Sănătate şi beneficii în coşul cu legume
Publicat de Andreea Drilea, 11 noiembrie 2018, 05:45
Sănătate şi beneficii în coşul cu legume de toamnă
Ardeii graşi – benefici în sistemul digestiv
Ardeiul gras este una dintre legumele de toamna bogate in pigmenti, al caror rol este acela de crestere a rezistentei capilarelor sanguine. Ardeii rosii contin o concentratie mai mare de vitamine A si C decat cei verzi. Indiferent de culoarea lor, aceste legume delicioase au proprietati antiseptice, diuretice, laxative si antioxidante, fiind totodata o adevarata binecuvantare pentru sistemul digestiv. In plus, contin si luteina, un carotenoid care reduce pierderile de memorie legate de varsta.
Broccoli – leguma care previne cancerul
Sulforafanul continut de broccoli este un compus al carui rol este acela de a creste activitatea enzimelor anticancer. Bogatia de fibre din compozitia acestei legume de toamna ajuta atat la buna functionare a digestiei, cat si la normalizarea nivelului de colesterol. Broccoli poate fi consumat impreuna cu rosii sau cu turmeric, oricare dintre acestea optimizandu-i proprietatile.
Ceapa roşie – benefică în afecţiunile cardiovasculare
Ceapa rosie este o legume plina de virtuti curative, mai ales daca este consumata in stare cruda. Este bogata in vitaminele A, B si C si in oligoelemente mai rar intalnite la legumele de toamna precum seleniu, mangan, cobalt, fluor si molibden. De asemenea, contine quercitina, un polifenol cu proprietati antioxidante si antiinflamatoare, care incetineste pierderea osoasa cauzata de menopauza. Totodata, ceapa rosie contribuie la scaderea nivelului de colesterol, prevenind astfel aparitia atacului de cord si a bolilor cardiovasculare. In plus, fluidifica sangele, impiedicand formarea de cheaguri. In acest fel, nu mai exista riscul obstructiei arterelor si al aparitiei trombozelor.
Ciupercile – ajută la instalarea rapidă a saţietăţii
Sarace in calorii si bogate in fibre, aceste legume de toamna sunt de nelipsit din orice dieta de slabire, cu atat mai mult cu cat contin 90% apa, ceea ce duce la instalarea rapida a senzatiei de satietate. Bogatia de vitamine B si cantitatea apreciabila de minerale, dintre care amintim potasiu si fier, dar si seleniu, un element destul de greu de gasit in produsele pe care le consumam, fac din ciuperci un aliment care nu ar trebui sa lipseasca din meniul nostru.
Conopida – neutralizează toxinele
Aceasta leguma ce face parte din familia verzei contine vitaminele B si K, minerale precum potasiu si fosfor, dar si acizi grasi Omega-3. Este un aliment ce nu trebuie sa lipseasca din nicio dieta de detoxifiere, intrucat contine glucozinati, tiocianati si enzime hepatice care ajuta la neutralizarea substantelor potential toxice. Reduce riscul inflamatiei cronice si protejeaza organismul impotriva afectiunilor cardiovasculare si accidentelor vasculare cerebrale.
Dovlecii – sănătate în farfurie
Desi multe persoane il folosesc mai mult ca decoratiune de Haloween decat ca aliment, dovleacul este unul dintre cele mai gustoase si mai sanatoase legume de toamna, gratie bogatiei de compusi antioxidanti, care protejeaza organismul impotriva imbatranirii premature, afectiunilor cardiovasculare, cancerelor si altor boli legate de varsta. Vitamina A, care se prezinta sub forma de betacaroten, contribuie la intarirea oaselor si a dintilor. Pe langa aceasta, dovleacul contine si vitaminele B si E, dar si minerale precum magneziu si potasiu. Fibrele din compozitia lui lupta eficient atat impotriva constipatiei.
Morcovii – bogaţi în nutrienţi dar săraci în calorii
Morcovii sunt cea mai buna sursa de carotenoide (provitamina A), compusi liposolubili care reduc riscul aparitiei cancerului, maladiilor cardiovasculare sau al infarctului si lupta impotriva imbatranirii celulare. Vitamina B, prezenta cu precadere in sucul de morcovi, contribuie la crearea de globule rosii, la producerea hormonilor si la repararea tesuturilor. Contin o cantitate insemnata de vitamina C, care insa se distruge prin prepararea termica. Morcovii sunt bogati in minerale precum calciu, magneziu, potasiu si fier si fibre compuse in majoritate din pectina si celuloza, care faciliteaza tranzitul intestinal. Consumati intre mese, acestia inhiba apetitul.
Sfecla roşie – ajută circulaţia sanguină
Pe lista cu legume de toamna pline de antioxidanti isi face loc si sfecla rosie, o leguma a carei culoare provine de la betacianina, un pigment ce face parte din grupa antocianilor. In plus, sfecla rosie contine un oligoelement destul de rar intalnit in alimente, rubidiul, care are o actiune benefica asupra sistemului digestiv. Este bogata in vitaminele B si C, in minerale precum magneziu, fier si potasiu, dar si in fibre. Are proprietati antianemice si remineralizante, fiind considerata, din acest motiv, un tonic sanguin. Totodata, previne aparitia cancerului si a varicelor, scade tensiunea, imbunatateste functionarea celulelor hepatice si protejeaza fetusul de mutatii.
Varza – oferă o piele frumoasă
Fie ca vorbim despre soiurile autohtone precum varza alba sau cea rosie, fie ca vorbim despre varza Kale sau despre varza de Bruxelles, aceasta leguma este bogata in antociani, substante care inhiba activitatea anumitor agenti cancerigeni. Antioxidantii din compozitia acestei legume de toamna previn imbatranirea prematura, reduc riscul aparitiei bolilor batranetii si ne protejeaza pielea de actiunea radiatiilor ultraviolete, mentinand-o neteda, luminoasa si stralucitoare. Sucul de varza este un remediu eficient in ulcerele gastro-intestinale, gratie proprietatilor alcaline si glutaminei, o substanta care favorizeaza reducerea inflamatiei mucoasei stomacale.
(Andreea Drîlea, colaborator Radio Iaşi/FOTO google.ro)