Ruinele unei case vechi de 2.700 de ani, descoperite în Israel
Publicat de Andreea Drilea, 5 ianuarie 2016, 16:19
După o perioadă de ordinul miilor de ani în care au fost îngropate şi uitate, ruinele unor clădiri, una datând din perioada bizantină şi alta veche de aproape trei milenii, au fost descoperite de o echipă de arheologi la marginea localităţii Rosh Ha’ayin, în centrul Israelului, la aproximativ 17 kilometri de Tel Aviv, conform unui material publicat de Live Science.
Un anunţ recent dat publicităţii de Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi (IAA) descrie descoperirea unei ferme cu numeroase camere şi dependinţe ce are vechimea estimată de 2.700 de ani. Această casă măsura aproximativ 30 x 50 de metri şi era formată din 24 de camere conectate la o curte centrală. Zidurile acestei case s-au conservat la o înălţime de aproximativ 2 metri, dar este posibil să fi fost şi mai înalte de atât.
În curte se afla amenajat un depozit pentru grâne, conform coordonatorului săpăturilor arheologice, Amit Shadman. În perimetrul casei au fost descoperite şi câteva pietre de moară folosite pentru măcinarea cerealelor, fapt care sugerează că agricultura şi procesarea cerealelor erau practici răspândite în regiune în urmă cu mai bine de două milenii. ‘Pare că atunci, ca şi acum, carbohidraţii erau foarte la modă’, a glumit arheologul israelian.
Arheologii au identificat şi câteva prese de ulei din piatră şi două monede de argint cu efigia zeiţei Atena şi a unei bufniţe, animalul simbol sacru al zeiţei, ce datează din secolul IV î.Hr.
În apropierea acestei case-fermă, pe un deal, a fost descoperită încă o structură cu numeroase camere, iar arheologii au ajuns la concluzia că este vorba despre o mânăstire bizantină veche de aproximativ 1500 de ani. Pe lângă chiliile călugărilor, mânăstirea avea şi o biserică cu podelele acoperite cu mozaicuri colorate viu dar şi grajduri. Piesele care formează aceste mozaicuri sunt dispuse în forme geometrice complexe, iar unul dintre mozaicuri conţine o inscripţie în greacă prin care sunt binecuvântaţi cei care trec pragul bisericii în numele ‘preotului Theodosius’, cu mesajul: ‘Pacea fie cu voi cei care veniţi, pacea fie cu voi cei care plecaţi’.
Acestea nu sunt primele descoperiri de acest fel din Israel. O altă fermă, datând din secolul VIII î.Hr. a fost descoperită în apropiere de Rosh Ha’ayin în decembrie 2014. Această fermă avea 23 de camere şi curte interioară în care se afla amplasat un siloz. De asemenea, în perimetrul acestei ferme au fost descoperite şi câteva prese pentru vin.
Amit Shadman a explicat că aceste două noi descoperiri arheologice atestă faptul că această regiune a fost populată de două valuri diferite de locuitori. Pe de-o parte o civilizaţie agricolă care a înflorit vreme de câteva sute de ani dar a cunoscut declinul în perioada elenistă, fiind urmată, la interval de timp de câteva secole de un val de colonişti creştini, stabiliţi în regiune în secolul V d.Hr. În acea perioadă de timp creştinismul se răspândea cu rapiditate în Orientul Mijlociu, lucru atestat de numeroasele mânăstiri şi lăcaşuri de cult descoperite de arheologi.
Conform IAA, cele două ruine vor fi conservate in situ ‘pentru beneficiul publicului’, chiar dacă oraşul Rosh Ha’ayin se extinde în această zonă.
(Agerpres/FOTO ibtimes.co.uk)