Tot ce trebuie sa stii despre depresie
Publicat de , 12 august 2018, 07:12
Depresia poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă, fiind una dintre cele mai răspândite boli în întreaga lume.
De multe ori, aceasta este nediagnosticată şi nu este tratată corespunzător.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că aproximativ 350 de milioane de oameni de toate vârstele sunt afectați, fiind a treia cauză de dizabilitate la nivel global în 2004, iar până în 2020 va deveni principala cauză.
Statisticile arată că 15 % dintre noi suferim de depresie la un anumit moment pe parcursul vieții.
Deși există tratament, iar medicația antidepresivă poate fi eficientă în 60%-80% din cazurile de depresie, doar 25% dintre cei afectați urmează un tratament eficient. Motivele: lipsa de resurse, lipsa personalului medical specializat, stigma socială asociată bolilor psihice, evaluarea inadecvată.
Simptomele despresiei sunt variate şi de multe ori, ignorate:
- Sentimente de nevinovăţia
- Probleme de somn
- Iritabilitate
- Energie scăzută
- Capacitate de concentrare redusă
- Tristețe persistență
Depresia este o afecţiune periculoasă doarece, poate conduce la suicid.
La nivel global OMS estimează că aproximativ 1 milion de oameni se sinucid în fiecare an, iar un procent însemnat dintre aceștia suferă de depresie.
Studiile au arătat că depresia este de 2 până la 3 ori mai frecventă la femei decât la bărbați.
Conform OMS, 1 până la 2 mame din 10 fac depresie după naștere, fiind afectată capacitatea mamei de a avea grijă de copil și implicit creșterea și dezvoltarea ulterioară a copilului.
Depresia este o boală care debutează frecvent în anii tinereții, având un risc mare de recurență (posibilitatea reapariției episoadelor depresive de-a lungul vieții).
Vârsta medie de debut a depresiei este în jur de 40 de ani, 50% dintre persoanele afectate având debutul bolii între 20 și 50 de ani.
Depresia poate apărea încă din copilărie și până la vârste înaintate.
Concret, depresia poate fi rezultatul unor suferinţe precum: Despărţirile, decesul unui apropiat, pierderea jobului, sensibilitatea, stresul.
Specialiştii atrag atenţia că factorii declanşatori ai acestei afecţiuni pot fi biologici, genetici, cognitiv-comportamentali.
Apariţia depresiei este favorizată şi de consumul de alcool sau droguri, mai ales în cazul tinerilor, aceştia fiind mai vulnerabili.
(Claudia Mihaela Ciornilă/FOTO evz.ro)