Zeci de copii în groapa comună de la Nicorești! Semnal critic, 19.03.2019, autor Mihaela Munteanu
Publicat de mihaelamunteanu, 19 martie 2019, 17:04 / actualizat: 21 martie 2019, 13:11
În cimitirul din comuna Nicorești, Galați există o groapă comună de câțiva metri, mărturia ororilor din Căminul Spital Nicorești, locul unde erau cazați copii cu handicap psihic și locomotor grav, în urmă cu peste 20 de ani.
Camerele spitalului construit de mai bine de 100 de ani, părăsit acum, erau uriașe. Încălzirea se făcea cu lemne arse în sobe de teracotă cu gura de alimentare la exterior, să nu se ardă copiii.
Era frig și clădirea nu avea apă potabilă, iar când o organizație neguvernamentală din Irlanda a făcut din resurse proprii un puț forat din care pompa apă la spital, locuitorii comunei s-ar fi înțepat în conductă, să-și ude grădinile și spitalul a rămas fără apă.
Condițiile acestea sunt confirmate de foști angajați sau voluntari care au lucrat în anii 90, înainte de desființarea caminului spital, acolo.
„Intram cu punga de banane în salon și puneam un copil în ușă, ca să-i pot hrăni, rând pe rând. Desfăceam banana și dădeam fiecăruia în gură, ca să fiu sigură că manâncă și nu li se ia mancarea de către angajați”- a mărturisit dna Mirela, fost angajată a spitalului, plătită de un american, să aibă grijă de copii. Tot ea povestește cum în prima noapte de serviciu acolo, a auzit un foșnet și nu întelegea ce se întâmplă. A deschis lumina și spune că a văzut imaginea care o bântuie și acum, ca un etern coșmar: podelele, paturile și copii erau negre de gândaci mari, unul lângă altul.
Foto: Mihaela Munteanu
”Am sunat la dl Tanner (angajatorul său) și i-am spus că eu nu mai stau acolo. A doua zi a venit cu echipe de deratizare și au fost scoase găleți de gândaci din saloane. Erau peste tot sub lambriurile de pe perete.”- continuă să-și retrăiască cosmarul dna Mirela.
În urma Căminului Spital de la Nicorești a rămas și zvonul că acolo a fost ultimul focar de holeră, că se murea pe capete.
A mai rămas ceva… o groapă comună, îngrijită acum de Asociația Bunul Samaritean Galați, mărturia dispariției a zeci de suflete chinuite, fără ca cineva să fi plătit vreodată.
Roblica Semna critic, 19 martie 2019, autor Mihaela Munteanu
Probabil peste ani, Statul Român va fi condamnat pentru crimele din aceste centre. Deja sunt o sumă de inițiative de chemare în judecată, din partea victimelor cu mai multe zile, care au trecut prin ororile căminelor spital sau orfelinatelor din România.
Dar oare doar Statul Român e responsabil?
Ionel Melinte, director al Asociatiei Bunul Samaritean povestește că la groapa comună nu se aprind lumânări, deși copiii aceia au fost ai unor oameni, o parte încă în viață.
Chiar la organizația lui a fost îngrijită o fată cu mama în Nicorești. Acum fata e într-o familie, la câteva case de mama ei naturală, care după ce a abandonat-o nu a mei venit s-o vadă niciodată.
Astfel de situații te fac să te întrebi dacă nu cumva ororile sistemului în care au murit atâtea suflete nevinovate, nu poartă de fapt o vină colectivă.
Groapa comună de la Nicorești, Galați rămâne rană care naște astfel de gânduri, până când va genera anchete și vinovati reali.