Tot ce trebuie să ştii despre asigurarea auto CASCO
Publicat de , 25 august 2018, 07:06
Poliţa Casco este utilă pentru a proteja vehiculul de furt sau daune, indiferent dacă asiguratul este vinovat de producerea acestora, sau nu.
Aceasta se încheie după inspectarea în prealabil a vehiculului de către un reprezentant al companiei de asigurări, moment în care acesta va efectua și fotografii ale mașinii, va nota modificările aduse mașinii, dacă este cazul și va constata eventualele daune existente care nu vor fi despăgubite, întocmindu-se astfel un raport de inspecție semnat de ambele părți.
Este bine de ştiut că polițele diferă de la o firmă la alta, iar unele clauze care sunt incluse în asigurarea standard de către un asigurator, la altul pot fi acoperite numai contra cost.
De asemenea, trebuie să se solicite reprezentanului companiei toate informațiile despre clauzele contractuale.
Ce riscuri sunt acoperite
- Avarie parțială – accidentele din trafic (indiferent de cine poartă vina) și avariile din parcări (indiferent că autorul este cunoscut sau nu);
- Avarie totală – se stabilește de către asigurator (pe bază unui deviz de reparație sau a unui memoriu tehnic din care reiese că mașină nu mai poate fi adusă la parametrii de siguranță; specificați de producător)
- Furt parțial – presupune furtul unor părți din mașină, dar și avariile produse mașinii de către hoți;
- Furt total.
Momente în care asiguratul NU poate fi despăgubit de către companiile de asigurări:
- în cazul unui accident, pe drumuri publice fără a avea un permis valabil, la momentul producerii evenimentului rutier.
- dacă conducătorul se află sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe interzise
- dacă nu deține documentul care atestă Inspecția Tehnică Periodică valabilă sau lipsește
- dacă evenimentul rutier s-a petrecut cu un autovehicul avariat în prealabil
- dacă șoferul care a produs accidentul nu este specificat/inclus în contractul de asigurare
- dacă s-a avariat intenționat vehiculul sau se constată o neglijență din partea asiguratului, familiei acestuia ori a cunoscuților.
Dacă șoferul este implicat într-un accident și este vinovat, pagubele materiale vor trebui acoperite din surse proprii fără un spirijin financiar extern.
O posibilă cheltuială viitoare, poate fi diminuată cu ajutorul acestui tip de asigurare.
Traficul este din ce în ce mai intens, numărul soferilor din trafic crește semnificativ, an de an, iar accidentele conform statisticilor, sunt în creștere.
Probabilitatea apariției unui accident auto, este mult mai mare decât în anii precendenți.
Casco asigură inclusiv daune provocate din cauza unor calamitati naturale, furtuna, grindina, alunecari de teren, trăsnete, incendiu, la care se adaugă incendiul, furtul parţial sau total și vandalismul, iar acest lucru oferă un confort psihic semnificativ.
Bine de ştiut
- Dacă mergi la un service care nu este agreat de asigurător, plăteşti mai întâi toată reparaţia, apoi asigurătorul decontează cheltuiala.
- Trebuie depusă toată documentaţia necesară la asigurător şi primeşti banii înapoi de la acesta (de regulă, termenul de plată este prevăzut în contract şi curge din momentul în care ai completat dosarul cu toate documentele necesare).
- Dacă alegi un service agreat (cu decontare directă), trebuie să ştii că există mai multe feluri de decontare directă: cu accept de plată şi fără accept de plată.
(Ciornilă Claudia Mihaela/FOTO autonapoca.ro)