Risipa alimentară a atins cote alarmante atât în UE, cât şi în România
Publicat de , 26 noiembrie 2019, 11:14
Risipa alimentară a atins anul acesta cote alarmante atât în Uniunea Europeană, cât şi în România, iar responsabilii guvernamentali şi reprezentanţii marilor lanţuri de magazine atrag atenţia asupra faptului că trebuie luate măsuri care să reducă acest fenomen.
Statistici recente arată că românii aruncă anual 2,2 milioane de tone de alimente, adică 6.000 de tone zilnic, în condiţiile în care 66% din familii nu îşi pot asigura hrana zilnică, iar cinci milioane de români se zbat în pragul sărăciei.
Invitat în această dimineaţă la rubrica „Apel matinal”, la Radio România Actualităţi, consilierul de stat László Borbély, coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă al Guvernului, a precizat că ţara noastră trebuie să îmbunătăţească legislaţia privind risipa alimentară şi, în acelaşi timp, să demareze programe prin care populaţia să fie informată în această privinţă.
László Borbély: Trebuie să creăm un sistem. Şi ce înseamnă acest sistem? Vorbim de risipa alimentară, avem lege din 2016, avem norme de aplicare începând din ianuarie acest an, dar încă e loc de mai bine. Sunt câteva asociaţii inimioase care au depozite, care depun efoturi pentru a putea salva măcar o parte din aceste alimente care se risipesc. Sunt bănci de alimente care sunt şi parte a Asociaţiei Băncilor de Alimente Europene şi, evident, toţi cei care vor să se implice, institute de cercetare.
Fenomenul risipei alimentare va fi subiect de dezbatere astăzi, la Bucureşti.
La conferinţa internaţională, organizată de Departamentul de Dezvoltare Durabilă al Guvernului, în parteneriat cu Asociaţia Sărbătoarea Gustului, vor participa ministrul agriculturii şi al dezvoltării rurale, Adrian Oros, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Laszlo Csutak, şi reprezentanţi ai marilor lanţuri de magazine din ţară şi din străinătate.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)