Un român din patru se declară preocupat de reducerea risipei alimentare (studiu)
Unul din patru români se declară preocupat de reducerea risipei alimentare, în timp ce restul afirmă că aruncă mâncarea neconsumată, conform unui studiu realizat de LifeBox, cu ocazia Zilei Naţionale a Alimentaţiei şi a Combaterii Risipei Alimentare.
‘Potrivit datelor extrase din ghidul LifeBox pentru alegerea optimă a meniului, 3 din 4 respondenţi la întrebarea: ‘Ce faci cu mâncarea care îţi rămâne în frigider, neconsumată?’ au menţionat că o aruncă, un obicei de consum tot mai întâlnit în special în mediile urbane, în timp ce un sfert dintre aceştia spun că au grijă să o consume integral sau să o doneze’, se menţionează într-un comunicat al companiei.
Conform unui raport al Comisiei Europene, citat în ‘Ghidul de consum şi păstrare a alimentelor’, realizat de echipa Food Waste Combat în 2020, românii cheltuie între 30% şi 40% din venituri pe alimente, comparativ cu media de circa 10% în Uniunea Europeană. Tot datele din ghidul Food Waste Combat arată că între 33% şi 50% din mâncarea pe care o cumpărăm ajunge să fie aruncată. De asemenea, până la 50% din totalul risipei alimentare este produsă de consumatorii individuali din oraşe, potrivit aceleiaşi surse.
Potrivit estimărilor companiei, raportat la media naţională privind risipa alimentară individuală, prin conceptul LifeBox s-au salvat în acest an, în perioada ianuarie – septembrie, peste 55 de tone de alimente.
(Radio Iaşi/FOTO radioiasi.ro)