STUDIU: Telefoanele inteligente distrug viaţa intimă a cuplurilor
Publicat de Lucian Bălănuţă, 4 noiembrie 2014, 10:57
Tehnologia digitală mobilă afectează viaţa sexuală a cuplurilor, diluând nivelul de intimitate dintre parteneri, astfel încât fiecare dintre cei doi ajunge să se aştepte la mai puţine lucruri decât ar trebui de la celălalt, potrivit cercetătorului britanic Paul Levy.
Potrivit lui Paul Levy, internetul şi dispozitivele digitale mobile îi fac pe oameni să uite ce înseamă dragostea în lumea reală. Chiar şi copiii îşi ignoră bunicii, fiind mai pasionaţi de telefoanele lor decât să poarte o conversaţie cu aceştia, informează dailymail.co.uk.
Pe măsură ce legăturile directe, fizice, nemijlocite dintre oameni devin tot mai rare, mai diluate, oamenii se adaptează, având aşteptări tot mai mici de la ceilalţi la nivel de interacţiune directă. Oamenii uită cum este dragostea adevărată, uită că trimiterea de sărutări prin e-mail sau sms nu înlocuieşte apropierea intimă reală, spune Levy.
Potrivit unui studiu realizat în Statele Unite, cu cât membrii unui cuplu folosesc mai mult platforma de socializare Facebook, cu atât creşte mai mult sentimentul de gelozie dintre ei, ducând în cele din urmă la despărţire. Cercetătorii de la Universitatea din Missouri (SUA) au intervievat sute de utilizatori ai Facebook, cu vârste cuprinse între 18 şi 82 de ani, care considerau că utilizarea de către partener a platformei online duce la apariţia conflictului în relaţie.
Paul Levy spune că, cu cât oamenii recurg mai mult la tehnologie pentru a fi aproape de ceilalţi, cu atât se reduce nivelul de apropiere în viaţa reală.
Un studiu efectuat de Universitatea Oxford asupra a 24.000 de cupluri europene căsătorite a descoperit că satisfacţia maritală este invers proporţională cu nivelul de utilizare a site-urilor de socializare.
Cu cât cuplurile citeau mai mult despre vieţile interesante ale altora, cu atât erau mai predispuse la a-şi vedea propria relaţie şi viaţă ca dezamăgitoare.
Paul Levy spune că o soluţie este evitarea utilizării tehnologiei mobile atunci când nu este cu adevărat necesară. El sfătuieşte cuplurile să nu mai folosească telefoanele şi tabletele în dormitor sau la masă. De asemenea, folosirea unui ceas deşteptător clasic este recomandată în detrimentul telefonului mobil pe post de alarmă, evitând astfel cât mai mult posibil folosirea acestor dispozitive care duc, în cele din urmă, la însingurare.
De asemenea, Paul Levy spune că, atunci când cineva trimite un mesaj constând în litera „X”, o prescurtare a cuvântului „sărut”, trebuie să îşi amintească să-şi sărute interlocutorul şi în viaţa reală. (mediafax.ro/ FOTO consultanta-psihologica.com)