S-a produs prima explozie solară din acest an
Publicat de Andreea Drilea, 12 martie 2015, 10:32
Prima explozie solară puternică din acest an a avut loc miercuri, 11 martie, şi a fost îndreptată direct spre Pământ, conform experţilor, informează SPACE.com.
Explozia solară din categoria X, cea mai puternică, a atins apogeul la ora 16:22 GMT, avându-şi originea în pata solară denumită Active Region 12297 (AR12297). Imagini ale exploziei au fost surprinse de sonda spaţială Solar Dynamics Observatory (SDO).
În regiunea solară AR12297 s-au produs mai multe explozii de intensitate medie în ultimele zile. Explozia puternică produsă miercuri a provocat o întrerupere de o oră a comunicaţiilor radio pe frecvenţe înalte în mai multe regiuni, conform specialiştilor de la U.S. Space Weather Prediction Center (SWPC) din Boulder, Colorado.
Explozia solară produsă miercuri a fost înregistrată ca o furtună solară de categoria X2.2, pe scara folosită pentru măsurarea acestor fenomene. Oamenii de ştiinţă clasifică exploziile solare puternice în trei categorii: C, M şi X, unde C este categoria celor mai slabe astfel de evenimente, M corespunde furtunilor solare medii, iar X celor mai puternice. Exploziile din categoria X sunt de 10 ori mai puternice decât cele din categoria M. Exploziile solare din categoria X2 şi X3 sunt de două şi respectiv de trei ori mai puternice decât cele din categoria X1.
Exploziile solare sunt deseori însoţite de ejecţii de masă coronală (CME) – nori enormi de plasmă superfierbinte care se deplasează prin spaţiu cu viteze de ordinul milioanelor de kilometri pe oră. Dacă radiaţiile emise de o explozie solară ajung la Pământ în doar câteva minute, ejecţiile de masă coronală au nevoie de câteva zile, dar când ajung pot provoca furtuni geomagnetice care pot afecta sateliţii de pe orbita terestră şi pot duce la întreruperi ale reţelei de electricitate.
Deocamdată nu este sigur dacă explozia solară produsă miercuri a fost urmată şi de o erupţie coronală.
(Agerpres/FOTO impact.md)