Tabăra de Creație și Re-Creație „Prietenii Ceahlăului” (22 – 27 iulie)
Publicat de gabrielarotaru,
21 iulie 2024, 06:25 / actualizat: 21 iulie 2024, 7:32
Pentru a păstra tradiția taberelor de creație, Asociația Universul Prieteniei Iași organizează și în acest an o serie de manifestări culturale la care participă scriitori, artiști plastici, muzicieni, având ca scop promovarea patrimoniului cultural, facilitând întâlnirea membrilor şi în plan real, nu doar în cel virtual, realizând adevărate punţi spirituale între oameni.
Tabăra de Creație și Re-Creație „Prietenii Ceahlăului”, ediția a XVI-a, se desfășoară în perioada 22-27 iulie 2024, la Hotel Ecotur Resort Ceahlău-Neamț, situat într-un minunat cadru natural, la poalele „muntelui sacru”, singurul care are o sărbătoare religioasă (6 august), fiind primul din Carpații noștri pe care soarele îl salută dimineața.
Primirea invitaților are loc luni, 22 iulie 2024, la Ecotur Resort Ceahlău-Neamț, locație unde se desfășoară și o parte dintre evenimente. În prima seară, vom comemora, printr-un „remember”, pe scriitoarele Vera Crăciun și Violetta Petre, care au plecat să scrie versuri în Împărăția Cerurilor.
În prima parte a zilei de 23 iulie, ne întâlnim cu oficialitățile și partenerii, pentru a participa la deschiderea oficială a taberei și a prezenta colecția „ALTER EGO”, care cuprinde 9 volume de autor, semnate de scriitorii: Liliana Albu, Anica Andrei-Fraschini, Petronela Angheluță, Daniel Bratu, Florin Dochia, Dorel Mancaș, Angela Stoian Mihai, Mihai Constantin Ticu, Sanda Nicucie. Recitalul folk susținut de Daniel Bratu va completa programul dimineții.
Seara, dl. Oleg Spînu (avocat, doctor în drept, absolvent al Facultății de psihologie, președinte fondator al Asociației „Dreptul Basarabiei”, președintele Cenaclului Literar-Artistic „IA `ȘI Scrie”) va provoca o dezbatere, propunând o temă incitantă, „Terapia prin scris”.
Dimineața zilei de miercuri, 24 iulie, este dedicată în întregime elevilor de la Școala Gimnazială „Grigore Ungureanu” Ceahlău-Neamț, care vor prezenta sceneta „Un bunic de poveste”(elevii Ania Serghie & Cristian Acojocăriței), coordonator prof. învățământ primar Corina Crețu. Participă prof. Iuliana Ramona Mătase și elevi de la Cluburile de lectură „Cuvinte dulci”, coordonator prof. Corina Crețu și „Excelsior”, coordonator prof. Andreea Crețu. Organizatorii au pregătit elevilor câteva surprize: întâlnirea cu strănepoata lui Ion Creangă, Olguța Caia Creangă, prezentarea ciclului de cărți pentru copii, „Mițurica”, semnate de scriitoarea Mariana Rogoz Stratulat (partener-Editura 3Culori). De asemenea, se va face o donație de carte Școlii Gimnaziale „Grigore Ungureanu” Ceahlău-Neamț, partener în acest proiect.
Arta vizuală este prezentă în tabără prin vernisajul intitulat „Încercare de zbor”, cu tablouri executate de Anica Andrei-Fraschini și prezentate de Florin Dochia, în după-amiaza zilei de 24 iulie. În continuarea aceleiași seri, scriitorii participanți își vor prezenta cele mai recente apariții editoriale (Ottilia Ardeleanu, Mioara Bahna, Livia Dimulescu, Florin Dochia, Emilian Marcu, Mariana Rogoz Stratulat), seara încheindu-se cu muzică și poezie.
Personalitatea povestitorului humuleștean va fi evocată în cadrul simpozionului „Ion Creangă – Opinii și perspective”, cu lucrări prezentate de Petronela Angheluță, Ottilia Ardeleanu, Mioara Bahna, Emilian Marcu, Mariana Rogoz Stratulat, Liliana Toma, Adriana Ungureanu, în dimineața zilei de joi, 25 iulie.
Mult așteptatul carnaval din seara zilei de joi are o temă adecvată locului de desfășurare a taberei: „Creativitate – Carnavalul personajelor lui Creangă”. Costumele vor fi executate de participanți și însoțite de o parodie legată de creațiile povestitorului.
Vineri, 26 iulie, ne așteaptă muntele și Lacul Izvorul Muntelui (Lacul Bicaz) la o plimbare cu barca Corsar. Și, ca să încheiem într-o atmosferă de bună dispoziție, Asociația Umoriștilor „Al.O.Teodoreanu-Păstorel” Iași, partener în acest proiect, ne-a pregătit o seară de „Muzică și poezie cu… UMOR – dialog poetic cu Sanda Nicucie & Daniel Bratu”.
Desigur că sâmbătă va fi o zi tristă, deoarece ne despărțim de muntele Ceahlău, dar nu înainte de a face un schimb de impresii și cu certitudinea că anul viitor ne vom reîntâlni, într-o altă tabără, într-o altă locație, dar cu aceiași vechi și dragi participanți din „UNIVERSUL PRIETENIEI”. (Comunicat ASOCIAŢIA UNIVERSUL PRIETENIEI IAŞI)