Vacanţele turiştilor români în insula Kos nu sunt perturbate de valul de refugiaţi
Publicat de Andreea Drilea, 24 august 2015, 10:36
Vacanţele turiştilor români în insula Kos nu sunt perturbate de valul de refugiaţi proveniţi din Siria, Iran, Afganistan şi Pakistan, apreciază reprezentanţii turoperatorilor Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
‘Am cerut informaţii despre situaţia refugiaţilor partenerilor noştri greci, pentru a ne informa corect turiştii despre ce se întâmplă acolo, şi suntem în măsură să informăm că staţiunile din insula Kos nu sunt afectate de valul de refugiaţi proveniţi din Siria, Iran, Afganistan şi Pakistan. Cei care ajung în oraşul Kos sunt îmbarcaţi imediat ce le sunt eliberate documentele şi trimişi la Atena, de unde vor pleca spre ţări din Europa de Vest. Tot timpul sunt supravegheaţi de forţele de ordine ca să nu creeze probleme localnicilor şi turiştilor’, spune Adriana Goicea, director general al unui turoperator cu însemnate operaţiuni pe Grecia.
Refugiaţii nu au acces în staţiunile Kardamena, Kefalos, Mastichari, Marmari, Tigaki şi Lambi, locul unde îşi petrec vacanţele turiştii români şi străini, dau asigurări autorităţile elene, se arată într-un comunicat al Cocktail Holidays, remis duminică AGERPRES. Potrivit acestora, dar şi partenerilor greci ai turoperatorilor români, numărul refugiaţilor ajunşi în insula Kos scade în fiecare zi, procedurile de înregistrare a acestora fiind grăbite în ultimele zile.
‘Refugiaţii ale căror documente sunt gata pleacă imediat din Kos. În această perioadă, sunt mai multe locuri libere pe feriboturi, ceea ce înseamnă că numărul celor care pleacă e din ce în ce mai mare. Kos este numai o punte de legătură pentru ei între ţările lor de origine şi destinaţiile unde vor să ajungă. În ciuda acestei situaţii, viaţa pe insulă decurge normal pentru turişti şi localnici’, spune Yiannis Kapasakalis, reprezentant al unei companiei greceşti, partenerul din insulă al turoperatorului român.
Primarul insulei declară că identificarea refugiaţilor are loc într-o zonă cu acces restricţionat, pentru a nu perturba viaţa oraşului.
‘În ultimele zile a crescut numărul de birouri de identificare a refugiaţilor, pentru a grăbi plecarea lor din oraş, potrivit procedurilor internaţionale. Incidentele apărute în această perioadă au fost izolate şi nu au implicat turişti. Kos este şi rămâne a patra cea mai populară destinaţie turistică din Grecia şi facem tot posibilul să ne întâmpinăm oaspeţii în condiţii normale’, declară George Kyritsis, primarul insulei Kos, într-un comunicat remis turoperatorilor români.
(Agerpres/FOTO en.wikipedia.org)