Programul Alimentar Mondial: 14 milioane de persoane din sudul Africii, confruntate cu perspectiva foametei
Publicat de Andreea Drilea, 18 ianuarie 2016, 15:48
În jur de 14 milioane de persoane se confruntă cu perspectiva foametei în Africa de Sud din cauza unei secete amplificate de fenomenul El Nino, a anunţat luni Programul Alimentar Mondial (PAM), relatează Reuters.
Cea mai afectată ţară este Malawi, unde 2,8 milioane de persoane sau 16% din populaţie ar urma să sufere din cauza foamei, urmată de insula Madagascar, unde aproape 1,9 milioane de persoane ar putea fi afectate de acest flagel, a precizat PAM într-un comunicat.
În Zimbabwe, 1,5 milioane de persoane, peste 10% din populaţie, ar putea ajunge în aceeaşi situaţie.
‘În condiţiile în care în multe dintre zone nu a plouat deloc sau a plouat foarte puţin şi sezonul pentru însămânţarea cerealelor aproape s-a închis sau deja s-a terminat perspectiva este alarmantă’, estimează agenţia ONU.
Seceta a lovit mare parte din regiune, inclusiv aşa-numita ‘centură a porumbului’ din Africa de Sud, cea mai avansată economie de pe continent şi principalul producător de cereale de bază.
Africa de Sud se confruntă cu cea mai gravă secetă de decenii după ce 2015 a fost cel mai sărac an în precipitaţii din 1904, când au început să se ţină astfel de evidenţe. Aşteptările privind o recoltă foarte săracă ar putea forţa ţara să importe până la 6 milioane de tone de porumb, peste jumătate dintre nevoile sale de consum.
În ţări precum Malawi, mare parte din recolta de porumb este produsă de fermieri mici, de multe ori doar pentru a-şi hrăni familia. Marea majoritate dintre ei sunt total dependenţi de apa de ploaie, întrucât nu îşi pot permite un sistem de irigaţie.
Seceta s-a înrăutăţit din cauza faptului că fenomenul El Nino este extrem de puternic, respectiv încălzirea temperaturilor de la suprafaţa oceanului în estul şi centrul Pacificului care se produce odată la câţiva ani şi are efect pe întregul glob, susţin oamenii de ştiinţă.
Evenimentele caracteristice El Nino aduc de obicei condiţii de climă secetoasă în Africa de Sud şi mai umede în Africa de Est. Condiţiile de climă secetoasă, aridă, ar urma să persiste până la începutul toamnei din emisfera sudică, în aprilie sau mai.
‘Unul dintre simptomele în mod particular îngrijorătoare pentru vulnerabilitatea sudului Africii este rata alarmantă a malnutriţiei cronice. Rata de întârziere a creşterii din cauza malnutriţiei din Madagascar, Malawi, Mozambic şi Zambia sunt printre cele mai grave din lume’, menţionează PAM.
(Agerpres/FOTO arhivă mednews.md)