Turiştii români preferă călătoriile de scurtă durată şi cazarea la rude sau prieteni (INS)
Publicat de Andreea Drilea, 8 ianuarie 2020, 14:57
Turiştii români preferă călătoriile de scurtă durată, de mai puţin de patru înnoptări, şi cazarea la rude sau prieteni, cele mai multe călătorii pentru vacanţe efectuate în primele nouă luni din 2019 având ca durată 1-3 înnoptări, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Numărul călătoriilor turistice efectuate de rezidenţi în perioada menţionată a fost de 15,326 milioane, în creştere cu 6,6% faţă de primele 9 luni din 2019.
În perioada analizată, ponderea călătoriilor pentru vacanţe în total călătorii a fost de 90,2%, în timp ce călătoriile pentru afaceri şi motive profesionale au reprezentat 2,4%. Cele mai multe călătorii pentru vacanţe efectuate în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2019 au fost cele între 1 – 3 înnoptări (56,5% din totalul călătoriilor pentru vacanţe).
‘Ca şi în anii anteriori, se menţine constantă preferinţa turiştilor români privind modalitatea de cazare în cadrul călătoriilor pentru vacanţe, 53% dintre aceştia preferând cazarea la rude şi prieteni. Urmează cazarea în hoteluri şi unităţi similare, în proporţie de 24,1%, şi alte unităţi de cazare (cabane turistice, pensiuni turistice, pensiuni rurale, bungalouri, spaţii de cazare pe nave) cu 12,9%’, precizează INS.
În călătoriile de afaceri şi motive profesionale, turiştii români s-au cazat în proporţie de 39,9% în hoteluri şi unităţi similare. Alte două modalităţi de cazare au fost utilizate în proporţie de 27,6% la rude şi prieteni, respectiv 14,6% în locuinţe particulare cu chirie (camere, apartamente).
Luna de vârf pentru călătoriile pentru vacanţe a fost august, cu o pondere de 20,9% pentru călătoriile interne şi 23,3% pentru cele externe. Luna de vârf pentru călătoriile de afaceri a fost februarie pentru călătoriile interne, cu o pondere de 21,4%, şi luna martie pentru călătoriile externe, cu o pondere de 21%.
În proporţie de 97,8%, călătoriile pentru vacanţe în străinătate realizate în perioada ianuarie – septembrie 2019 au avut ca destinaţie ţări din Europa, ţările Uniunii Europene reprezentând 92,8% din totalul acestor călătorii.
Numărul total de înnoptări aferente călătoriilor realizate în perioada menţionată a fost de peste 62,44 milioane (87,4% pentru călătoriile pentru vacanţe). Din totalul de 54,546 milioane înnoptări înregistrate pentru vacanţe, 84,2% au fost realizate în România şi 15,8% în străinătate.
Rezidenţii români au cheltuit în primele nouă luni ale anului trecut peste 13,626 miliarde lei pentru călătorii de vacanţă şi afaceri, din care 76% pentru cele care au vizat destinaţii interne. Din totalul cheltuielilor turistice pentru călătorii pentru vacanţe, 77,4% au reprezentat cheltuielile pentru călătoriile în ţară, iar 22,6% pentru călătorii în străinătate.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)