Școală de vară pentru pitici 2022 la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași
Publicat de Andreea Drilea, 15 iulie 2022, 13:13
Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași organizează ediția a III-a a programului de vacanță „Școala de vară pentru pitici” – un proiect educațional care are ca scop explorarea laturilor „magice” ale științelor naturale. Prin îmbinarea literaturii de specialitate cu imaginația, specialiștii invitați își propun să le demonstreze celor mici că aceste domenii pot fi nu doar interesante, ci și distractive.
„Școala de vară” se adresează copiilor între 6 și 12 ani și cuprinde activități practice, care au rolul de a dezvolta curiozitatea și de a înțelege şi interpreta procesele naturale care au loc în mediu. Proiectul este organizat în parteneriat cu Facultatea de Fizică și Facultatea de Biologie ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Mecanică și Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” ale Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Fundația Academică Idei și Fapte pentru anii 2000 Iași și AstroClubul Iași.
Activitățile se vor desfășura la sediul central al Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” (Bd Ștefan cel Mare, nr. 8-10), începând de luni, 18 iulie 2022, în intervalul orar 9.30 – 11.00, după cum urmează:
Luni, 18 iulie: „Lecția de Robotică” – demonstrație cu roboți de la Facultatea de Mecanică a Universității Tehnice „Gh. Asachi” Iaşi (Catedra „Teoria Mecanismelor şi Robotică” – Departamentul „Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Robotică”);
Marți, 19 iulie: „Lecția de ornitologie și arii protejate”. Prezintă: conf. univ. dr. Carmen Gache (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași – Facultatea de Biologie) și ing. Luminița Iconomu (Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate). O oră de cunoaștere a lumii vegetale și animale din jurul nostru.
Miercuri, 20 iulie: „Chimia demonstrativă”. Prezintă: Șef lucrări dr. ing. Gabriela-Antonela Apostolescu (Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iași – Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”); în cadrul sesiunii vor fi prezentate experimente distractive de chimie, realizate cu materiale artizanale.
Joi, 21 iulie: „Fizica din viața noastră”. Prezintă: studenții masteranzi Ioana Alexandra Popa și Andrei Sandu (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași – Facultatea de Fizică), care vor realiza câteva experimente: tensiunea superficială a apei, curgerea laminară a fluidelor, bobina Tesla în miniatură și lămpi de descărcare în gaze, levitația grafitului.
Vineri, 22 iulie: „Introducere în matematică și astronomie” și Observații solare cu telescopul”, coord. Bogdan Marian Tofănică. Parteneri: Fundația Academică „Idei și Fapte pentru anii 2000” și Astroclubul Iași. Pe lângă informațiile primite, copiii vor esena, decupa, lipi și învăța despre asteroizii, cometele, meteoriții și planetele Sistemului Solar, iar în partea a doua vor putea participa la observații cu telescopul.
Vă așteptăm la Școala de vară pentru pitici curioși și curajoși să descoperim împreună cât de distractivă și fascinantă este lumea științelor!
Participarea este GRATUITĂ, dar permisul de intrare este obligatoriu!