Un nou studiu dezvăluie originile unor ciudate animale dispărute din America de Sud
Publicat de Andreea Drilea, 19 martie 2015, 18:04
Celebrul naturalist britanic Charles Darwin, părintele evoluţionismului, a descoperit în America de Sud fosilele unor animale extrem de ciudate, un hibrid între hipopotam, rinocer şi rozătoare sau fosila unei cămile fără cocoaşă şi cu o trompă asemănătoare unui elefant, iar un studiu recent a elucidat misterul acestor specii dispărute în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, conform unui material publicat de Reuters.
Studiul datelor obţinute în urma unei sofisticate analize biochimice a colagenului osos extras din fosilele a două astfel de mamifere, Toxodon şi Macrauchenia, indică faptul că aceste animale dispărute erau înrudite deopotrivă cu caii, tapirii şi rinocerii.
Unii oameni de ştiinţă au crezut că aceste două animale ierbivore, ultimele reprezentante ale grupului de animale ungulate sud-americane, erau înrudite cu mamifere de origine africană, aşa cum sunt elefanţii sau porcii furnicar, dar şi cu alte animale sud-americane, precum armadillo sau leneşul.
‘Am rezolvat una dintre problemele majore cu privire la evoluţia mamiferelor’, a comentat biologul Ian Barnes de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, co-autor al studiului publicat în ultimul număr al revistei Nature.
Toxodonul, un animal ce ajungea la 2,75 metri lungime, avea un corp asemănător cu al rinocerilor, un cap ca de hipopotam şi molari care creşteau neîncetat, la fel ca rozătoarele. De cealaltă parte, Macrauchenia avea dimensiuni similare dar un corp mai zvelt, picioare lungi, un gât lung şi o mică trompă.
‘Unele dintre principiile formulate de Darwin cu privire la evoluţia prin selecţie naturală erau puse în pericol de simpla contemplare a fosilelor de Toxodon şi Macrauchenia, care adunau caracteristici de la numeroase alte grupuri de animale şi care au rezistat o perioadă lungă în ecosistemul sud-american, dispărând abia în urmă cu 10.000 de ani’, conform paleontologului Ross MacPhee de la Muzeul de Istorie Naţională din New York.
Cercetătorii au încercat dar nu au reuşit să preleveze ADN din aceste fosile. În schimb ei au putut analiza colagenul osos – colagenul este proteina principală într-o mare varietate de ţesuturi, printre care şi cel osos şi pielea.
În cadrul studiului, colagenul recoltat de la aceste fosile a fost comparat cu cel provenit de la alte mamifere, atât dispărute cât şi prezente încă în ecosistemul terestru, pentru a putea stabili eventuale înrudiri.
Conform lui MacPhee, aceste două specii de mamifere bizare au ajuns în America de Sud dinspre America de Nord în urmă cu aproximativ 65 de milioane de ani, imediat după dispariţia dinozaurilor care a permis avansarea în ierarhia trofică a mamiferelor.
(Agerpres/FOTO mediasinfo.ro)