Recomandări ale specialiştilor în nutriţie
Publicat de Andreea Drilea, 29 decembrie 2024, 10:17
În perioada sărbătorilor, mesele sunt pline de mâncăruri ispititoare, dar acestea ne pot face rău, dacă le consumăm în exces. Pentru părinţi, provocările sunt şi mai mari, pentru că trebuie să găsească un echilibru în alimentaţia celor mici.
Care sunt recomandările specialiştilor, aflăm de la Adriana Turea: În cazul copiilor, părinţii sau bunicii sunt cei care încurajează obiceiurile nesănătoase, este de părere medicul nutriţionist Alina Stoica.
Alina Stoica: Au terminat tot din farfurie, primesc ceva dulce, au luat o notă mare la şcoală, primesc ceva dulce. Acest tot din farfurie este relativ, pentru că, mă raportez acum, nu ştiu, la o porţie normală de paste – ar trebui să fie de mărimea unei mingi de tenis. Or, la noi, dacă mergem în restaurante, sunt patru-cinci porţii într-o singură farfurie, deci din start se încurajează abuzul alimentar. Gândindu-mă la carne, porţia pentru un copil este de 50-70g/zi un copil, nu ştiu de 10 ani, de exemplu, iar noi avem două-trei porţii de carne pe zi, poate chiar numai la o masă. Mănâncă şi dimineaţa un senviş cu şuncă, la şcoală, sigur, unul din felurile de mâncare este pe bază de carne. Seara, un grătar în familie, că se face mai uşor, deci înseamnă trei porţii de carne pe zi, el ar trebui să mănânce două-trei porţii pe săptămână.
Reporter: Excesul de carne duce la acumularea de toxină, la apariţia parazitozelor digestive şi a tulburărilor de atenţie. Însă ce se întâmplă dacă zahărul este consumat în exces de către copii?
Alina Stoica: Acei copii care s-ar urca pe pereţi sau stare de agitaţie permanentă, nu-şi găsesc locul, sunt copiii cu exces de zahăr, copiii care nu justifică această stare. Zahărul acţionează la nivelul creierului în aceeaşi zonă ca şi cocaina, creează dependenţă şi nevoia de a mânca cât mai mult.
Reporter: Specialiştii în nutriţie spun că, indiferent de vârstă, fructele sunt cele mai bune surse naturale de zahăr.
Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro