„Tatty”: „Fiecare vers, în parte, are o amintire”
Publicat de nicolaetomescu, 19 martie 2019, 16:30 / actualizat: 26 iulie 2019, 14:00
Precum începutul unui început, pseudonimul (mai curând pentru autoreclamă, nicidecum pentru ascunderea prenumelui adevărat) a trimis gândul meu, excesiv de subtil, către „prefacerea generală a revoluției celtice”… De fapt, în Italia (ţara unde locuieşte Tatiana Frunzette), mai mulţi începuseră să o strige „Tatty”, iar artistul în devenire a decis ca acesta să fie numele său de scenă…
„Noua voce” (mai trebuie desluşit din autenticitatea şi subtilitatea acestui capitol), originară din Republica Moldova, are 22 de ani; primul ei single poartă titlul „Dragostea noastră”…
„Frumuseţea stilului, a graţiei, a ritmului şi armoniei depinde de simplitate” (ne-a învăţat Platon). Cei implicaţi în producția „Dragostea noastră” (protagonista Tatiana Frunzette; Veaceslav Tatar Slayk – muzică şi versuri; Viorellya – aranjament muzical; Veaceslav Daniliuc – mixaj și masterizare; la copertă au lucrat fotograful Ion Pleș Alexandru şi poetul Dumitru Rău/responsabil cu grafica) mi-au relevat structuri de profunzime la temelia câtorva împrumuturi din curente şi stiluri muzicale; invitaţia pe care le-am adresat-o în studioul de emisie Radio Iaşi (vineri, 29 martie 2019, secvenţa „Pulsul Zilei” cu Florin Daminescu”) se cuvine completată cu elementul care să permită „mutaţia” din limbajul vocal-artistic, să confere un sens evolutiv, să ne dezvăluie împletirea rădăcinilor mai adânci – prin cultivarea muzicalităţii…
https://www.facebook.com/RadioIasi/videos/791809064534120/
„Tatty” și-a scris propria poveste de dragoste. O cărare primejdioasă (doar cei care au curaj pot călători): „Este scrisă în urma unei despărțiri de cel căruia i-am oferit tot ce am avut mai scump cândva. De mult timp, mi-am dorit să am o melodie cu referire la ceea ce am trăit într-o căsnicie de scurtă durată. Mesajul melodiei se reflectă asupra uitării, a unui dor care se cere a fi uitat, iar imboldul este să căutăm cărarea, drumul și sentimentele adevărate care ne vor duce către persoana corectă.”(„Tatty”) „În lipsa ta duc amintiri… Înstrăinate de «tu» și «eu»… Noaptea adorm cu tine în gând… Ca o fugară mai rătăcesc”… Desigur, „Tatty” are nevoie să trăiască dragostea mai mult decât să vorbească despre ea și să o înțeleagă; unii vor spune că atunci când începem să vorbim despre dragoste, căutând să o înțelegem, nu iubim; dar, atunci când am experimentat iubirea, am simțit nevoia să o exprimăm în cuvinte, să o declarăm, să ne explicăm ce simțim; dincolo de trăire, fiecare căută să (se) cunoască, să priceapă, cu atât mai mult cu cât, uneori, trăim situații pe care nu știm cum să le interpretăm. „Fiecare vers în parte are o amintire. Fiecare amintire duce către refren, care trage o concluzie a unei povești mai puțin plăcute în viața mea. Nu este dificil să descoperi ceva ce trăiești cu adevărat. În ultima perioadă a vieții mele, trăiesc muzica și ea trăiește, cumva, prin mine. Înaintea clipei în care compozitorul a scris versurile acestei melodii, i-am povestit foarte multe din cele care mi s-au întâmplat în viaţă. Într-un fel, orice metaforă este trăită frumos și are o amintire aparte.”(„Tatty”) Ni se oferă un reper în reprezentarea dragostei – la care ne putem raporta cu gândurile, sentimentele și acțiunile proprii. „În ultima perioadă, îmi găsesc refugiul în cabina de înregistrări… Caut, caut… acel cuvânt prin intermediul căruia «eu» și «tu» vom fi «noi»!”(„Tatty”)… Poate că dragostea are nevoie de ceva apropiat şi nu de ceva îndepărtat, de ceva concret şi nu de ceva obscur. Ce este ea? Sentiment, pasiune, nevoie, aspiraţie de complementare, dorinţă de polarizare, plenitudine, fericire, contaminare euforică, elan frenetic şi irezistibil către celălalt, către Divinul muzicii (în cazul dat)?
*
Update:
Între timp, a apărut #revista „Roua Stelară”; „Un proiect frumos cu Tatty în calitate de interpretă, doamnă cu tendințe noi în dezvoltarea unor lucruri bune pentru Republica Moldova, dar și o mamă bună pentru fiul ei.”