„Ziua Internaţională a Pacientului cu Parkinson”
Publicat de Andreea Drilea, 11 aprilie 2020, 05:02 / actualizat: 13 aprilie 2020, 5:33
„Ziua Internaţională a Pacientului cu Parkinson”, stabilită, în 1997, la data de 11 aprilie, la iniţiativa Asociaţiei Europene Împotriva Bolii Parkinson şi cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Data a fost aleasă ca fiind ziua în care s-a născut, în anul 1755, medicul James Parkinson, cel care a scris pentru prima dată despre această boală în lucrarea „Eseu despre paralizia tremurătoare” (1817).
Ziua internaţională a pacientului cu Parkinson este sărbătorită anual cu scopul creşterii nivelului de informare în ceea ce priveşte maladia Parkinson şi al impactului acesteia asupra individului, familiei şi societăţii.
Anual, în întreaga lume, zece oameni din 100.000 sunt diagnosticaţi cu boala Parkinson. Majoritatea cazurilor se înregistrează la pacienţi a căror vârstă depăşeşte 55 de ani, dar unul din 20 manifestă simptome înainte de vârsta de 40 de ani. Bărbaţii sunt mai expuşi, statisticile arătând că prevalenţa bolii pe sexe este de 1,5 bărbaţi la o femeie.
Conform http://www.asociatia-antiparkinson.ro/, boala Parkinson este o dereglare a creierului cauzată de distrugerea sau degenerescenţa neuronilor care produc dopamina. La rândul ei, dopamina este substanţa neurotransmiţătoare responsabilă cu capacitatea organismului de a-şi controla mişcările.
Expunerea la pesticide este asociată cu un risc crescut de dezvoltare a bolii Parkinson prin distrugerea neuronilor, riscul crescând cu până la 70% comparativ cu persoanele care sunt ferite, potrivit unui studiu realizat la Universitatea Harvard din S.U.A.
(Radio Iaşi/FOTO arhivă )