Succes record pentru o campanie împotriva investiţiilor în energia fosilă
Publicat de Andreea Drilea, 23 septembrie 2015, 12:27 / actualizat: 23 septembrie 2015, 14:39
O campanie pentru încurajarea instituţiilor şi persoanelor fizice să nu mai investească în producerea energiei pe bază de combustibili fosili a atins un rezultat record, potrivit unui studiu publicat marţi, citat de AFP.
La un an de la lansarea sa de către familia Rockefeller care a decis să dea un exemplu prin renunţarea la această formă poluantă de energie, campania a atras participanţi care totalizează active de 2.600 miliarde de dolari.
Acest studiu este publicat înainte cu câteva săptămâni de o importantă conferinţă internaţională asupra schimbărilor climatice programată pentru luna decembrie la Paris, aminteşte AFP.
Potrivit studiului firmei de consultanţă Arabella Advisors, 436 de instituţii şi 2.040 persoane fizice sunt de acum înainte dispuse să abandoneze combustibilii fosili (cărbune, petrol şi gaze) integral sau în anumite sectoare în special în cele poluante cum este cărbunele.
Valoarea exactă a investiţiei anuale nu a fost făcută publică dar, potrivit experţilor, ar putea fi de cel puţin 78 de miliarde de dolari.
Printre cei mai notabili participanţi se numără Universitatea din California şi fondurile de pensii din Norvegia. Oraşe din SUA ca Minneapolis şi Seattle, precum şi universităţi de prestigiu din întreaga lume, cum ar fi Oxford şi Stanford au anunţat, de asemenea, intenţia de a urma această mişcare şi chiar şi diferite grupuri religioase.
Una dintre cele mai recente iniţiative vine de la fundaţia creată de actorul şi activistul militant ecologist Leonardo DiCaprio.
‘Schimbările climatice afectează grav starea de sănătate a planetei noastre şi a tuturor locuitorilor săi, iar noi trebuie să facem tranziţia către o economie bazată pe surse curate de energie’, a spus într-o declaraţie actorul, care a asistat la New York la lansarea publică a studiului.
Christiana Figueres, principala responsabilă a ONU privind clima, a menţionat că angajamentele ar favoriza succesul conferinţei climatice de la Paris.
Ea a susţinut că investiţiile în hidrocarburi ar deveni din ce în ce mai mult o alegere economică proastă pentru investitori.
Profiturile marilor companii petroliere au scăzut anul trecut, iar analiştii au atribut această scădere în primul rând unor factori cum ar fi creşterea producţiei din Arabia Saudită sau relaxării tensiunilor cu Iranul.
Familia Rockefeller a anunţat în septembrie 2014 că au fost abandonate anumite investiţii în combustibilii fosili, în ajunul summit-ului ONU asupra climatului.
Fondul de investiţii al fraţilor Rockefeller, gestionat de descendenţii lui John D. Rockefeller, în valoare de 840 de milioane de dolari, a decis să se retragă din două dintre formele cele mai poluante de energie, cărbunele şi nisipurile bituminoase.
John D. Rockefeller, cândva unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, a fondat compania Standard Oil în anul 1870 în Ohio, aceasta fiind precursoarea firmei petroliere ExxonMobil, aminteşte AFP.
(Agerpres/FOTO theguardian.com)