
(Agerpres/ FOTO adevarul.ro)