Sweetie – sănătatea iernii
Publicat de Andreea Drilea, 16 decembrie 2015, 15:49
Sweetie sau Oroblanco („aurul alb”) este un fruct obţinut în laborator, prin combinarea şi încrucişarea a două fructe: portocală şi grapefruit alb şi este cultivat mai mult în Israel.
Fructul face parte din familia citricelor, are culoarea verde închis, are dimensiunea mai mare decât al unui grapefruit şi e mai dulce decât acesta.
Ce substanțe nutritive conține sweetie și ce beneficii aduce?
Sweetie conţine din belşug vitamina C, vitamina P, vitamina B, magneziu, fosfor, potasiu, tianină, fier şi calciu.
Datorită conţinutului mare de vitamina C, sweetie este eficient în combaterea răcelii şi a gripei, prin întărirea sistemului imunitar.
Are un efect benefic asupra digestiei, deoarece combate constipaţia prin stimularea sistemului digestiv.
Fructul sporeşte activitatea antioxidanţilor din organism, ajută la scăderea tensiunii arteriale şi la scăderea colesterolului din sânge, ajută organismul să lupte împotriva instalării diabetului, a gingivitei şi a obezităţii.
Totodată, are efect energizant şi revigorant.
Deşi este dulce, Sweetie este sărac în calorii: 24 – 40 de calorii într-un singur fruct. Dulceaţa nu se datorează unui exces de zahăr, ci lipsei de acid şi fructul poate fi consumat fără a lua în greutate.
Sezonul acestui fruct iarna, în special în noiembrie şi decembrie, când îl veţi găsi în supermarket, la raionul cu fructe exotice.
Un fruct de calitate ar trebui să aibă coaja netedă, fără urme de lovituri, fără zgârieturi sau pete maronii.
Sweetie se poate păstra la temperatura camerei în jur de o săptămână, iar în frigider rezistă şi 3 săptămâni.
Sweetie se desface ca o portocală, are o pieliţă albă necomestibilă şi foarte puţini sâmburi. Se poate consuma ca atare sau în salate, în sucuri, în sosuri sau lângă fripturi.
Preţul uşor piperat ne poate face să-l ocolim, însă beneficiile aduse sănătăţii sunt semnificative.
(Text şi Foto Radio Iaşi)