„Ziua Mondială a Sănătăţii” – 7 aprilie 2020
Publicat de Andreea Drilea, 7 aprilie 2020, 05:00
La 7 aprilie, în fiecare an, este marcată Ziua mondială a sănătăţii, ce are ca scop evidenţierea unei teme de sănătate specifică unui domeniu prioritar ce provoacă îngrijorare pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a găzduit, în 1948, prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătăţii, în cadrul căreia s-a hotărât aniversarea la 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătăţii. 7 aprilie este data la care a intrat în vigoare Convenţia OMS. OMS este o instituţie specializată a Naţiunilor Unite care a fost creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva. Ziua mondială a sănătăţii a fost marcată pentru prima dată în 1950.
În ultimii 50 de ani, marcarea Zilei mondiale a sănătăţii a scos în evidenţă aspecte importante legate de sănătate, cum ar fi sănătatea mintală, îngrijirea mamelor şi a copiilor, dar şi schimbările climatice cu repercursiuni asupra sănătăţii. Sărbătoarea este marcată de activităţi care se extind dincolo de ziua în sine şi servesc drept o ocazie de a concentra atenţia mondială asupra acestor aspecte importante ale sănătăţii globale.
Tema generală sub care se desfăşoară Ziua mondială a sănătăţii este „Universal Health Coverage: everyone, everywhere”, Acoperirea Universală cu Servicii de Sănătate (UHC) fiind obiectivul principal al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Acest obiectiv vizează asigurarea accesului tuturor persoanelor la serviciile de sănătate de care au nevoie, atunci când au nevoie de ele, chiar în inima comunităţii, fără a suferi greutăţi financiare. Acoperirea Universală cu Servicii de Sănătate include întregul spectru de servicii de sănătate esenţiale, de calitate, de la promovarea sănătăţii până la prevenire, tratament, reabilitare şi îngrijire paliativă, notează www.who.int.
Progrese au fost înregistrate în ţări din toate regiunile lumii. Însă, milioane de oameni încă nu au deloc acces la sistemul de sănătate. Alte milioane sunt obligate să aleagă între sănătate şi alte cheltuieli zilnice precum hrana, îmbrăcămintea şi chiar găsirea unei locuinţe.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte rolul important pe care profesioniştii din domeniul sănătăţii îl pot juca ajutând factorii de decizie de a identifica nevoile oamenilor în ceea ce priveşte îngrijirea, în special la nivelul asistenţei medicale primare.
În acest an, 2020, este marcată munca asistenţilor şi a moaşelor în lupta împotrica noului Coronavirusului, aceştia oferind îngrijire şi tratament de calitate dar şi colectarea datelor pentru studii clinice.
(Radio Iaşi/FOTO arhivă)