Un râu peruan ”fierbinte” îi fascinează pe oamenii de ştiinţă
Publicat de Andreea Drilea, 29 februarie 2016, 18:10
Un misterios râu ”fierbinte” din Peru intrigă de mai multă vreme lumea ştiinţifică, iar un geolog din această ţară, Andres Ruyo, l-a găsit şi studiat, relatează luni 7sur7.be, precizând că neobişnuitul curs de apă se numeşte Shanay-timpishka, ceea ce în limba indigenilor înseamnă ‘fiert la căldura soarelui’.
‘Nu este legendă. Chiar dacă apa nu atinge punctul de fierbere, ea poate fi văzută agitându-se, se poate auzi şi mai ales se pot vedea vapori de căldură care învăluie locul”, a declarat specialistul în legătură cu râul din mijlocul Amazoniei a cărui apă are temperatura medie de 86 de grade Celsius.
Râul are aproape 25 de metri lăţime, şase metri adâncime şi curge pe o lungime de şase kilometri. Întrebarea pe care şi-o pun oamenii de ştiinţă este cum poate o apă curgătoare atât de mare să rămână clocotită? În lume există şi alte râuri care ‘fierb’, cum ar fi în Islanda sau în Parcul Naţional Yosemite din SUA. În ambele cazuri, geotermia joacă un rol crucial în încălzirea apei fiindcă în apropiere se află câte un vulcan, lucru care nu este valabil pentru râul din Peru, faţă de care cel mai apropiat vulcan se găseşte la 700 de kilometri distanţă.
Spencer Wells şi Jonathan Eisen, alţi doi oameni de ştiinţă preocupaţi de râul fierbinte, au descoperit că unele micro-organisme, dintre care câteva necunoscute, sunt capabile să reziste foarte bine la căldura din acel loc.
‘Mi-am dat seama că acest râu este o minune a naturii. Nu va rămâne însă aşa dacă nu facem ceva’, a atras atenţia Andres Ruzo, care doreşte ca guvernul peruan să protejeze râul misterios.
(Agerpres/FOTO sciencealert.com)